Σάββατο 24 Απρίλη 2021 - Κυριακή 25 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΑΜΟΣ
Απαίτησαν αποκατάσταση των σεισμόπληκτων

Κινητοποιήσεις έγιναν την Πέμπτη σε Βαθύ και Καρλόβασι

Η συγκέντρωση στο Βαθύ της Σάμου
Η συγκέντρωση στο Βαθύ της Σάμου
Την άμεση αντισεισμική θωράκιση της Σάμου απαίτησαν με τις κινητοποιήσεις τους την Πέμπτη σε Βαθύ και Καρλόβασι κάτοικοι του νησιού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Σάμου, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, των Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Οικοδόμων, των Συλλόγων Γυναικών της ΟΓΕ και της Επιτροπής Ειρήνης, που έχουν συγκροτήσει Επιτροπή Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης.

Με συνθήματα «Τέρμα πια η κοροϊδία, φτιάξτε τώρα σπίτια και σχολεία», «Δώστε τώρα αποζημιώσεις σ' όλο το λαό χωρίς εκπτώσεις» και «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», διατράνωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα.

Στο Καρλόβασι μίλησε η Βάσω Βρυνιώτη, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, και στο Βαθύ η Νανά Νικολάου, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου. Κάνοντας τον απολογισμό των πληγών του δολοφονικού σεισμού έξι μήνες μετά, που άφησε πίσω του δύο νεκρά παιδιά και τεράστιες ζημιές, αποκαλύπτεται ότι έχουν γίνει ελάχιστες παρεμβάσεις αποκατάστασης.

Συγκεκριμένα, από τα 390 επικίνδυνα, ετοιμόρροπα κτίρια στο νησί μόνο 72 είναι έτοιμα για κατεδάφιση. Μόνο το 15% των σεισμόπληκτων έχουν πάρει έγκριση επιδότησης ενοικίου. Ούτε το 1% δεν έχει μπορέσει να υποβάλει φάκελο για επισκευές. Αντίστοιχα και στα δημόσια κτίρια, κυρίως στα σχολεία και στο Πανεπιστήμιο, δεν έχει γίνει κάτι. Ακόμα και οι προκάτ αίθουσες - που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μονιμοποιηθούν - άργησαν πολύ να έρθουν. Αν σήμερα άνοιγαν τα σχολεία, τα παιδιά θα ήταν στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο στις αίθουσες των λίγων «όρθιων» σχολείων.

Τονίζοντας την ανάγκη αντισεισμικής θωράκισης, τα στελέχη του Εργατικού Κέντρου κατήγγειλαν ότι «είναι έγκλημα να μην είναι επιλέξιμη δαπάνη από την ΕΕ και την κυβέρνηση η χρηματοδότηση έργων για έργα αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο!» και απαίτησαν μέτρα στήριξης των εργαζομένων που βρέθηκαν χωρίς δουλειά, ενώ εξέφρασαν την αλληλεγγύη όλων στους σεισμόπληκτους της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού είναι η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στις 6 Μάη στο Βαθύ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκατοντάδες οικογένειες ζουν ξεσπιτωμένες(2020-11-04 00:00:00.0)
«Μη επιλέξιμη» η αντισεισμική προστασία του λαού(2017-07-23 00:00:00.0)
Τι διεκδικεί η Επιτροπή Αγώνα(2014-01-30 00:00:00.0)
Εργα για το λαό και όχι για την κερδοφορία του κεφαλαίου(2007-09-12 00:00:00.0)
Πολιτική λιτότητας και αντισεισμική θωράκιση δε συμβιβάζονται(1999-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ