Σάββατο 24 Απρίλη 2021 - Κυριακή 25 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε βάρος του λαού, προς όφελος του κεφαλαίου η διαχείριση της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης από ΕΕ και κυβερνήσεις

Απόσπασμα από το άρθρο της Σύνταξης

Ενα χρόνο μετά από την «εισαγωγή» της πανδημίας στην Ελλάδα, η διαχείρισή της από το αστικό κράτος φέρει ανεξίτηλα τα - τραγικά για την υγεία και την ευημερία του λαού - σημάδια της διαχείρισής της με τους όρους, τις ιεραρχήσεις και τις επιδιώξεις που επιβάλλει ο καπιταλισμός. Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο για τα λαϊκά στρώματα από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και τη διαχείρισή της με βασικό κριτήριο την πολύμορφη υποβοήθηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι Θέσεις της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ που περιλαμβάνονταν στο προηγούμενο τεύχος της ΚΟΜΕΠ αποτυπώνουν τόσο την ουσία των εξελίξεων της περιόδου όσο και τα ζητήματα που σχετίζονται με την πολύμορφη παρέμβαση του Κόμματος στο έδαφος αυτών των εξελίξεων. Σε αυτό το σημείωμα θα σταθούμε στις πρόσφατες εξελίξεις.

Η διαχείριση της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης από την ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις γίνεται σε βάρος του λαού και προς όφελος της υποβοήθησης της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Αυτό αντανακλάται τόσο στο λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης που αποφάσισε η ΕΕ όσο και στο «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» που ετοίμασε η ελληνική κυβέρνηση και θα καταθέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση των πόρων από το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι πηγές, η κατεύθυνση και οι όροι της εκταμίευσης που προβλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, που όλα τα αστικά κόμματα παρουσιάζουν ως «μάννα εξ ουρανού», αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Τα χρήματα θα προέρχονται από τους προϋπολογισμούς των κρατών - μελών και από δάνεια με «εγγύηση» της ΕΕ, έναντι μελλοντικών εισπράξεων που θα φορτωθούν στις πλάτες των λαών με τη μορφή «ίδιων πόρων», αυξημένων «εθνικών εισφορών» κ.λπ. μέχρι το 2058, οπότε και προβλέπεται να αποπληρωθούν τα σχετικά κεφάλαια στις χρηματαγορές. Αυτά τα χρήματα, ωστόσο, δεν θα διατεθούν για νέες ΜΕΘ, νοσοκομεία, γιατρούς, σχολεία, καθηγητές, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μισθούς - συντάξεις, αλλά για τη στήριξη του κεφαλαίου. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι πάνω από το 60% θα πάνε υποχρεωτικά για «πράσινες» και «ψηφιακές» επενδύσεις (προκαλώντας «γκρίνιες από άλλα τμήματα του κεφαλαίου»), τη στιγμή που τα χρηματοδοτούμενα επενδυτικά πλάνα θα βασίζονται σε ενισχύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης κατά 50%, στον τραπεζικό δανεισμό κατά 30%, ενώ η ίδια συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών θα περιορίζεται στο υπόλοιπο 20%. Επίσης, κάθε εκταμίευση θα συνοδεύεται από νέα, δρομολογημένα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, με χαρακτηριστικές τις αναφορές στη «μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας», στη «μεταρρύθμιση στα συστήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και μαθητείας», σε «ειδικές ενισχύσεις για την προσέλκυση εμβληματικών επενδύσεων», στη «θέσπιση κινήτρων» για συγχωνεύσεις και εξαγορές και σε μέτρα για την ενίσχυση της «κοινωνικής συνοχής», όπως αποκαλείται στην αστική ορολογία η προσπάθεια διαχείρισης της ακραίας φτώχειας.

Το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» που θα υποβληθεί στην Κομισιόν (...) εξειδικεύει τις παραπάνω κατευθύνσεις στα δεδομένα του ελληνικού καπιταλισμού. Ευθυγραμμίζεται με τις προτεραιότητες της ΕΕ και τις απαιτήσεις του εγχώριου κεφαλαίου, όπως δείχνουν τόσο οι 4 άξονές του («πράσινη ανάπτυξη» και «ψηφιακές δράσεις», «απασχόληση» και «δεξιότητες», «ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμός της οικονομίας») όσο και η κατανομή των συνολικά 32 δισ. ευρώ που προβλέπονται για την ελληνική οικονομία (18,2 δισ. άμεσες επιδοτήσεις στους ομίλους, συν 12,7 δισ. χαμηλότοκα δάνεια).

Ενσωματώνοντας τις δεσμεύσεις της «ενισχυμένης εποπτείας» (που φέρουν τη σφραγίδα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων και βέβαια τα προβλεπόμενα στην «έκθεση Πισσαρίδη», προβλέπει οριζόντιες ενισχύσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους και επιμέρους ενισχύσεις σε κλάδους και τομείς της οικονομίας και της παραγωγής, που μέσα στον ευρωπαϊκό και διεθνή ανταγωνισμό χαρακτηρίζονται για την εξωστρέφεια και τα «συγκριτικά πλεονεκτήματά» τους. Προβλέπει επίσης φορολογικά και άλλα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων, όπως, για παράδειγμα, επέκταση του καθεστώτος των υπεραποσβέσεων στο 200% για ψηφιακές και «πράσινες» επενδύσεις, σε συνέχεια των υπεραποσβέσεων που προβλέπονται στον ισχύοντα λεγόμενο «αναπτυξιακό» νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, θα περιλαμβάνονται 150-170 έργα και επενδύσεις, ενώ για την ώρα γίνεται ο έλεγχος του κόστους και των χρονοδιαγραμμάτων για την ολοκλήρωσή τους. Επίσης, προβλέπεται η προώθηση των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) σε νέα, μεγάλα έργα υποδομών (αρδευτικά έργα, εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου κ.λπ.).

Οσον αφορά τη δημιουργία των διαφημιζόμενων από την κυβέρνηση 200.000 νέων θέσεων εργασίας, αυτές αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος της αυξανόμενης ανεργίας, ενώ οι όροι και οι σχέσεις της εργασίας τους θα καθορίζονται από το πολυπλόκαμο νομοθετικό οπλοστάσιο που διαχρονικά έχει χτιστεί προς όφελος της διασφάλισης φθηνής εργατικής δύναμης για το κεφάλαιο. Και φυσικά, ο λαός στο σύνολό του θα πληρώσει τον λογαριασμό τόσο με τις περίπου 60 «μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες - προγράμματα» όσο και με νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως το γνωστό νομοσχέδιο - το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία των προετοιμασιών για κατάθεσή του στη Βουλή - για τα Εργασιακά και τον συνδικαλιστικό νόμο, που έχει στο επίκεντρό του την περαιτέρω ναρκοθέτηση του 8ωρου μέσω της διεύρυνσης της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και τα πρόσθετα εμπόδια στη ζωντανή δράση των συνδικάτων. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται κατανοητό το πραγματικό περιεχόμενο της δήλωσης του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία «το υπουργείο Εργασίας επωμίζεται ένα πολύ μεγάλο μερίδιο της εθνικής πρόκλησης της ανάκαμψης, παραμερίζοντας εμπόδια που κρατούσαν την Ελλάδα πίσω για πολλές δεκαετίες».

Προσπαθώντας να περάσει αυτήν την πολιτική, η κυβέρνηση οξύνει την κρατική τρομοκρατία, όπως έδειξαν τα πρόσφατα κρούσματα αστυνομικής βίας, αξιοποιώντας μεταξύ άλλων και το νομοθετικό πλαίσιο και τις αύρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Οπως όλες οι αστικές κυβερνήσεις, προσαρμόζει την αναλογία στο μείγμα καταστολής και ενσωμάτωσης στην εκάστοτε συγκυρία, έτσι ώστε να εξυπηρετείται η επιδίωξη να αποδεχτεί ο λαός την αντιλαϊκή πολιτική. Ο συνδυασμός «μαστιγίου» και «καρότου» φαίνεται και πίσω από τη νέα «Λευκή Βίβλο για την ασφάλεια», που παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και προδιαγράφει την κατεύθυνση και το «περιτύλιγμα» της καταστολής τον 21ο αιώνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ