Πέμπτη 22 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αναβάλλεται η Διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη

Με φόντο την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών για την «ειρηνευτική διαδικασία» στο Αφγανιστάν, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται η Διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης που είχε προγραμματιστεί για μεθαύριο.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν τη σταδιακή αποχώρηση των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν έως τον Σεπτέμβρη. Οι Ταλιμπάν αντιδρώντας στη μετάθεση του χρονοδιαγράμματος που είχαν συμφωνήσει με τις ΗΠΑ (για αποχώρηση μέχρι τον Μάη) ανακοίνωσαν ότι δεν θα πάρουν μέρος σε άλλες διαπραγματεύσεις.

Ετσι, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε αργά προχτές ότι «θεωρήσαμε ότι είναι πιο ωφέλιμο να αναβληθεί (η Διάσκεψη)... Συμβουλευτήκαμε το Κατάρ, τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ και αποφασίσαμε να διεξαχθεί μετά το Ραμαζάνι».

Να σημειωθεί βέβαια ότι τους τελευταίους μήνες εντεινόταν μια σειρά διεργασίες για τους όρους με τους οποίους οι Ταλιμπάν όχι απλά θα προσέρχονταν σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν, αλλά και θα συμμετείχαν σε μια πιθανή «μεταβατική κυβέρνηση» μέχρι την προκήρυξη νέων εκλογών.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν μιλώντας πρόσφατα στο «ABC News» υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ «θα έχουμε τα μέσα εάν δούμε ότι υπάρχει αναζωπύρωση, επανεμφάνιση της τρομοκρατικής απειλής από το Αφγανιστάν. Θα είμαστε σε θέση να το διαπιστώσουμε αμέσως και να αναλάβουμε δράση». Συμπλήρωσε δε ότι και μετά την αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων «θα αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας και τα μέσα μας και θα διασφαλίσουμε ότι θα μπορούμε να αμυνθούμε σε περίπτωση επανεμφάνισης» της «Αλ Κάιντα» στο Αφγανιστάν.

Χτες εξάλλου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πρόσθετη οικονομική «βοήθεια» στο Αφγανιστάν, ύψους 300 εκατ. δολαρίων, μέσα στο 2021.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ