Παρασκευή 25 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επικίνδυνα παιχνίδια με τα μεταλλαγμένα

Αγρια «παιχνίδια» σε βάρος της υγείας των καταναλωτών «παίζονται» με το ζήτημα των μεταλλαγμένων. Αυτό διαφάνηκε, για άλλη μια φορά, από την «κόντρα» που αναπτύχθηκε τις τελευταίες δύο μέρες ανάμεσα στην «Greenpeace» και το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ). Σύμφωνα με στοιχεία που διοχέτευσε προχτές σε μερίδα του Τύπου η πρώτη, τα οποία, όπως ισχυρίζεται, προέρχονται από απαντήσεις που έδωσαν οι ίδιες οι επιχειρήσεις σε σχετικό ερωτηματολόγιο, τα περισσότερα από 162 προϊόντα που περιλαμβάνονται στο διατροφικό κύκλωμα κρέας, αβγά, γαλακτοκομικά, προέρχονται από ζώα που τρέφονται με μεταλλαγμένες ζωοτροφές. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της οικολογικής οργάνωσης Ν. Χαραλαμπίδης, «σήμερα περίπου το 80% της εισαγόμενης σόγιας και του καλαμποκιού καταλήγουν σε ζωοτροφές και ιχθυοτροφές. Σημαντικό ποσοστό αυτών των τροφών περιέχει μεταλλαγμένους οργανισμούς. Ετσι, κρέας, αβγά και γαλακτοκομικά προϊόντα που καταναλώνουμε προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί με μεταλλαγμένες ζωοτροφές. Ακόμα κι αν "καθαρίσουμε" το σύνολο των τροφίμων από τα μεταλλαγμένα συστατικά», είπε ο ίδιος, «οι "μεταλλαγμένοι" οργανισμοί θα εξακολουθήσουν να απειλούν (μέσω των ζωοτροφών) την υγεία και το φυσικό περιβάλλον».

Οι βιομήχανοι τροφίμων που έσπευσαν να απαντήσουν με χτεσινή τους ανακοίνωση, στην ουσία, κατηγορούν την «Greenpeace» για σκοπιμότητα στα όσα έδωσε στη δημοσιότητα και ισχυρίζεται ότι οι «μεταλλαγμένοι» οργανισμοί που εξακολουθούν να περνούν μέσω των ζωοτροφών στο πιάτο μας είναι «απόλυτα ανακριβείς». Ωστόσο, από κανένα σημείο της ανακοίνωσης των βιομηχάνων δεν προκύπτει ότι διαψεύδουν τη χρήση μεταλλαγμένων ζωοτροφών. Αντίθετα, επικαλείται «όλα τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα» για να υποστηρίξει ότι «κανένα προϊόν ζωικής προέλευσης (κρέας - αβγά - γάλα) δεν περιέχει γενετικά τροποποιημένα συστατικά, ακόμη κι αν τα ζώα καταναλώνουν ζωοτροφές με γενετικά τροποποιημένα συστατικά. Κι αυτό επειδή τα συστατικά αυτά αποικοδομούνται στη διάρκεια της πέψης και δεν περνούν έτσι στο τελικό προϊόν». Με βάση τους παραπάνω ισχυρισμούς, ο ΣΕΒΤ «διαβεβαιώνει» τους καταναλωτές ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των τελικών προϊόντων της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων δεν περιέχει γενετικά τροποποιημένα συστατικά». Επικαλείται, τέλος, για την ενίσχυση της θέσης του, την έκθεση του κοινοτικού επιτρόπου, αρμόδιου για την έρευνα, σύμφωνα με την οποία, κατά το ΣΕΒΤ, τεκμηριώνεται και διαβεβαιώνεται ότι «οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες δεν ενέχουν κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου και το περιβάλλον γενικότερα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ