Σάββατο 24 Απρίλη 2021 - Κυριακή 25 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Παλεύουν για την προστασία της παραγωγής και για την επιβίωσή τους

Δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, απαιτούν Ομοσπονδίες και Σύλλογοι

Από την κινητοποίηση αγροτών στην Πέλλα
Από την κινητοποίηση αγροτών στην Πέλλα
Με δυναμικές κινητοποιήσεις, οι βιοπαλαιστές αγρότες στο νομό Λάρισας, στη Μακεδονία και αλλού διεκδίκησαν δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις στο 100%, για τις ζημιές που προκάλεσε η παρατεταμένη κακοκαιρία των τελευταίων δύο μηνών και κυρίως ο παγετός στις 9 Απρίλη, που έδωσε τη χαριστική βολή σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών.

Την Παρασκευή οι αγρότες της Νάουσας, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», έκαναν αγωνιστική συγκέντρωση και απέκλεισαν συμβολικά το δρόμο Βέροιας - Σκύδρας.

Με τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών και τις άλλες που ετοιμάζουν, οι βιοπαλαιστές αγρότες, που ζουν καθημερινά την αγωνία της επιβίωσης, εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών σε μια σειρά από προϊόντα, απαιτούν άμεση κρατική χρηματοδότηση στον ΕΛΓΑ, να δοθούν προκαταβολές, να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με τα χρήματα που έχουν να λαμβάνουν ως αποζημίωση, να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία, καθώς έχουν μείνει χωρίς παραγωγή για μια ακόμη φορά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα, για τουλάχιστον ένα χρόνο, ενώ έχουν επωμιστεί πολλά από τα καλλιεργητικά έξοδα.

Στο επίκεντρο η ανάγκη αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ

Στην Αγιά Λάρισας
Στην Αγιά Λάρισας
Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και όλες οι προηγούμενες, αρνείται να καλύψει τη μεγάλη χασούρα των αγροτών, «πατώντας» πάνω στον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει όλες τις αιτίες των ζημιών και δεν αποζημιώνει στο σύνολο των καταστροφών, την ώρα μάλιστα που τα έντονα καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα μετά από μεγάλη καθυστέρηση.

Μεγάλες μειώσεις επιφέρουν μια σειρά από «κόφτες» που υπάρχουν στον κανονισμό, όπως επίσης και το γεγονός ότι οι αποζημιώσεις υπολογίζονται με βάση την ασφαλιζόμενη αξία - και αυτή κουτσουρεμένη - και όχι με βάση την πραγματική απώλεια στην παραγωγή.

Αν δεν ανασταλούν εδώ και τώρα τα άρθρα 7 και 9 του κανονισμού του ΕΛΓΑ, δεν πρόκειται να αποζημιωθούν στο 100% της ζημιάς οι παραγωγοί. Ακόμη και ολοκληρωτική απώλεια παραγωγής να έχουν, από τον παγετό για τις μεν δενδρώδεις καλλιέργειες θα αποζημιωθούν το ανώτερο στο 61,6% της ζημιάς και σε αμπέλια και άλλες καλλιέργειες στο 74,6%, σύμφωνα με τον κανονισμό.

Επιπλέον, όλες οι κυβερνήσεις έχουν «λερωμένη τη φωλιά τους» αφού από το 2011 - με εξαίρεση το 2020 λόγω των τεράστιων καταστροφών - δεν έχουν βάλει ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ, ενώ είχαν την υποχρέωση να καταβάλλουν 30-35 εκατ. ευρώ τον χρόνο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στη συγκέντρωση της Αγιάς, την Πέμπτη, «με τα 300 εκατομμύρια που χρωστάνε οι κυβερνήσεις, θα είχαν καλυφτεί στο 100% όλες οι ζημιές».

Επίσης, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, παραμένουν τεράστια κενά στη στελέχωση του ΕΛΓΑ με μόνιμο, ειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, με συνέπεια τις μεγάλες καθυστερήσεις στην εκτίμηση των ζημιών και στις αποζημιώσεις, που φτάνουν τους 12 μήνες! Ενδεικτική είναι η περίπτωση του νομού Λάρισας, όπου ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ ζήτησε 50 εκτιμητές, αλλά μέχρι την Παρασκευή είχαν έρθει μόλις 5 (!) για να ελέγχουν χιλιάδες περιπτώσεις.

Πάνω σ' αυτό το έδαφος, η κυβέρνηση προωθεί το «μπάσιμο» των επιχειρηματικών ομίλων στο πεδίο της Γεωργικής Ασφάλισης, λέγοντας ότι «θα υπάρχει και η δυνατότητα, βέβαια, επικουρικά να μπορούμε να συνεργαστούμε και με την αγορά έτσι ώστε να μπορεί υπό προϋποθέσεις να υπάρχει και πρόσθετη Ασφάλιση προκειμένου να έχουμε ένα καινούργιο ασφαλιστικό πλαίσιο για το μέλλον».

Οι εξαγγελίες αυτές δημιουργούν το πλαίσιο για την οριστική απεμπλοκή του κράτους από τις ευθύνες του στην προστασία και την αποζημίωση των αγροτών από τις καταστροφές. Θα οδηγήσουν στην πλήρη κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τον ΕΛΓΑ και την ενίσχυση των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων λειτουργίας του, επιφέροντας νέες αυξημένες εισφορές και μικρότερες αποζημιώσεις, αφού οι ιδιωτικές εταιρείες θα αναλάβουν τους τομείς που προσδοκούν να τους φέρουν αυξημένα κέρδη, χωρίς να ενδιαφέρονται για το συμφέρον και τις ζημιές των αγροτοκτηνοτρόφων.


Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ