Παρασκευή 23 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Μπαράζ νέων διατάξεων για το χτύπημα των διαδηλώσεων

Από τη μαζική διαδήλωση στο Λονδίνο στις αρχές του μήνα

Copyright 2021 The Associated

Από τη μαζική διαδήλωση στο Λονδίνο στις αρχές του μήνα
Εδώ και ενάμιση μήνα χιλιάδες διαδηλωτές σε δεκάδες πόλεις της Βρετανίας κινητοποιούνται με βασικό σύνθημα «Kill the bill» («Σκοτώστε το νομοσχέδιο» - παράφραση του τίτλου γνωστής ταινίας). Στο στόχαστρό τους βάζουν το προωθούμενο νομοσχέδιο για την «αστυνόμευση, το έγκλημα, τις ποινές και τα δικαστήρια», που έχει ως στόχο την ενίσχυση της κρατικής κατασταλτικής λειτουργίας και την περιστολή ελευθεριών και δικαιωμάτων του λαού. Υπό το πρόσχημα της αυστηροποίησης των ποινών για κάποια αδικήματα που αφορούν την κακοποίηση ανηλίκων, την άσκηση βίας εναντίον των γυναικών κ.λπ., σκοπός του νομοσχεδίου είναι το παραπέρα χτύπημα της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης, της λαϊκής διαμαρτυρίας.

Μεταξύ άλλων στις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπονται:

  • Οι αστυνομικοί διευθυντές θα μπορούν να επιβάλλουν το χρόνο έναρξης, διάρκειας και λήξης μιας οποιασδήποτε κινητοποίησης ή διαδήλωσης, αλλά και γεωγραφικούς περιορισμούς. Για παράδειγμα, επεκτείνεται η περίμετρος απαγόρευσης συγκεντρώσεων γύρω από το Κοινοβούλιο.
  • Η αστυνομία θα μπορεί να θέτει ακόμη και... «μέγιστα όρια θορύβου», ώστε σε τυχόν παραβίασή τους να επιβάλλει κυρώσεις ή να επιβάλλει την αναβολή της κινητοποίησης για καιρό, εφόσον το θεωρήσει απαραίτητο. Θα μπορεί επίσης να επιβάλλει την απαγόρευση κινητοποίησης ή τη λήψη δραστικών περιοριστικών μέτρων ακόμη και εάν αυτή γίνεται από μόλις... ένα άτομο!
  • Αναδιατυπώνεται η έννοια της «δημόσιας ενόχλησης» - με επίκληση της οποίας επίσης μπορούν να διαλύονται διαδηλώσεις - και αναβαθμίζεται σε ποινικό αδίκημα, με έναν σκόπιμα θολό ορισμό ως «κάθε πράξη που θέτει σε άλλο άτομο τον κίνδυνο να υποφέρει σοβαρή ταλαιπωρία, σοβαρή ενόχληση, ή σοβαρή απώλεια ευκολίας», με σκοπό να επιτρέπει ερμηνεία κατά το δοκούν.
  • Οσοι αρνηθούν να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της αστυνομίας σε σχέση με τον τρόπο και τον χώρο πραγματοποίησης της διαμαρτυρίας τους θα υποστούν πρόστιμο έως 2.500 στερλίνες. Η μη συμμόρφωση των διαδηλωτών με τις οδηγίες και τους περιορισμούς της αστυνομίας θα θεωρείται ποινικό αδίκημα, ενώ οι διαδηλωτές «οφείλουν» να γνωρίζουν για τους αστυνομικούς περιορισμούς ακόμη και εάν δεν έχουν ενημερωθεί άμεσα γι' αυτούς.
  • Για λαϊκές αντιδράσεις απέναντι σε ανδριάντες ή απεχθή σύμβολα αποικιοκρατίας, ή καταπίεσης πολιτών ή ξένων λαών προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως 10 χρόνων! Αφορμή γι' αυτήν τη διάταξη έδωσαν οι περσινές μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στη ρατσιστική και αστυνομική βία, μετά και τη δολοφονία του Τζ. Φλόιντ στις ΗΠΑ, οι οποίες έβαλαν στο στόχαστρο και ανδριάντες δουλεμπόρων (όπως του Εντουαρντ Κόλστον στο Μπρίστολ).
Ανακοίνωση της ΤΕ Δυτικής Ευρώπης του ΚΚΕ

«Το νομοσχέδιο έρχεται να επιβεβαιώσει πως η κυβέρνηση έχει σκοπό να επιβάλει την αντιλαϊκή πολιτική "διά πυρός και σιδήρου"», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Δυτικής Ευρώπης του ΚΚΕ και προσθέτει: «Η κρατική καταστολή ενισχύεται για να κάμψει και να αποθαρρύνει οποιαδήποτε αντίδραση στο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Εκπαίδευσης και της Υγείας του λαού».

Αναδεικνύοντας τη συνέχεια αυτής της επίθεσης από όλες τις αστικές κυβερνήσεις και στη Βρετανία, η ανακοίνωση υπογραμμίζει: «Το βρετανικό νομοσχέδιο πατάει στο αντιδραστικό πλαίσιο του νόμου για τη "δημόσια τάξη" του 1986, ο οποίος θεσμοθετήθηκε μετά την απεργία των ανθρακωρύχων το 1984 - 1985 και τον αγώνα της εργατικής τάξης για καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Ολες οι αστικές κυβερνήσεις έκτοτε, είτε των Εργατικών είτε των Συντηρητικών, όχι μόνο διατήρησαν αλλά φρόντισαν και να ενισχύσουν το νομικό οπλοστάσιο, τους μηχανισμούς και τα μέσα που αξιοποιούνται για να εμποδίζονται εργατικοί αγώνες, διαμαρτυρίες, απεργίες, λαϊκές κινητοποιήσεις, αξιοποιώντας τόσο την ενσωμάτωση όσο και την καταστολή, που είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος».

Καταλήγοντας, η Τομεακή Επιτροπή καλεί σε ενίσχυση της πάλης, υπογραμμίζοντας: «Η πάλη ενάντια στους αντιδραστικούς νόμους και τους μηχανισμούς καταστολής που στρέφονται ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό πάει χέρι χέρι με τον καθημερινό αγώνα για τη διεκδίκηση μέτρων για την ανακούφιση της εργατικής τάξης, των ανέργων και των αυτοαπασχολούμενων, για να μην πληρώσουμε ξανά την κρίση των καπιταλιστών (...) Ο αγώνας για την υπεράσπιση των λαϊκών, συνδικαλιστικών δικαιωμάτων πρέπει να ενισχύει τον συνολικό αντικαπιταλιστικό - αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό της πάλης, την ανάδειξη της ταξικής ουσίας της αστικής δημοκρατίας, κόντρα σε λογικές που αποσπούν την καταστολή από τον καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό χαρακτήρα του αστικού κράτους, ενισχύοντας αυταπάτες περί δήθεν "φιλολαϊκής" καπιταλιστικής διαχείρισης σε περίπτωση κυβερνητικής εναλλαγής».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ