Πέμπτη 6 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Τμήματα... 25 νηπίων και κοντέινερ, το «σχέδιο» στο δήμο Αθήνας

Η τοποθέτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου συζητήθηκε το θέμα

Με απαράδεκτα αντιπαιδαγωγικά «μπαλώματα» πάει να εφαρμοστεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή στο δήμο Αθήνας.

Θυμίζουμε ότι η υποχρεωτικότητα της 2χρονης Προσχολικής Αγωγής θεσμοθετήθηκε το 2018 από τον ΣΥΡΙΖΑ και ορίστηκε ότι θα εφαρμοστεί σταδιακά σε βάθος τριετίας, χωρίς να προβλεφθεί όμως ούτε ένα ευρώ για τη χρηματοδότησή της, για τις επιπλέον ανάγκες που προκύπτουν από αυτή σε χώρους, κτίρια και προσωπικό. Προτάχθηκε το απαράδεκτο καθεστώς των κοντέινερ σε αυλές σχολείων, ενώ ειδικά για το δήμο Αθήνας η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε την εξαίρεσή του για μία χρονιά από την υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικότητας (θα έπρεπε να ισχύσει από την τρέχουσα χρονιά, αλλά μετατέθηκε για το Σεπτέμβρη). Και πάλι όμως τα σχέδια που παρουσιάζει ο δήμος προμηνύουν στοίβαγμα νηπίων και μαθητών των άλλων βαθμίδων σε απαράδεκτες συνθήκες, όπως καταγγέλλουν και έξι Ενώσεις Γονέων της Αθήνας, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που προχώρησαν και σε σχετική κινητοποίηση έξω από το δημαρχείο Αθήνας το προηγούμενο διάστημα.

Χαρακτηριστική για όλα αυτά είναι και η τοποθέτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο στα τέλη Απρίλη, εκτενή αποσπάσματα της οποίας παραθέτουμε παρακάτω:

«Τοποθετηθήκαμε και στο αρχικό σχέδιο που μας παρουσιάσατε πριν από έναν μήνα περίπου. Είχαμε εκφράσει την αντίθεσή μας και το είχαμε καταγγείλει, για όλους τους λόγους για τους οποίους αυτήν την ώρα δεκάδες γονείς και εκπαιδευτικοί είναι συγκεντρωμένοι έξω από το δημαρχείο και διαμαρτύρονται. Και μαζί τους είναι και η πλειοψηφία των κοινοτικών συμβούλων της "Λαϊκής Συσπείρωσης".

Η νέα εκδοχή του σχεδίου που μας παρουσιάσατε σήμερα είναι ακόμα χειρότερη, γιατί μειώνετε κι άλλο τις αίθουσες που θα λειτουργήσουν. Από 120 πήγαμε στις 102 και από τις 84 πριν από έναν μήνα πήγαμε στις 57 σήμερα. Και μάλιστα υπολογίζετε τμήματα προνηπίων με 23 ή 25 παιδιά.

Εφαρμογή της υποχρεωτικότητας με απαράδεκτα αντιπαιδαγωγικά «μπαλώματα»

Το Σεπτέμβρη, που είναι να ξεκινήσει - με 3 χρόνια καθυστέρηση βέβαια - η λειτουργία της 2χρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στο δήμο της Αθήνας, συμπληρώνετε 2 χρόνια στη διοίκηση. Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία ότι δεν προλαβαίνατε. Είναι ξεκάθαρα πολιτική σας επιλογή να στοιβάξετε μαθητές και νήπια σε κοντέινερ ή σε αίθουσες που αφαιρούνται από Δημοτικά και Νηπιαγωγεία για να γίνουν αίθουσες Προσχολικής Αγωγής.

Μάλιστα, το κάνετε σε συνθήκες πανδημίας, όπου επιβεβαιώθηκε η ανάγκη για μείωση του αριθμού παιδιών ανά τάξη σε όλες τις βαθμίδες και για μεγαλύτερα προαύλια, περισσότερο χώρο. Εσείς σε αυτές τις συνθήκες επιλέγετε να συνεχιστεί το "στοίβαγμα" και να περιορίσετε τον χώρο προαυλισμού χιλιάδων μαθητών.

Ενα από τα χαρακτηριστικά και κραυγαλέα παραδείγματα της "προκάτ" λύσης που μας παρουσιάσατε είναι τα κοντέινερ στον αύλειο χώρο του συγκροτήματος στη Νικοπόλεως 33, που στεγάζει 5 σχολεία, μεταξύ αυτών και το 8ο Γυμνάσιο και Λύκειο, βάζοντας τα προνήπια στο ίδιο προαύλιο μαζί με εφήβους. Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε αυτό το σχολείο την προηγούμενη βδομάδα, να συνομιλήσουμε με τους εκπαιδευτικούς, και μέσω της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ καταθέσαμε ως Αναφορά στη Βουλή την επιστολή διαμαρτυρίας των 5 Συλλόγων Διδασκόντων.

Ενα άλλο παράδειγμα είναι ότι παίρνετε αίθουσες που χρησιμοποιούνται ήδη, όπως στο 29ο Δημοτικό την αίθουσα μουσικής, στο 76ο Δημοτικό την αίθουσα για τη βιβλιοθήκη, βάζετε αίθουσα προνηπίων στον 1ο όροφο στο 129ο Δημοτικό, και άλλα που περιγράφουν οι ανακοινώσεις Συλλόγων Γονέων και Διδασκόντων που βγήκαν αυτές τις μέρες.

Το σχέδιό σας συμπληρώνεται με την τοποθέτηση κοντέινερ σε 9 αδόμητα οικόπεδα, για να λειτουργήσουν σε συνθήκες "προσωρινής μονιμότητας" για 4 χρόνια με δυνατότητα επέκτασης για άλλα 2, όπως προβλέπει ο νόμος για τα προκάτ, του ΣΥΡΙΖΑ. Και εκεί το πάτε... Ακριβώς γιατί δεν υπάρχουν ούτε έτοιμα σχέδια ούτε μελέτες ούτε εγκεκριμένα κονδύλια για να φτιαχτούν νέα σχολεία την επόμενη 4ετία.

Ακόμα και σε αυτό το σκέλος του σχεδίου, τα απαράδεκτα που κάνετε είναι ενδεικτικά της πολιτικής σας, που αντιλαμβάνεται ως κόστος τη δημόσια Παιδεία και την υποβαθμίζει σε όλες τις βαθμίδες.

Προβλέπετε 2 κοντέινερ για το 156ο Νηπιαγωγείο, στις οδούς Παπαρσένη και Σούκα, που όμως είναι οικόπεδο για να χτιστεί το 24ο Λύκειο, θέμα που έχουμε αναδείξει επανειλημμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τι μας λέτε ουσιαστικά; Οτι δεν πρόκειται να γίνει το 24ο Λύκειο.

Το ίδιο μας λέτε - ότι δεν πρόκειται να χτιστεί - και για το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ) Αθήνας, που με βάση απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν να στεγαστεί στην οδό Λάμψα, αλλά τώρα βάζετε εκεί 2 κοντέινερ για να στοιβάξετε το 157ο Νηπιαγωγείο.

Φτάνετε στο σημείο να κοροϊδεύετε γονείς και εκπαιδευτικούς που διαμαρτύρονται, όπως κάνετε με την απόφαση που είχαμε πάρει ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν από 5 μήνες για μεταστέγαση του 39ου - 125ου Νηπιαγωγείου από το ακατάλληλο και επικίνδυνο κτίριο όπου βρίσκεται, και τώρα τους λέτε: `Η θα πάτε σε προκάτ στον χώρο όπου θα έπρεπε να χτιστεί το καινούργιο, στις οδούς Ηλέκτρας και Ιωαννίνων στον Κολωνό, μαζί με τα 7 κοντέινερ του 151ου Νηπιαγωγείου, ή θα παραμείνετε στο ερείπιο.

Επίσης, δεν προβλέπετε βοηθητικούς χώρους - χώρους ανάπαυσης πουθενά στα νηπιαγωγεία που συζητάμε, συνεπώς έχετε αποφασίσει από μόνοι σας ότι δεν θα λειτουργήσει πουθενά ολοήμερο πρόγραμμα...

Να παρθούν τώρα όλα τα μέτρα που χρειάζονται

Λέμε καθαρά ότι πρέπει να αποτραπεί αυτό το σχέδιο που μας παρουσιάσατε.

Πρέπει να εφαρμοστεί από το Σεπτέμβρη η 2χρονη υποχρεωτική Προσχολική Εκπαίδευση και στην Αθήνα, παίρνοντας όλα τα μέτρα που χρειάζονται:

  • Να αξιοποιηθούν δημοτικά κτίρια και κενά σχολικά κτίρια. Ενδεικτικά αναφέρουμε το κτίριο της Λέλας Καραγιάννη, που το δώσατε στην Εκκλησία, ή το κτίριο στην Ολυμπίων και Χαλκίδος στα Πατήσια. Να νοικιαστούν κατάλληλες αίθουσες.
  • Να αξιοποιηθούν οικόπεδα. Ενδεικτικά, στην Ιφιγενείας και Λένορμαν, στην Κόκερελ στην Κυψέλη, και άλλα που υπάρχουν.

Οι προσωρινές λύσεις έχουν νόημα μόνο αν υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να είναι προσωρινές».

Με βάση τα παραπάνω, η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαίτησε:

«Να υλοποιηθούν γρήγορες διαδικασίες για την ανέγερση νέων κτιρίων σε δεκάδες χαρακτηρισμένα οικόπεδα. Τέτοια οικόπεδα υπάρχουν στον δήμο Αθηναίων. Δάνειο υπάρχει για να προχωρήσουν απαλλοτριώσεις. Επιπλέον λεφτά ζητήστε από την κυβέρνησή σας, που βρίσκει και δίνει με fast track διαδικασίες για τους μεγαλοεπιχειρηματίες...

Το επιχείρημα ότι δεν προλαβαίνατε, ή ότι δεν υπάρχουν λεφτά, είναι απλά απόδειξη για το ποιες είναι οι προτεραιότητές σας. Και οι δικές σας ως διοίκησης και της κυβέρνησής σας. Δείξατε πόσο γρήγοροι μπορείτε να είστε όταν είναι να τρέξετε για επιχειρηματικά συμφέροντα.

Δείξατε ότι λεφτά μπορείτε να βρείτε... Οπως κάνατε για τον "Μεγάλο Περίπατο", ή για τα σχεδόν 90 εκατομμύρια για το γήπεδο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στον Βοτανικό, ή ακόμα και για να δώσετε 4 εκατομμύρια για να εκσυγχρονίσετε τον μηχανισμό είσπραξης κλήσεων...

Για την Προσχολική Αγωγή, όμως, επιλέγετε το στοίβαγμα τετράχρονων και πεντάχρονων παιδιών στα περίφημα προκάτ του ΣΥΡΙΖΑ - που έμειναν έτσι στην Ιστορία, καθώς η κυβέρνησή του ήταν αυτή που έφτιαξε τον σχετικό νόμο το 2018. Και έχει φυσικά και ο ΣΥΡΙΖΑ μεγάλη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, όπως βέβαια και η προηγούμενη διοίκηση του δήμου. Τελικά αυτό που επιλέγετε και υλοποιείτε είναι η υποβάθμιση. Και στα νηπιαγωγεία και στα σχολεία άλλων βαθμίδων.

Γι' αυτό καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τα μαθητικά συμβούλια σε κοινό αγώνα για να μην περάσουν οι σχεδιασμοί αυτοί του δήμου».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org