Σάββατο 8 Μάη 2021 - Κυριακή 9 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
Για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, τους ανταγωνισμούς και τις επεμβάσεις σε βάρος των λαών

Η καπιταλιστική κρίση, που επιταχύνθηκε με την πανδημία, δυνάμωσε τις τάσεις για αλλαγές στον συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ καπιταλιστικών χωρών και τμημάτων του κεφαλαίου. Ετσι, οξύνεται ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός μεταξύ μονοπωλίων και καπιταλιστικών χωρών, οδηγώντας σε πολέμους και επεμβάσεις, κατά της εργατικής τάξης και των λαών.

Ο παγκόσμιος και περιφερειακός ανταγωνισμός για τον έλεγχο αγορών, φυσικών πόρων, εμπορικών οδών, οικονομικών και γεωπολιτικών πλεονεκτημάτων γίνεται όλο και πιο σύνθετος, αυξάνοντας τη συχνότητα των περιφερειακών συγκρούσεων. Στο επίκεντρο σήμερα είναι περιοχές όπως Ανατολική Ευρώπη, Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειος, Καύκασος, Σαχέλ, Μέση Ανατολή, Ινδικός Ωκεανός, Θάλασσα της Νότιας Κίνας και, λόγω της κλιματικής αλλαγής, όλο και περισσότερο ο Αρκτικός Ωκεανός.

Ο ευρωατλαντικός ιμπεριαλισμός ενισχύει τις προσπάθειές του για να αντιμετωπίσει τους υπάρχοντες και τους πιθανούς του αντιπάλους. Το ΝΑΤΟ επεκτείνεται παγκοσμίως με νέα κράτη - μέλη και συνεργασίες. Οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, καθώς και εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ χαρακτηρίζονται όλο και περισσότερο από αντίθετες τάσεις, καθώς η συνεργασία συνυπάρχει με τις αντιθέσεις.

Το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει τη στρατιωτική του παρουσία σε Ανατολική Ευρώπη, Βαλτική, Βαλκάνια και Καύκασο, έχει αυξήσει τον αριθμό των στρατιωτών των «Δυνάμεων Ταχείας Αντίδρασης», ίδρυσε νέα κεντρικά γραφεία και μονάδες μάχης. Ωστόσο, γίνονται εμφανείς οι αντιθέσεις στο εσωτερικό, οι διαφωνίες μεταξύ ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας και άλλων, σχετικά με το μέλλον και τον προσανατολισμό της συμμαχίας, που έχουν δυναμώσει.

Εχουν αναδειχθεί νέες αντιθέσεις και εντός της ΕΕ. Η καπιταλιστική κρίση και οι εξελίξεις όπως το Brexit κλιμάκωσαν τον ανταγωνισμό και την αντιπαράθεση. Ωστόσο, η ΕΕ, ως ιμπεριαλιστικό κέντρο με αυξανόμενο στρατιωτικό και οικονομικό βάρος, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων των ευρωπαϊκών χωρών.

Ενισχύει τις δικές της στρατιωτικές δυνατότητες, που λειτουργούν συμπληρωματικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά, ταυτόχρονα, μπορεί να οδηγηθεί σε μεγαλύτερη στρατιωτική αυτονομία έναντι των ΗΠΑ. Χρησιμοποιώντας το νομικό πλαίσιο που παρέχεται από τις τελευταίες συμφωνίες, η ΕΕ καθιέρωσε τη «Μόνιμη Διαρθρωμένη Στρατιωτική Συνεργασία» (PESCO), με τη συμμετοχή 25 κρατών - μελών, ενώ από το 2018 η Γαλλία προωθεί επίσης την «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Παρέμβασης» (EI2), η οποία επεκτείνεται πέρα από τα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η ΕΕ διατηρεί επί του παρόντος 6 στρατιωτικές και 11 μη στρατιωτικές αποστολές σε Ευρώπη, Αφρική και Ασία.

Προγράμματα και μηχανισμοί («Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας» - ΕΤΑ, «Ευρωπαϊκό πρόγραμμα αμυντικής βιομηχανικής ανάπτυξης» - EDIDP, «Ευρωπαϊκή Ειρηνευτική Διευκόλυνση» - EPF, «Συντονισμένη Ετήσια Επισκόπηση για την Αμυνα» - CARD), είναι σχεδιασμένα να ενισχύσουν στρατιωτικές δυνατότητες έρευνας, ανάπτυξης, παραγωγής εντός της ΕΕ. Η ΕΕ αναπτύσσει περαιτέρω τις μη στρατιωτικές της δυνατότητες παρέμβασης μέσω εταιρικών σχέσεων και αναπτυξιακών προγραμμάτων, με στόχο την ενοποίηση και την αναβάθμιση του εξωτερικού μηχανισμού παρέμβασής της.

Υπό τη νέα κυβέρνηση του Μπάιντεν, οι ΗΠΑ συνεχίζουν και εντείνουν περαιτέρω τις προσπάθειές τους για να διατηρήσουν τη θέση τους ως ηγετικής οικονομικής και στρατιωτικής δύναμης στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, οξύνεται σημαντικά η αντιπαράθεσή τους με την Κίνα και τη Ρωσία. Η νέα κυβέρνηση πραγματοποίησε επιθέσεις στη Συρία. Εργάζεται για την εμβάθυνση των συμμαχιών τους καθώς και της στρατιωτικής παρουσίας τους στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Διατηρεί τον αποκλεισμό εναντίον της Κούβας, επεμβαίνει σε χώρες της Νότιας Αμερικής, όπως η Βενεζουέλα, και υποστηρίζει τη δολοφονική πολιτική του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων. Πρέπει ακόμα να αναφέρουμε τις κλιμακούμενες προσπάθειες του ευρωαντλαντικού ιμπεριαλισμού να αναζωπυρώσει τη σύγκρουση στο Ντονμπάς και γύρω από την Κριμαία, τις απροκάλυπτες προσπάθειές του να προκαλέσει μια κατά μέτωπο στρατιωτική σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ στηρίζει φανερά τις ναζιστικές δυνάμεις στο Κίεβο.

Η Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία αντιτίθεται σθεναρά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Απορρίπτει τις αυταπάτες των οπορτουνιστικών δυνάμεων σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ΕΕ προς το συμφέρον των λαών. Καλούμε τους λαούς στον αγώνα για την αποδέσμευση κάθε χώρας από ΝΑΤΟ, ΕΕ και όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της αστικής τάξης. Ο αγώνας αυτός είναι μέρος της ταξικής πάλης, και μπορεί να είναι νικηφόρος όταν διεξάγεται από την εργατική τάξη, σε συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα της κοινωνίας, για τη δική τους εξουσία, για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας, ως προϋπόθεση για ένα διεθνές σύστημα συνεργασίας, αλληλεγγύης και ειρήνης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ