Παρασκευή 30 Απρίλη 2021 - Κυριακή 2 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να δυναμώσει η πάλη για δημόσιο, δωρεάν, καθολικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας - Φαρμάκου με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες της εποχής

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εκδήλωση του Κόμματος για την Υγεία τη Δευτέρα

Αγαπητοί προσκαλεσμένοι,

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Ο τρόπος που επιλέξαμε να συναντηθούμε, λόγω των συνθηκών της πανδημίας, δεν μειώνει καθόλου την τεράστια σημασία που έχει για τους υγειονομικούς, για το λαό, το ζήτημα της Υγείας.

Είναι μια ιδιαίτερη εκδήλωση, η οποία δεν θα μπορούσε να έχει τυπικό χαρακτήρα, γιατί πραγματοποιείται μέσα στη μάχη που δίνουμε για να βγει ο λαός μας όρθιος και δυνατός από την περιπέτεια της πανδημίας.

Η μάχη αυτή είναι σε εξέλιξη, δεν έχει τελειώσει ακόμα. Γι' αυτό θεωρούμε επικίνδυνη την άποψη που διακινεί η κυβέρνηση ότι «βρισκόμαστε στο τέλος αυτής της περιπέτειας». Οι δεκάδες νεκροί, οι εκατοντάδες διασωληνωμένοι, πολλοί εκτός ΜΕΘ, τους διαψεύδουν.

Χρειαζόμαστε όπλα, χρειαζόσαστε όπλα γι' αυτήν τη μάχη.

Και πραγματικά όπλα για να αντιμετωπιστεί η πανδημία είναι η θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις υγειονομικών, είναι η επίταξη του ιδιωτικού τομέα, είναι οι μαζικοί εμβολιασμοί με πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια διεθνώς, είναι τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Για όλα αυτά, όμως, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην κάνει τίποτα.

Αντίθετα, η μόνη της αγωνία είναι να ανοίξει ο Τουρισμός και συνολικά η καπιταλιστική οικονομία, με «αυτοδιάγνωση» για τους εργαζόμενους και τα γνωστά «πρωτόκολλα» - λάστιχο, που ωφελούν μόνο τις τουριστικές και μεταφορικές εταιρείες, τους επιχειρηματικούς ομίλους.


Ανακοινώνει μάλιστα την επανέναρξη των σχολείων, με μοναδικό μέτρο προστασίας τα self tests.

Εχει αναγάγει την ατομική ευθύνη σε πανάκεια, ενώ ο καθένας καταλαβαίνει πως καμία πανδημία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς κρατική καταγραφή και επίβλεψη.

Την ίδια ώρα, για πάνω από έναν χρόνο κρατάει τα πανεπιστήμια κλειστά. Δηλαδή τους χιλιάδες φοιτητές μακριά από τον χώρο σπουδών και έρευνάς τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Και ενώ τα δημόσια νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει, οι υγειονομικοί δεν έχουν άλλες αντοχές, τα ιδιωτικά νοσοκομεία δεν τα ακουμπάει κανείς, συνεχίζουν ανενόχλητα να θησαυρίζουν, στους χώρους δουλειάς δεν γίνεται κανένας έλεγχος, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μεταφέρουν τους εργαζόμενους σαν σαρδέλες...

Τελικά ποιος φταίει για την αύξηση των κρουσμάτων;

Φταίει το ΚΚΕ και οι συσκέψεις που πραγματοποιεί στις γειτονιές για να ενημερώσει το λαό, με όλα τα μέτρα προστασίας; Αυτό διατυμπανίζουν οι διάφοροι «Ραν Ταν Πλαν» της κυβέρνησης.

Απέναντι στον «ρεαλισμό» των επιχειρηματικών ομίλων, ο λαός να αντιπαραθέσει τον ρεαλισμό των δικών του αναγκών

Ολη αυτήν την περίοδο της μάχης, δυστυχώς επιβεβαιώνεται - αυτό που από την αρχή έχουμε αναδείξει - ότι ο λαός παραμένει εκτεθειμένος, απροστάτευτος, όχι κυρίως απ' αυτόν καθ' αυτόν τον κορονοϊό, αλλά από τα αθωράκιστα δημόσια συστήματα Υγείας.

Κι αυτό συμβαίνει όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στα κράτη με τις πιο ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες, με τα πολυδιαφημιζόμενα προηγμένα συστήματα Υγείας.

Στην πρώτη φάση της πανδημίας, ήταν κοινή η διαπίστωση των επιστημόνων ότι πρόκειται για έναν ιό για τον οποίο δεν υπήρχε επαρκής γνώση για την αντιμετώπισή του. Αυτό μπορεί να το κατανοήσει κανείς.

Ολοι διαπιστώσαμε τον αγώνα δρόμου των επιστημόνων για να υπάρξουν πιο αποτελεσματικές μέθοδοι αντιμετώπισης και θεραπείας των ασθενών.

Αυτή η πραγματικότητα, όμως, δεν μπορεί με τίποτα να δικαιολογήσει τις τεράστιες ελλείψεις των δημόσιων νοσοκομείων και των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίες εμφανίζουν εικόνα κατάρρευσης.

Τα χάλια των δημόσιων μονάδων Υγείας δεν αποτελούν «φυσικό» φαινόμενο, δεν τα προκάλεσε ο κορονοϊός, προϋπήρχαν της πανδημίας. Είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής και των μέτρων που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις.

Τώρα όμως, με την πανδημία, πήραν μεγάλες διαστάσεις και με τραγικές συνέπειες για το λαό.

Πολλές φορές ακούσαμε από την κυβέρνηση ότι «το σύστημα Υγείας δοκιμάζεται» και, ανάλογα με τους δείκτες της πανδημίας, ότι εξαντλούνται τα «όρια των αντοχών του». Οι αντοχές όμως του δημόσιου συστήματος Υγείας δεν «αυτοδιαμορφώνονται».

Καθορίζονται από τα μέτρα της ουσιαστικής ενίσχυσής του, με υγειονομικούς και άλλο προσωπικό, με ανάπτυξη των υποδομών, με τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό, με ουσιαστικά μέτρα προστασίας κ.λπ., κάτι το οποίο δεν έκανε η κυβέρνηση, ακόμα και όταν κερδήθηκε χρόνος μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Ουσιαστικά, αντί να πάρει μέτρα που να προσαρμόζουν το δημόσιο σύστημα Υγείας τόσο στις «πάγιες» ανάγκες του λαού στην υγεία, όσο φυσικά και στις ανάγκες της πανδημίας, έκανε ακριβώς το αντίθετο.

Ολα τα μέτρα που πήρε ήταν - και είναι - ο ακόμα μεγαλύτερος περιορισμός των παροχών και των αναγκών.

Ο,τι «χωράει» δηλαδή σε αυτό το άθλιο σύστημα Υγείας!

Πρόκειται για τον ορισμό του ανορθολογισμού και των αντιφάσεων που γεννάει η καπιταλιστική οικονομία, και προβάλλονται σαν αναγκαίος «ρεαλισμός».

Ομως οι υγειονομικοί, ο λαός, μπορούν να αχρηστεύσουν αυτήν την παγίδα και απέναντι στον «ρεαλισμό» των επιχειρηματικών ομίλων, να αντιπαραθέσουν τον ρεαλισμό των δικών τους αναγκών.

Σε αυτόν τον «ρεαλισμό» του κεφαλαίου οφείλεται ότι σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη, σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν εκατομμύρια θύματα, καταγράφηκαν ελλείψεις σε στοιχειώδεις υποδομές, όπως απλές και κλίνες ΜΕΘ, ελλείψεις σε αναπνευστήρες, ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό.

Σε αυτόν τον «ρεαλισμό» οφείλεται:

- Ο αποκλεισμός των μη Covid ασθενών από διαγνωστικές εξετάσεις, θεραπείες, χειρουργεία.

- Η μείωση κατά 70% που καταγράφεται ακόμα και στους τυπικούς εμβολιασμούς του παιδικού πληθυσμού.

- Το ότι ο μαζικός εμβολιασμός κατά του κορονοϊού απέχει πολύ ακόμα από το γίνει μαζικός.

- Αλλά και οι χρυσές δουλειές που κάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Υγεία.

Τα παραπάνω ενδεικτικά παραδείγματα, τα οποία εμφανίστηκαν από όπου πέρασε ο κορονοϊός, είναι τα συμπτώματα και όχι η αιτία του προβλήματος.

Αυτά τα συμπτώματα έχουν αποδεδειγμένη αιτιακή σχέση με την καπιταλιστική ανάπτυξη, στην οποία βασιλεύει το κριτήριο του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας, όπου η λαϊκή ανάγκη και το δικαίωμα στην προστασία της υγείας και της ζωής αντιμετωπίζεται σαν ανεπίτρεπτο «κόστος».

Συνδιαμόρφωσαν το άθλιο σύστημα Υγείας της δήθεν «αρμονικής συνύπαρξης» δημόσιου - ιδιωτικού τομέα

Η άθλια για τις ανάγκες του λαού κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και ο εύρωστος ιδιωτικός τομέας αποτελούν τις δύο όψεις της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, όπου η υγεία και η ζωή του λαού δεν αποτελούν προτεραιότητα.

Αυτή είναι η στρατηγική της ΕΕ με την οποία συμφωνούν και εξειδικεύουν όλες οι κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη, με τα τραγικά αποτελέσματα για την υγεία και τη ζωή των λαών.

Αποτελεί διαρκές εμπόδιο για τις λαϊκές ανάγκες, αποτελεί διαρκές βήμα για μεγάλη περιστολή των κοινωνικών δικαιωμάτων υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτό είναι το περιεχόμενο της δήθεν «αλληλεγγύης» που προσδίδουν στην ΕΕ τα άλλα κόμματα που την έχουν ως σημαία τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλες ανεξαιρέτως οι πολιτικές δυνάμεις, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που διαδοχικά έβαλαν το χέρι τους για τη διαμόρφωση αυτού του άθλιου συστήματος Υγείας, με την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών του, με τα κριτήρια του «κόστους - οφέλους», της επιχειρηματικότητας και της ανταποδοτικότητας, διαγωνίζονται ποιος είναι πιο ικανός να υλοποιήσει αυτές τις κατευθύνσεις.

Ολοι τους, με πρώτο και καλύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ, υπηρέτησαν τη δήθεν «αρμονική συνύπαρξη» του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας.

Αυτή η «συνύπαρξη» είναι που:

- Απαξίωσε και έκλεισε νοσοκομεία - Κέντρα Υγείας.

- Τα άφησε χωρίς προσωπικό.

- Εκτόξευσε τις ιδιωτικές δαπάνες Υγείας για τη λαϊκή οικογένεια.

- Δημιούργησε μεγαθήρια στην ιδιωτική Υγεία.

Και τώρα, που και αυτός ο μύθος κατέρρευσε, τώρα που αποδείχθηκε πόσο επιζήμιος και παρασιτικός είναι ο ιδιωτικός τομέας Υγείας, ο ΣΥΡΙΖΑ, για να πουλήσει το παραμύθι του, προσπαθεί να «πιαστεί» από τις φιλικές του κυβερνήσεις, τις οποίες εκθειάζει για την «προοδευτικότητά» τους, όπως της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, κυβερνήσεις που διέπραξαν και διαπράττουν τα ίδια εγκλήματα σε βάρος των λαών τους εκεί.

Μικρές και ανούσιες οι διαφορές της κυβέρνησης της ΝΔ με τα άλλα αστικά κόμματα. Το λένε άλλωστε και οι ίδιοι από μόνοι τους.

Οπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσε σινιάλο στη ΝΔ να συνεχίσει την αντιλαϊκή της πολιτική στην Υγεία, με το «θα λογαριαστούμε μετά» και με τις προτάσεις του για υπουργό Υγείας «κοινής αποδοχής», και έτσι συνέβαλε πιο αποτελεσματικά στην υλοποίησή της.

Με ταχύτητα φωτός για τα κέρδη, με ταχύτητα «αραμπά» για τις κοινωνικές - λαϊκές ανάγκες

Ουσιαστικά κάνουν ό,τι μπορούν για να κρύψουν την αιτία που γεννά τα προβλήματα.

Να κρύψουν ότι ενώ υπάρχουν τεράστια άλματα στην έρευνα, στην επιστήμη, στην τεχνολογία, ενώ υπάρχει ένα πολυάριθμο υγειονομικό προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, αυτές οι δυνατότητες δεν μετουσιώνονται σε δωρεάν, σύγχρονες και καθολικά παρεχόμενες υπηρεσίες στο λαό.

Σε αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα όπου ακόμα και η υγεία «πουλιέται και αγοράζεται», που έχει ως κριτήριο πόσο φτηνά θα στοιχίζει η υγεία του λαού στο κεφάλαιο και στο κράτος του, γεννιέται και θεριεύει ο επιστημονικός ανορθολογισμός, οι αντιφάσεις και οι αντιθέσεις.

Αντί το δημόσιο σύστημα Υγείας να αναπτύσσεται με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, αυτές περιορίζονται στα όρια της αθλιότητάς του.

Αντί το κράτος να εξασφαλίζει σχεδιασμένα και δωρεάν όλα όσα χρειάζονται για την υγεία του λαού, κυριαρχεί παντού η «ατομική ευθύνη» και η δυνατότητα της «τσέπης».

Αντί να στηρίζεται η επιστημονική συνεργασία για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ασθενειών, κυριαρχεί ο ανταγωνισμός, οι «πατέντες» και οι αποκλειστικότητες για την εξασφάλιση του κέρδους.

Οπως συμβαίνει με τα εμβόλια.

Δείτε πώς, για παράδειγμα, έχει σκοντάψει η ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, εξαιτίας των δεσμεύσεων της ΕΕ, εξαιτίας των παζαριών και των ανταγωνισμών, ανάμεσα στους φαρμακευτικούς ομίλους και τα διάφορα καπιταλιστικά κράτη.

Την ίδια ώρα υπάρχει μία χώρα που έχει πληθυσμό σαν την Ελλάδα, 10 εκατομμύρια κατοίκους, μέσα στο στόμα του λύκου, η Κούβα, που αναπτύσσει πέντε είδη εμβολίων.

Τα δύο εμβόλια από αυτά που έχει αναπτύξει έχουν πάει ήδη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ έχουν αναπτύξει εμβόλια και για μικρές ηλικίες, και εμβόλια για ευπαθείς ομάδες, και για υπέργηρους, και εμβόλια για άλλες ηλικίες πληθυσμού.

Και όλα αυτά σε συνθήκες ασφυκτικού εμπάργκο από τις ΗΠΑ.

Φίλες και φίλοι,

Αυτές τις μέρες ίσως θα έχετε δει στην τηλεόραση τη διαφήμιση για τις τεράστιες δυνατότητες του 5G.

Θα μπορεί ο γιατρός από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη - με αυτήν την τεχνολογία - να χειρουργεί έναν ασθενή στην Ελλάδα!

Εμείς ως ΚΚΕ είμαστε από την αντίληψή μας, την κοσμοθεωρία μας, αναφανδόν υπέρ κάθε σύγχρονης εξέλιξης της τεχνολογίας, που όμως θα έχει ως αναφορά τη δωρεάν αξιοποίησή της από το λαό και ιδιαίτερα σε ό,τι σχετίζεται με την υγεία του.

Την ίδια στιγμή όμως που ανοίγει αυτή η δυνατότητα με αυτήν την τεχνολογία - και ασφαλώς θα χρυσοπληρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στους ιδιώτες επιχειρηματίες - ένας ασθενής μπαίνει στις πολύμηνες λίστες αναμονής για ένα χειρουργείο σε δημόσιο νοσοκομείο.

Ενώ δικαιούται εξετάσεις, θεραπείες κ.λπ. από τον ΕΟΠΥΥ, πολλές φορές αυτό το «δικαίωμα» - που το έχει χρυσοπληρώσει - είναι χωρίς αντίκρισμα, αφού είτε δεν υπάρχουν εργαστήρια, είτε δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες ειδικότητες, είτε όταν καθυστερήσει για μερικές ώρες να πάρει στο 1535 θα πρέπει να περιμένει τον επόμενο μήνα.

Την ίδια στιγμή που ο λαός ενημερώνεται για τα θαύματα της «ρομποτικής χειρουργικής» και των καινοτόμων «γονιδιακών θεραπειών», ψάχνει με το κιάλι για ένα ραντεβού με γιατρό.

Αλλά αυτό είναι το εκμεταλλευτικό σύστημα.

Με ταχύτητα φωτός σε ό,τι σχετίζεται με τη μεγιστοποίηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων μέσω της νέας τεχνολογίας, και με ταχύτητα «αραμπά» για ό,τι σχετίζεται με τις κοινωνικές - λαϊκές ανάγκες, ακόμα και στην υγεία.

Πρόληψη και καπιταλισμός είναι ασύμβατα

Θα ήθελα να θέσω και μια άλλη πλευρά, η οποία σχετίζεται με την επιδείνωση των όρων δουλειάς των εργαζομένων.

Αφορά το επικείμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την κατάργηση του 8ωρου και την επιβολή της απλήρωτης υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων.

Είναι ένα ουσιαστικό αντεργατικό άλμα, όχι απλά βήμα, συνέχεια όλων των προηγούμενων που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις.

Μάλιστα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο διατήρησε ατόφιο τον νόμο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ του 2011 για τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», αλλά και τον εμπλούτισε με τον νόμο 4498/2017, που αφορά τους νοσοκομειακούς γιατρούς, όπου καθιερώνεται «ως βάση για την οργάνωση του χρόνου εργασίας, μέχρι δώδεκα (12) ώρες συνεχής εργασία με παρουσία στον χώρο εργασίας». Είναι το λεγόμενο 65ωρο, όπως καλά γνωρίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Αυτό το μέτρο δεν διαμορφώνει απλά ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη, λόγω της μη πληρωμής των υπερωριών, αλλά θα έχει και άμεση αρνητική επίδραση με την πρόωρη φθορά της, την παραπέρα υπονόμευση της υγείας του εργαζόμενου, συνολικά στους όρους και στο επίπεδο της ζωής του.

Κατά τ' άλλα η ίδια η ΕΕ, η κυβέρνηση και όλοι οι άλλοι υποστηρικτές των επιχειρηματικών ομίλων κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την ανάγκη λήψης μέτρων για την πρόληψη.

Ομως, όταν λένε «πρόληψη» εννοούν ορισμένα υποτυπώδη μέτρα, πάντα με ατομική ευθύνη του εργαζόμενου, της οικογένειας, τόσα όσα να διασφαλίζουν ότι ο εργαζόμενος θα μπορεί να είναι ικανός και διαθέσιμος για δουλειά.

Τίποτα περισσότερο.

Για ποια πρόληψη μπορούν να μιλάνε όλοι αυτοί οι υποστηρικτές αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος;

Πρόληψη και καπιταλισμός ουσιαστικά είναι ασύμβατα πράγματα.

Γιατί πρόληψη πριν απ' όλα σημαίνει συνθήκες δουλειάς, κατοικία, σίτιση, ελεύθερο χρόνο, διακοπές, περιβάλλον κ.λπ., όλα αυτά δηλαδή που υπονομεύονται και περιορίζονται.

Εάν για τους ήδη ασθενείς οι παροχές θεωρούνται «κόστος» που πρέπει να περιορίζεται, στον καπιταλισμό ούτε στη σφαίρα της φαντασίας δεν νοούνται κρατικές δαπάνες για την προστασία της υγείας από τους βλαπτικούς παράγοντες.

Τώρα πιο μαζική οργάνωση της πάλης, γιατί η υγεία και η ζωή του λαού δεν μπορούν να περιμένουν

Η συμβολή των γιατρών, των νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων στα νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού είναι τεράστια.

Η «φωνή κάτω από τις μάσκες» ανέδειξε, διεκδίκησε και απέσπασε λύσεις προς όφελος των ασθενών και του λαού.

Αν δεν υπήρχαν οι αγώνες των υγειονομικών και των άλλων εργαζομένων, η κυβέρνηση δεν θα εξαναγκαζόταν να πάρει ούτε αυτά τα ελάχιστα και ανεπαρκή μέτρα για τα μάτια του κόσμου.

Η επιδίωξή της να επιβάλει σιγή νεκροταφείου δεν πέρασε.

Επεδίωκε να μη μιλάει κανείς για τις επιπτώσεις από την εγκληματική έλλειψη μέτρων ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, μέτρων προστασίας στους τόπους δουλειάς, στα σχολεία και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Γι' αυτό οι αρχικά «ήρωες υγειονομικοί», όταν ανέδειξαν και διεκδίκησαν λύσεις στα προβλήματα, συκοφαντήθηκαν από την κυβέρνηση, αντιμετωπίστηκαν με βία και αυταρχισμό.

Οι ίδιες οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η κυριαρχία των νόμων της αγοράς, της πολιτικής της επιχειρηματικότητας, του κριτηρίου του «κόστους - οφέλους» και των περικοπών στις δημόσιες μονάδες Υγείας έβαλε τη σφραγίδα της στο αθωράκιστο δημόσιο σύστημα Υγείας και στα υγειονομικά «πρωτόκολλα» - λάστιχο, ανάλογα με τα συμφέροντα της επιχειρηματικής δράσης.

Το «ξέπλυμα» που επιχειρεί η κυβέρνηση για τη δήθεν προσφορά του ιδιωτικού τομέα αποτελεί προετοιμασία για το επόμενο βήμα, της ακόμα μεγαλύτερης προτεραιότητας στην κρατική στήριξη του ιδιωτικού τομέα, μέσω της τροφοδότησής του από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Την ίδια ευθύνη έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που επαναφέρει το χρεοκοπημένο αφήγημα περί «αρμονικής συνύπαρξης» του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Τώρα απαιτείται ακόμα πιο μαζική οργάνωση της πάλης, χωρίς καθυστέρηση, γιατί η υγεία και η ζωή του λαού δεν μπορούν να περιμένουν.

Γιατί η πανδημία είναι σε εξέλιξη, γιατί πολλαπλασιάζονται οι ανικανοποίητες ανάγκες όλων των άλλων αποκλεισμένων ασθενών, που ούτε απέξω από τα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορούν να περάσουν.

Να διεκδικηθούν μέτρα για:

-- Να ενισχυθούν τα δημόσια νοσοκομεία και η ΠΦΥ, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με επαρκή, σύγχρονο εξοπλισμό και υποδομές.

-- Για επίταξη των μεγάλων νοσοκομείων και διαγνωστικών αλυσίδων του ιδιωτικού τομέα, χωρίς αποζημίωση, προκειμένου να προστεθούν υποδομές και προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών όλων των ασθενών.

-- Για την ένταξη όλων των ιδιωτών γιατρών και άλλων υγειονομικών σε ενιαίο κρατικό σχεδιασμό για την περίθαλψη όλων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, κυρίως στην ΠΦΥ.

-- Για εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας από τη μετάδοση της πανδημίας, ιδιαίτερα σε χώρους δουλειάς, την επιδημιολογική επιτήρηση με συχνά και αξιόπιστα τεστ, με ευθύνη εκπαιδευμένων υγειονομικών και σε αντιπαράθεση με τη λογική της «αυτοδιάγνωσης» με τα ατομικά τεστ, που προωθεί η κυβέρνηση.

-- Για την εξασφάλιση όλων των μέσων θεραπείας και φαρμάκων, όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων - όπου κι αν παράγονται - για τον μαζικό και έγκαιρο εμβολιασμό όλου του λαού.

-- Για την αντιμετώπιση των σοβαρών και σύνθετων αναγκών των ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, από διεπιστημονικές ομάδες σε ειδικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων.

Η πρόταση του ΚΚΕ

Αυτός ο αγώνας πρέπει να δοθεί σήμερα, τώρα, ενταγμένος στην προοπτική ανάπτυξης ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος Υγείας - Πρόνοιας - Φαρμάκου, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, που θα αντιστοιχεί στις σύγχρονες ανάγκες του λαού.

Με κοινωνικοποίηση όλων των επιχειρηματικών νοσοκομειακών - διαγνωστικών μονάδων του ιδιωτικού τομέα.

Με την ένταξη όλων των ιδιωτών γιατρών στο κρατικό σύστημα Υγείας, που θα αξιοποιεί και θα προάγει τις τεράστιες δυνατότητες της έρευνας, της τεχνολογίας και του επιστημονικού δυναμικού στην Υγεία, στην Πρόνοια και στο Φάρμακο, ως κατοχυρωμένο και δωρεάν δικαίωμα που θα παρέχεται από το κράτος ισότιμα σε όλους.

Η πρόταση του ΚΚΕ περιλαμβάνει:

Σύστημα Υγείας - Πρόνοιας αναπτυγμένο πανελλαδικά και στις τρεις βαθμίδες του (Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια, Τριτοβάθμια), όπως επίσης σύστημα Επείγουσας Ιατρικής.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη, με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία κοντά στους τόπους δουλειάς, κατοικίας, Εκπαίδευσης, σε όλους τους δήμους και τις πόλεις, που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες, υγιών και ασθενών, με τις πλήρως ανεπτυγμένες και συνεργαζόμενες μεταξύ τους υπηρεσίες Πρόληψης, Θεραπείας, Αποκατάστασης, Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας και Δημόσιας Υγείας.

Κρατικά νοσοκομεία - γενικά, ειδικά, πανεπιστημιακά - σε επίπεδο πόλεων και Περιφερειών, σε αριθμό, στελέχωση και εξοπλισμό, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες των ασθενών, στην εκπαίδευση και στην έρευνα.

Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης όλων των φαρμάκων και εμβολίων από όλες τις κρατικές μονάδες Υγείας και το δίκτυο των κρατικών φαρμακείων.

Στελέχωση όλων των μονάδων Υγείας με υγειονομικό προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με 24ωρη λειτουργία, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, με σύγχρονες, πλήρεις και απολύτως δωρεάν παροχές υπηρεσιών σε όλους χωρίς περικοπές και εξαιρέσεις.

Με σχεδιασμό της Εκπαίδευσης σε αριθμό και αναλογία όλων των κλάδων και ειδικοτήτων των υγειονομικών για την επαρκή και αδιάλειπτη στελέχωση του συστήματος Υγείας. Με την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής αυτάρκειας σε τεχνολογικά μέσα, υγειονομικό υλικό, φάρμακα και εμβόλια, αξιοποιώντας το λαϊκό σύστημα Παιδείας, Ερευνας και βιομηχανικής παραγωγής.

Οι αποκλειστικά κρατικές και δωρεάν παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας - Φαρμάκου αναμφίβολα απαιτούν κεντρικά σχεδιασμένη παραγωγή και υπηρεσίες, απαιτούν βαθύτερες αλλαγές στην κοινωνία και στην οικονομία, όπου κουμάντο θα κάνουν αυτοί που παράγουν τον πλούτο, οι εργαζόμενοι.

Θα σχεδιάζουν και θα ελέγχουν το λαϊκό σχέδιο ανάπτυξης, ώστε η Υγεία, η Πρόληψη, οι συνθήκες δουλειάς, η διατροφή, η στέγαση, ο ελεύθερος χρόνος, να υπηρετούν ένα ανώτερο επίπεδο συνολικά της ζωής του λαού.

Γι' αυτό, το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και στον χώρο της Υγείας σε αγωνιστική συμπόρευση, σε ισχυροποίηση της πάλης για τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία, που σήμερα είναι η μόνη ρεαλιστική και αναγκαία για την κοινωνική πρόοδο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ