Κυριακή 28 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
Βραζιλία
«ΟΧΙ άλλα προνόμια στους λίγους, ίσα δικαιώματα για όλους»

 Σε μαζικές κινητοποιήσεις και απεργίες ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης Καρδόσο κατέβηκαν εργαζόμενοι και αγρότες

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο Βραζιλιάνοι - σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών (CUT) - προχώρησαν, πρόσφατα, σε μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και απεργιακές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Το Εθνικό Φόρουμ Αγώνα για Γη, Απασχόληση, Δικαιώματα Πολιτών και Κυριαρχία, στο οποίο συμμετέχουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών (CUT), διάφορα μαζικά κινήματα, όπως το κίνημα των «αγροτών χωρίς γη», κήρυξε τη 10η Νοέμβρη ως Μέρα Εθνικής Διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης του Φερνάνδο Ενρίκε Καρδόσο. Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετείχαν εργάτες της μεγαλύτερης βιομηχανικής περιοχής του Σάο Πάολο, υπάλληλοι τραπεζών, πανεπιστημιακοί και φοιτητές, ακτήμονες αγρότες και καλλιτέχνες. Παρόμοιες κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας. Περίπου οι μισές από τις μεγάλες επιχειρήσεις στα αστικά κέντρα της χώρας συμμετείχαν στην απεργία.

«Η Βραζιλία πρέπει να αλλάξει», ήταν ένα από τα συνθήματα της Ενωσης Δικαστών, που συμμετείχε στις κινητοποιήσεις, ενώ κατήγγειλε ότι έρχεται, καθημερινά, αντιμέτωπη με αυξανόμενη επιδείνωση της κοινωνικής αδικίας.. Η Εθνική Διάσκεψη των Επισκόπων διαμαρτυρήθηκε: «Οχι άλλα προνόμια στους λίγους, αλλά καθιέρωση ενός δίκαιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης για όλους». Οι διαδηλωτές και απεργοί απαίτησαν την καθιέρωση της βδομάδας των 36 ωρών εργασίας, αύξηση στους μισθούς της τάξης του 10% και την αναστολή της πληρωμής του εξωτερικού χρέους της Βραζιλίας. Μόνο για φέτος, η Βραζιλία είναι υποχρεωμένη να καταβάλει 88 εκατομμύρια ρεάις (περίπου 40 εκατ. δολάρια).

Οι διαδηλωτές προχώρησαν και σε άλλες πιο ευρηματικές μορφές διαμαρτυρίας. Ετσι, μία επιτροπή των διαδηλωτών παρέδωσε στον διευθυντή της Κεντρικής Τράπεζας ένα μαύρο κουτί όπου, προς μεγάλη του έκπληξη, βρήκε μία αμερικανική σημαία. Η επιτροπή των διαδηλωτών απαίτησε, με αυτόν τον τρόπο, τη δημοσιοποίηση των τελευταίων συμβολαίων που έκλεισε η Βραζιλία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Διάφορες κοινωνικές ομάδες είχαν προχωρήσει, από το καλοκαίρι, σε σειρά εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για τη βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα, με κορυφαία μία πορεία που ξεκίνησε στις 26 Ιούλη από το Ρίο ντε Τζανέιρο που κατέληξε στην πρωτεύουσα Μπραζίλια στις 7 Οκτώβρη. Φτάνοντας στην πρωτεύουσα οι διαδηλωτές είχαν διανύσει πάνω από 1.400 χιλιόμετρα με τα πόδια. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πλανόδιου πωλητή Αντόνιο ντα Κόστα - που διαβάσαμε στις σελίδες του κινήματος των «αγροτών χωρίς γη» στο Internet - ο οποίος, σε κάποιο σημείο, προσχώρησε στην πορεία: «Η συμμετοχή μου σε αυτήν την πορεία μού δίνει την ευκαιρία να βγάλω την κραυγή που είχα μέσα μου. Εδώ, λοιπόν, και η κραυγή μου, γιατί υπάρχει πολύς κόσμος που φωνάζει μαζί. Είχα κάνει παράπονα στο Θεό γιατί δε μου χάρισε μία οικογένεια, που πίστευα ότι μου άξιζε, Τώρα, όμως, Αυτός μου χάρισε μία τόσο μεγάλη οικογένεια». Σε όλες τις περιοχές απ' όπου πέρασαν οι διαδηλωτές συνομίλησαν με τους κατοίκους. Το κύριο θέμα αυτών των συζητήσεων ήταν η αντίθεση και αντίσταση στη νεοφιλελεύθερη πολιτική του Προέδρου Καρδόσο και η απαίτηση να μην παραδοθεί η Βραζιλία στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Να πούμε εδώ ότι στην ευρύτερη περιοχή του Σάο Πάολο η ανεργία έχει φτάσει πια στο 18%.

Το κίνημα των «αγροτών χωρίς γη» (MST), που γιόρτασε πρόσφατα τη 15η επέτειό του, συμμετείχε σε αυτήν την πορεία διαμαρτυρίας καταγγέλλοντας στην κοινή γνώμη της χώρας την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος. Η κυβέρνηση Καρδόσο εμποδίζει τη διεξαγωγή μιας κοινωνικά δίκαιης αγροτικής μεταρρύθμισης. Αντί η κυβέρνηση να καταβάλει τα προβλεπόμενα κονδύλια για την υποστήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αγοράζει από τους γαιοκτήμονες, σε υπερβολική τιμή, χέρσα γη. Ωστόσο, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας μπορεί να απαλλοτριωθεί χέρσα γη, μέχρι 1.000 εκτάρια, χωρίς καταβολή αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες. Ο Ζοάο Πέδρο Στεντίλε, ηγετικό στέλεχος του κινήματος των «αγροτών χωρίς γη» αναφέρει στη «Νουέστρα Προπουέστα», εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Αργεντινής, ότι στη Βραζιλία υπάρχουν 2.000 λατιφούντια (μεγάλα τσιφλίκια) που έχουν έκταση πάνω από 10.000 εκτάρια. Συνολικά υπάρχουν 2,4 εκατομμύρια εκτάρια γης - μία έκταση μεγαλύτερη από αυτή του Βελγίου - από τα οποία ένα μεγάλο μέρος βρίσκεται σε ιδιωτικά χέρια χωρίς να καλλιεργείται. Ακόμα, ο Ζοάο Πέδρο Στεντίλε κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει απολύτως τίποτε, ώστε να σταματήσει τη βία που ασκούν μισθοφόροι και παραστρατιωτικές ομάδες ενάντια σε αγρότες και μέλη του κινήματος των «αγροτών χωρίς γη».

Ο Πρόεδρος Καρδόσο, πιεζόμενος από τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και τις απεργίες που αγκάλιασαν σχεδόν ολόκληρη τη χώρα, δήλωσε αποφασισμένος να συναντηθεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ομως, η αντιπολίτευση του διαμηνύει ότι πρώτα πρέπει να αλλάξει πολιτική και μετά να καθίσουν να συζητήσουν. Ενώ εργαζόμενοι και αγρότες δήλωναν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις, όλο και πιο μαζικές, κινητοποιήσεις τους.

Φαίνεται πως η μεγάλη «οικογένεια», που απέκτησε πρόσφατα ο πλανόδιος πωλητής Αντόνιο ντα Κόστα, συνεχίζει να μεγαλώνει...

.


Γ.Καραγεώργη


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ