Σάββατο 17 Απρίλη 2021 - Κυριακή 18 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η ξέφρενη ανοδική πορεία των ενοικίων

Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε το ανώτατο όριο αύξησης στο Βερολίνο

Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε το «ανώτατο όριο» των ενοικίων που είχε αποφασίσει η τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου, ως ένα διαχειριστικό μέτρο για να μετριαστεί η ξέφρενη ανοδική πορεία που ακολουθούν τα ενοίκια στη γερμανική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με το δικαστήριο, ένα τέτοιο μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά, αλλά είναι αρμοδιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αποφασιστεί σε εθνικό επίπεδο.

Μετά την ανακοίνωση του Δικαστηρίου, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Πέμπτη στο Βερολίνο απαιτώντας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να θεσπίσει πάγωμα ενοικίων σε όλη τη χώρα.

Στο Βερολίνο και σε άλλες γερμανικές πόλεις, όπως η Φρανκφούρτη, η Κολονία, το Μόναχο, το Αμβούργο κ.ά., εδώ και χρόνια τα ενοίκια έχουν εκτοξευτεί. Σε πρόσφατη μελέτη, η Deutsche Bank εκτιμά ότι το Βερολίνο θα έχει από τα πιο υψηλά κόστη στέγασης και διαβίωσης στην Ευρώπη. Ηδη για τους χαμηλόμισθους, τους ανέργους, τους δικαιούχους επιδομάτων «Χαρτς 4», η γερμανική πρωτεύουσα τείνει να γίνει «απαγορευμένη πόλη».

Στο Βερολίνο τα ενοίκια για περίπου 1,5 εκατ. διαμερίσματα είχαν παγώσει από τον Φλεβάρη του 2020 σε επίπεδα Ιούνη 2019, δηλαδή παρέμεναν υψηλά, και σε ορισμένες χιλιάδες μειώθηκαν λίγο. Με την απόφαση του δικαστηρίου οι ενοικιαστές θα βρεθούν αντιμέτωποι όχι μόνο με αύξηση ενοικίων, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις θα πληρώσουν και αναδρομικά την αύξηση...

Ο όμιλος «Deutsche Wohnen», με πάνω από 155.400 διαμερίσματα στη Γερμανία, περίπου τα 3/4 από αυτά στην πρωτεύουσα, δήλωσε ότι τα αναδρομικά που θα απαιτήσει είναι περίπου 430 ευρώ ανά μισθωτή. Ο όμιλος κατοικιών «Vonovia», που κατέχει περίπου 42.000 διαμερίσματα στο Βερολίνο, πιο... «γενναιόδωρος», ανακοίνωσε ότι δεν θα επιβάλει επιπλέον αξιώσεις εκτός από την αύξηση του ενοικίου...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ