Σάββατο 8 Μάη 2021 - Κυριακή 9 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για την παρέμβαση στις μικρότερες ηλικίες

Συμφωνώ με τις Θέσεις της ΚΕ. Θεωρώ ότι βαθαίνουν σε κρίσιμες πλευρές της ολόπλευρης ισχυροποίησης του ΚΚ, για «κόμμα παντός καιρού», με στόχο την ανατροπή και τη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Οι Θέσεις εντοπίζουν πόσο έχει ενταθεί η παρέμβαση της καπιταλιστικής εξουσίας ώστε τα παιδιά των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων να εκλαμβάνουν την κοινωνία στην οποία γεννιούνται σήμερα (μαζί με κάθε «παραλογισμό» της) ως το καλύτερο δυνατό που υπάρχει για τον άνθρωπο, που ακόμα κι όταν «αλλάζει», το κάνει μόνο μέσα στα όρια του ίδιου συστήματος. Οχι ως βαθμίδα στην πορεία εξέλιξης της ανθρωπότητας, που υπόκειται σε νόμους, πρώτα απ' όλα οικονομικούς.

Ο τελευταίος χρόνος ήταν αποκαλυπτικός για το πώς υπονομεύονται στις συνειδήσεις μας, από πολύ μικρή ηλικία, βασικά εργαλεία που επέδρασαν καθοριστικά στην εξέλιξη και προκοπή του ανθρώπου. Οχι απλά η εργασία και η μόρφωση, αλλά η ίδια η ορθή λογική, η ίδια η κοινωνική μας φύση. Εδώ και πάνω από ένα χρόνο, στα παιδιά μιας εποχής με ασύλληπτη πρόοδο και δυνατότητες, παρουσιάζεται ως τρόπος αντιμετώπισης μιας πανδημίας ένα διαρκές «μένει ο καθένας σπίτι του». Και, μάλιστα, απλά με «ό,τι έχει και μπορεί». Ενώ με την αξιοποίηση των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά, τα παιδιά μιας τέτοιας εποχής δεν αντιμετωπίζουν την ανησυχία και τα ερωτήματα που τους γεννά η λεγόμενη «υγειονομική κρίση» με τα περιθώρια που προσφέρει η συλλογική επιστημονική γνώση. Αντίθετα, μαθαίνουν να μην πλησιάζουν πολύ τον δάσκαλο ή τον φίλο τους, να αναθέτουν σε μια οθόνη την επαφή με το σχολείο, τους συνομηλίκους, το παιχνίδι.

Με δεδομένες και τις πρωτόγνωρες συνθήκες της τελευταίας χρονιάς, φάνηκε κρυστάλλινα η σημασία της δουλειάς του Κόμματος και της ΚΝΕ στις μικρότερες ηλικίες. Με την έκδοση του περιοδικού «κόκκινο Αερόστατο», με τις συναντήσεις παιδιών μικρότερων ηλικιών, με εκδοτικές πρωτοβουλίες όπως το «Κι όμως κινείται» κ.τ.λ. Αναδείχτηκε ότι όλη αυτή η προσπάθεια χρειάζεται να οργανωθεί πιο σταθερά, πιο αποφασιστικά. Η ανάπτυξή της επιβεβαιώνει την ικανότητα και τον προσανατολισμό που ακόμα περισσότερο σήμερα διαθέτει το Κόμμα μας για να οργανώσει αποφασιστικά την ιδεολογικοπολιτική αντεπίθεση, καταρχήν των δυνάμεών μας, αλλά και πλατύτερα των λαϊκών στρωμάτων.

Η προσπάθεια που έγινε να ανοίξουν καίρια ζητήματα (δύσκολα θα έλεγε κανείς για τέτοιες ηλικίες) είναι πολύτιμη, αφού η ίδια η ζωή τα «ανοίγει» με πολλούς τρόπους, κάθε μέρα. Για παράδειγμα, η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στη Μεσόγειο φέρνει αντικειμενικά μες στα εργατικά - λαϊκά σπίτια συζητήσεις για τον πόλεμο, αλλά και για τη «φιλία των χωρών» (ξεκομμένη βέβαια από το ταξικό περιεχόμενο που της δίνει το ποιος έχει την εξουσία), «ζυμώνεται» η «πατριωτική στάση» που θα επιβληθεί στην εργατική - λαϊκή οικογένεια ανάλογα με τις επιλογές της αστικής τάξης.

Στη συνάντηση παιδιών μικρότερων ηλικιών στη Νέα Ιωνία στην Αττική συγκεντρώθηκε πολύ θετική πείρα: Με συνάντηση για την 28η Οκτώβρη, άνοιξε με τα παιδιά η κουβέντα για το πώς και πότε ξεκινάει ένας πόλεμος. Πώς και πότε μπορεί αληθινά ένας λαός να προστατευθεί οριστικά από τους πολέμους. Με αξιοποίηση του «Κι όμως κινείται» άνοιξε η κουβέντα για το αν και πώς αλλάζει τελικά ο κόσμος, για το αν και πόσο αναπόφευκτα είναι τα προβλήματα που έχει σήμερα μια οικογένεια, μικρότερα και μεγαλύτερα.

Οι συναντήσεις τέτοιων ομάδων με τη στήριξη του Κόμματος και της ΚΝΕ, αλλά και αντίστοιχες πρωτοβουλίες στο επίπεδο του κινήματος (από συνδικάτα, συλλόγους γυναικών κ.τ.λ.) μπορούν να επενδύσουν, να εξελίξουν σημαντικές αρετές της εργατικής τάξης, την αλληλεγγύη, τη συλλογική δράση. Να ενοχοποιηθεί και να πάρει απάντηση ο ατομικισμός, που για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα δεν είναι πρόβλημα ηθικής, απλά ή κύρια. Είναι εμπόδιο στην ορθή αντίληψη της πραγματικότητας, στην κατανόηση τού ότι η τύχη του ενός συνδέεται με την τύχη του άλλου, στην ανακάλυψη της δυναμικής που απελευθερώνει η ένταξη στο κίνημα, της ασπίδας που διαμορφώνει η σωστή, οργανωμένη κατανόηση ανεπαρκειών και αδυναμιών στην καθημερινή πάλη, για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα.

Η στήριξη της δουλειάς μας στις μικρότερες ηλικίες, και με ευθύνη των ΚΟΒ, μπορεί να προσφέρει στέρεες βάσεις. Να ανοίξει πιο απαιτητικά τη συζήτηση για το ποια τελικά είναι τα εφόδια που ένα παιδί εργατικής - λαϊκής οικογένειας χρειάζεται στη ζωή του για να ανακαλύπτει διεξόδους, περισσότερο από διάφορα άλλα. Περισσότερο π.χ. από την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, την ενασχόληση με ένα άθλημα. Η συζήτηση αυτή φτάνει στο πότε τελικά ένας γονιός «γίνεται καλός γονιός», μια κουβέντα που γίνεται διαρκώς στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές. Σε αυτή οι δυνάμεις μας μπορούν να παρέμβουν σήμερα ακόμα πιο ενιαία και οργανωτικά εξοπλισμένα. Για να αναδειχθεί ότι δεν αρκεί η φιλότιμη και γεμάτη θυσίες προσπάθεια κάθε οικογένειας προκειμένου να εξοπλιστούν τα παιδιά της. Η ίδια η ανατροφή των παιδιών δεν αποτελεί ατομική - οικογενειακή υπόθεση. Να αναδειχθεί ότι δεν αρκεί ένας γονιός να «λιώνει» σε 2 και 3 δουλειές, όταν δεν τα «φέρνουν βόλτα» στο σπίτι. Δεν αρκεί διαρκώς να «τρέχει» τα παιδιά στη μία ή άλλη πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα, όταν το σημερινό σχολείο καταντάει παιδοφυλακτήριο.

Η καπιταλιστική εξουσία ορμά από τα πιο τρυφερά χρόνια στα παιδιά για να τα στρέψει ενάντια στις ανάγκες τους, αλλά και στα όπλα που υπάρχουν για να τις υπερασπιστούν. Για να αμυνθούν χρειάζονται εφόδια από νωρίς. Δεν αρκεί η θετική προτροπή της οικογένειας, δεν αρκεί να απεργεί και να διαδηλώνει «ο μπαμπάς και η μαμά». Η απόφαση για να στρατευτεί κανείς στο κίνημα δεν θα έχει αντοχή αν δεν είναι αποτέλεσμα συνειδητής ατομικής επιλογής, την οποία άλλωστε καθένας δοκιμάζει διαρκώς.

Οι συναντήσεις παιδιών μικρότερων ηλικιών μπορούν να προσφέρουν πολύτιμα ερεθίσματα για γνωριμία των παιδιών με τη δύναμη της συλλογικής δράσης, την οποία καθόλου τυχαία το σύστημα απαξιώνει από πολύ νωρίς στα μάτια τους.

Σταθεροποιώντας τέτοιες συναντήσεις μπορούμε να επενδύσουμε και σε αυτόν τον τομέα στην αξιοποίηση της πρωτοπόρας θεωρίας μας. Λαμβάνοντας προφανώς υπόψη τα χαρακτηριστικά των μικρότερων ηλικιών, με τον ίδιο όμως στόχο: Να γίνονται κατανοητά τα προβλήματα και οι ένοχοι γι' αυτά. Αλλά και, φυσικά, να γίνονται κατανοητές οι λύσεις. Να γίνεται κατανοητή η δύναμη της τάξης στην οποία κι αυτές οι ηλικίες θα ενταχθούν μόλις μπουν στην παραγωγή. Στην οποία θα έχουν κάθε περηφάνια να ανήκουν, δημιουργώντας το αληθινά καινοτόμο που μόνο εκείνη είναι ικανή να φέρει.


Αναστασία Μοσχόβου
ΚΟΒ «Ριζοσπάστη»


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ