Πέμπτη 29 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εγκρίθηκε η διμερής συμφωνία από το Ευρωκοινοβούλιο

Ως «νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις ΕΕ - Βρετανίας χαιρετίστηκε η - αναμενόμενη - έγκριση της διμερούς συμφωνίας για τις μετα-Brexit σχέσεις των δύο πλευρών, από το Ευρωκοινοβούλιο (με 660 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 32 αποχές), παρότι ήδη αυτός ο συμβιβασμός βρίσκεται «στον αέρα» ως προς την εφαρμογή του.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαιρέτισε την έγκριση της «Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας», γνωστής ως TCΑ, λέγοντας ότι σηματοδοτεί τη θεμελίωση μιας ισχυρής και στενής εταιρικής σχέσης με τη Βρετανία, απαίτησε ωστόσο «πιστή εφαρμογή».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον είδε την εξέλιξη σαν «το τελευταίο βήμα ενός μεγάλου ταξιδιού» που «προσφέρει σταθερότητα στη νέα μας σχέση με την ΕΕ ως εμπορικών εταίρων ζωτικής σημασίας, στενών συμμάχων και ισότιμων κυρίαρχων».«Είναι τώρα καιρός να στραφούμε στο μέλλον και στην οικοδόμηση ενός πιο παγκόσμιου Ηνωμένου Βασιλείου», κατέληξε, αποτυπώνοντας τις βλέψεις της βρετανικής αστικής τάξης.

Νωρίτερα, η εμπορική αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Κάθριν Τάι, και η Βρετανίδα υπουργός Εμπορίου, Λιζ Τρας, συζήτησαν μεταξύ άλλων για «την ανάγκη ουσιαστικής προόδου στην προσπάθεια μεταρρύθμισης» του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Καλωσορίζοντας το αποτέλεσμα της διάσκεψης των υπουργών Εμπορίου του G7 τον προηγούμενο μήνα, ανέφεραν ότι επιθυμούν να κάνουν μεγαλύτερη πρόοδο στην επόμενη συνάντηση, στα τέλη Μάη.

Ενδοαστικές αντιπαραθέσεις στη Βρετανία πριν τις τοπικές εκλογές

Στο μεταξύ, στο εσωτερικό της Βρετανίας, 8 μέρες πριν τις εκλογές για την Τοπική Διοίκηση, εντείνεται αποπροσανατολιστικά η αντιπαράθεση γύρω από τις επίμαχες δηλώσεις του Μπ. Τζόνσον για τη διαχείριση της πανδημίας, όπως και για τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης της πρωθυπουργικής κατοικίας.

«Ποτέ δεν είπα ότι προτιμώ να στοιβάζονται τα πτώματα κατά χιλιάδες από το να δώσω εντολή για ένα τρίτο lockdown», ισχυρίστηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός στη διάρκεια χτεσινής αντιπαράθεσης στη Βουλή των Κοινοτήτων με τον αρχηγό των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ.

Ο Τζόνσον υποστήριξε επίσης ότι πλήρωσε με δικά του χρήματα την πρόσφατη ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας στην Ντάουνινγκ Στριτ (ανήλθε σε 88.000 στερλίνες), απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.

Για το θέμα αποφασίστηκε από την Εκλογική Επιτροπή η διενέργεια σχετικής έρευνας, μετά τις κατηγορίες ότι οι εργασίες ανακαίνισης είχαν χρηματοδοτηθεί από δωρεές του Συντηρητικού Κόμματος. Ο Τζόνσον «αντεπιτέθηκε», θυμίζοντας ότι η τελευταία κυβέρνηση των Εργατικών είχε ξοδέψει μισό εκατομμύριο στερλίνες για την ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ