Τρίτη 4 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Πρωτομαγιά» από την Πολυξένη Καράκογλου

Η νέα δημιουργός Πολυξένη Καράκογλου, που την γνωρίσαμε πρώτη φορά όταν διακρίθηκε στην 4η ακρόαση Νέων Δημιουργών και ερμηνευτών της Μικρής Αρκτου και έκτοτε την έχουμε αγαπήσει τόσο μέσα από την κυκλοφορία του πρώτου της προσωπικού δίσκου, «Πολύχρωμες ζακέτες», όσο και από τις συμμετοχές της σε πολλές εκδηλώσεις και σε Φεστιβάλ της ΚΝΕ, κυκλοφόρησε το νέο της τραγούδι, «Πρωτομαγιά» (https://www.youtube.com/watch?v=Qj4_6us9NWM).

Ενα όμορφο τραγούδι, που αποτυπώνει με ιδιαίτερη τρυφερότητα τι θα συνέβαινε αν όλους αυτούς που τους δένει η Ιστορία, ο κοινός τους αγώνας και η επέτειος θανάτου τους είναι «μια Πρωτομαγιά», τύχαινε να βρεθούν για μια μέρα, σε μια συγκέντρωση, στην ίδια αυλή, όλοι μαζί...

«Την Πρωτομαγιά ετούτη στρώσε δείπνο για πολλούς. Είναι αμέτρητα τ' αδέρφια απ' τους πυροβολισμούς...», λέει ένας στίχος του τραγουδιού μεταφέροντάς μας σε μεγάλες ταξικές αναμετρήσεις ανά τους αιώνες. Από το Παρίσι του 1871, στην Μαρί Μπλοντώ που οι σφαίρες τη βρήκαν στο πρόσωπο καθώς βάδιζε σε πορεία... Και από την έγκυο απεργό καπνεργάτρια Βασιλική Γεωργατζέλη που έπεσε νεκρή στη μεγάλη γενική απεργία στο Αγρίνιο το 1926 και τη μάνα που θρηνεί τον νεκρό απεργό γιο της Τάσο Τούση στη Θεσσαλονίκη του 1936, φτάνουμε στην Πρωτομαγιά του 1944 και την εκτέλεση 200 κομμουνιστών από τους ναζί, δίνοντας υπόσχεση: «Θα 'χω τη γροθιά υψωμένη για να φτάσει ουρανό και αδέρφια εκατοντάδες που ν' το αίμα μας κοινό...».

Στίχοι: Αθηνά Σπανού, Πολυξένη Καράκογλου.

Μουσική, ερμηνεία: Πολυξένη Καράκογλου. Βιολί: Μάριος Ιβάν Παπούλιας.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org