Σάββατο 24 Απρίλη 2021 - Κυριακή 25 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
2021 ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021
Στις 6 Μάη η πρώτη απεργιακή απάντηση στο νομοσχέδιο - έκτρωμα!

Εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις προετοιμάζουν κινητοποιήσεις ενάντια στις «ανατροπές του αιώνα»

Αφίσες του ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά
Αφίσες του ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά
«

Τα κέρδη τους - οι νεκροί μας. Βαδίζουμε στο δρόμο της ανατροπής»: Με το σύνθημα αυτό, Συνδικάτα, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα ετοιμάζονται να τιμήσουν τη φετινή Πρωτομαγιά με απεργία την Πέμπτη 6 Μάη. Παράλληλα, η φετινή Πρωτομαγιά θα αποτελέσει την πρώτη μαζική απεργιακή απάντηση στις «ανατροπές του αιώνα» που δρομολογεί η κυβέρνηση στα Εργασιακά, με τον νόμο - έκτρωμα για τη 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, για την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, τη νέα επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα, τη γενίκευση και μονιμοποίηση της τηλεργασίας.

Για δεύτερη χρονιά, η Πρωτομαγιά είναι στενά συνδεδεμένη με τον αγώνα που δίνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ενάντια στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης στην Υγεία και τη διαχείριση της πανδημίας, διεκδικώντας την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, τη λήψη και τήρηση μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Οι απεργιακές αποφάσεις πληθαίνουν καθημερινά, αγκαλιάζοντας πλέον όλους τους κλάδους και χιλιάδες χώρους δουλειάς. Η επιτυχία της απεργίας και των συγκεντρώσεων προετοιμάζεται ακούραστα από τα συνδικάτα, με εξορμήσεις, περιοδείες, συσκέψεις, συνελεύσεις, με κάθε πρόσφορη μορφή για την οργάνωση της πάλης.

Ετσι, το σύνθημα της Πρωτομαγιάς έχει ήδη βρεθεί στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων που οργάνωσαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας βδομάδας σωματεία και εργαζόμενοι στο Εμπόριο, υγειονομικοί και σωματεία εργαζομένων σε νοσοκομεία, κλαδικά και επιχειρησιακά συνδικάτα στον Τουρισμό - Επισιτισμό.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα, με τις εξής προσυγκεντρώσεις στις 9.15 π.μ.


-- Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

-- Ομόνοια: ΟΒΣΑ και κλαδικά σωματεία αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ, η ΟΓΕ, Σύλλογοι συνταξιούχων, μαζικοί φορείς της Αθήνας, του Γαλατσίου, της Δυτικής Αθήνας.

-- Προπύλαια: Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα Φοιτητών, Συντονιστικό Μαθητών Αθήνας, Σύλλογοι της δημόσιας και ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Σωματεία εργαζομένων στα πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά Ιδρύματα.

-- Στύλοι Ολυμπίου Διός: Σωματεία και επιτροπές αγώνα στη δημόσια και ιδιωτική Υγεία, Σωματεία των ΟΤΑ, της Περιφέρειας, της Δημόσιας Διοίκησης, Μαζικοί φορείς της Ανατολικής Αθήνας και των Νότιων Προαστίων.

Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Απεργιακές συγκεντρώσεις προγραμματίζονται σε πολλές ακόμα πόλεις (βλ. στήλη δίπλα).

Απεργία από Εργατικά Κέντρα στην Αττική και σε όλη τη χώρα

Απεργιακές αποφάσεις για τις 6 Μάη έχουν ήδη πάρει τα εξής Εργατικά Κέντρα στην Αττική: Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Εργατικό Κέντρο Πειραιά και Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Επίσης, τα Εργατικά Κέντρα της επαρχίας: Λάρισας, Πάτρας, Λαμίας, Νάουσας, Αρτας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Αγρινίου, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λευκάδας - Βόνιτσας, Λέσβου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Σάμου, Φωκίδας, Εύβοιας, Λιβαδειάς, Κορίνθου και Λακωνίας.

Απεργιακή απόφαση για τις 6 Μάη έχει πάρει η ΑΔΕΔΥ.

Επιπλέον, οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), Οικοδόμων, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών (ΠΟΛ), Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ), Θεάματος - Ακροάματος (ΠΟΘΑ), Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ), Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ), Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (ΟΣΕΑΔΕ), Εργαζομένων ΟΤΑ (ΠΟΕ ΟΤΑ), Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ).

Απεργία στα καράβια και στα λιμάνια της χώρας

Δεκατρία ναυτεργατικά σωματεία έχουν πάρει ομόφωνη απόφαση σε κοινή σύσκεψη για απεργία στις 6 Μάη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και στα λιμάνια της χώρας. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ καλούν στην απεργία και σε απεργιακή προσυγκέντρωση (5.30 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη).

Στο απεργιακό μέτωπο και οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ

Απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση στις 6 Μάη έχουν πάρει τα επιχειρησιακά σωματεία της ΛΑΡΚΟ, σε συνεδρίαση του Συντονιστικού τους, δίνοντας συνέχεια στον πολύμηνο αγώνα τους, στο πλευρό ολόκληρης της εργατικής τάξης. Η απόφαση αυτή, όπως φαίνεται, έχει ενοχλήσει την κυβέρνηση, η οποία με τη βοήθεια της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ ασκεί πιέσεις για την αναστολή της απεργίας. «Η ενότητα των εργαζομένων τούς ενοχλεί. Τους ενοχλεί που είμαστε ακόμη όρθιοι. Πιέζουν με στόχο να μας διασπάσουν, να κάνουμε πίσω, να απογοητευτούν εργαζόμενοι, να γίνουμε εύκολη λεία και να μη δημιουργούμε προβλήματα στην κυβέρνηση από δω και πέρα. Πιέζουν με στόχο "να τελειώσουμε με τη ΛΑΡΚΟ και τους εργαζόμενους"», καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας. «Στις 6 Μάη οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ενώνουν τις φωνές τους με αυτούς που αντάμωσαν στους μεγάλους αγώνες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Με αυτούς που με την αλληλεγγύη τους μας κράτησαν όρθιους», τονίζει και απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στον απεργιακό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη και συνέχισης του δίκαιου αγώνα.

Κάλεσμα από την ΟΒΣΑ

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις που οργανώνονται στις 6 Μάη για την Πρωτομαγιά καλεί και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). «Συμμετέχουμε με κάθε δυνατό τρόπο. Με τη μαζική συμμετοχή μας, στέλνουμε ηχηρό μήνυμα διεκδίκησης».

Διαμαρτυρίες Συνδικάτων στο υπουργείο

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας, ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης στα εργασιακά δικαιώματα, έκανε την περασμένη Πέμπτη το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου. «Ευέλικτο 10ωρο και σύγχρονη σκλαβιά, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά», φώναξαν οι εργαζόμενοι και ξεκαθάρισαν ότι απορρίπτουν τις αντεργατικές ανατροπές. Ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Θανάσης Φωτόπουλος, απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία στις 6 Μάη, στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων στη δουλειά και την υγεία, στη μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις άλλωστε πραγματοποίησαν την περασμένη βδομάδα εργαζόμενοι στο Εμπόριο και τον Επισιτισμό - Τουρισμό, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την απεργία στις 6 Μάη.

Σε ανάλογη κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 28/4, στις 6 μ.μ., προχωρά το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων, Ποτών Αττικής.

Συνελεύσεις, συσκέψεις και εκδηλώσεις

Με στάσεις εργασίας και συνελεύσεις σε εργοτάξια, περιοδείες και εξορμήσεις, εκδηλώσεις στις γειτονιές προετοιμάζει την απεργία το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Η επόμενη στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση είναι στις 26/4, στο εργοτάξιο του «Λα Μιράζ» στην Ομόνοια. Το πρόγραμμα εκδηλώσεων είναι το εξής: Τη Δευτέρα 26/4 σε πλατεία Αμερικής (6 μ.μ.), Ηλιούπολη (6 μ.μ., κεντρική πλατεία) και Μενίδι (6.30 μ.μ., Δεκελείας 42). Την Τετάρτη 28/4 σε Νέα Σμύρνη (6 μ.μ., πλατεία), Ιλιον (6 μ.μ., κεντρική πλατεία), Περιστέρι (6.30 μ.μ., πλατεία Δημαρχείου), Αιγάλεω (6.30 μ.μ., Μπαρουτάδικο) και Παλλήνη (6.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας).

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις την Τετάρτη 28/4 στις 8 π.μ. στο μνημείο στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα και στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων στην Ελευσίνα.

Το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου προχωρά το Σάββατο 24/4 σε σύσκεψη στα γραφεία του με εργαζόμενους από τα Μεσόγεια, ενώ οργανώνει συνελεύσεις εργαζομένων την Τρίτη 27/4 στην επιχείρηση «Αφοί Βλάχου» στο Κορωπί και την Τετάρτη 28/4 στην επιχείρηση «Μορφή» στα Ανω Λιόσια.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Ο Βύρων» καλεί σε Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24/4, στις 6 μ.μ., στο Μουσείο Μακρονήσου (Ασωμάτων 31, Θησείο).

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής προχωρά σε Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24/4, στις 6 μ.μ., στο ανοιχτό θεατράκι του Πολιτιστικού Κέντρου στην Ελευσίνα (Δραγούμη 37).

Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση προχωρά το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής την Κυριακή 25/4, στις 10.30 π.μ., στο θεατράκι της πλατείας Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι (κοντά στη στάση του μετρό «Αγ. Αντώνιος», απέναντι από τον ΟΤΕ).

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 25/4, στις 11 π.μ., στην Πολυτεχνειούπολη (Ηρώων Πολυτεχνείου 9, κεντρική πλατεία ΕΜΠ, στάση 8η Ζωγράφου με το λεωφορείο 608).

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής οργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 25/4 στις 11 π.μ., στην πλατεία Αλέκου Παναγούλη στον Αγιο Δημήτριο.

Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 25/4 στις 5 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 25/4 στις 12 μ., στο πάρκο μπροστά στο ΕΚΘ.

Στην Αλεξανδρούπολη, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Περιοχής Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα» καλεί πρωτοβάθμια σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε σύσκεψη την Κυριακή 25/4, στις 11 π.μ., στο ανοιχτό αμφιθέατρο μπροστά από το εκκλησάκι του Αγίου Εύπλου.

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο οργανώνει σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων τη Δευτέρα 26/4 στις 6 μ.μ., στο Πάρκο Χατζηδήμου.

Το Εργατικό Κέντρο Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου θα πραγματοποιήσει ανοιχτή σύσκεψη σωματείων τη Δευτέρα 26/4 στις 6.30 μ.μ., στον αίθριο χώρο του κτιρίου του.

Στην Καβάλα, τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Οικοδόμων καλούν πρωτοβάθμια σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε σύσκεψη τη Δευτέρα 26/4, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Καπνεργάτη.

Το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας «Η Πρωτοπορία» καλεί σε Γενική Συνέλευση την Τρίτη 27/4, στις 6 μ.μ., στον χώρο της Λαϊκής Επιτροπής Κατερίνης (πίσω από το παλιό νοσοκομείο).

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου οργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 5/5, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ