Παρασκευή 16 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ζητούμενο των ΗΠΑ η «διατήρηση των όσων κερδήθηκαν»

Ξαφνική επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Καμπούλ

Από τη συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Αφγανό Πρόεδρο

Copyright 2021 The Associated

Από τη συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Αφγανό Πρόεδρο
Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Αφγανιστάν έκανε χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν. Μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις για την απόσυρση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων, ξεκαθάρισε πως ζητούμενο της Ουάσιγκτον είναι να διατηρήσει και την «επόμενη μέρα» όσα «κερδήθηκαν» μέσα από την 20ετή στρατιωτική επέμβαση.

Σε συνάντησή του με τον Αφγανό Πρόεδρο, Α. Γάνι, ο Μπλίνκεν μίλησε για τη «συνεχιζόμενη αφοσίωση των ΗΠΑ απέναντι στο Αφγανιστάν». Οπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ν. Πράις, συζητήθηκαν «τα όσα έχουμε επενδύσει από κοινού στο Αφγανιστάν και η σημασία της διατήρησης όσων κερδήθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια» αλλά και «η αντι-τρομοκρατική συνεργασία και η κοινή μας απόφαση να διασφαλίσουμε ότι η Αλ Κάιντα δεν θα ανακτήσει ποτέ έδαφος στο Αφγανιστάν».

Βεβαίως, «τα όσα κερδήθηκαν» για τις ΗΠΑ, αμφισβητούνται από την επίδραση της ραγδαίας ανόδου της Κίνας και τις κινήσεις της Ρωσίας, καθώς και οι δύο διεκδικούν αναβαθμισμένο ρόλο στην «ειρηνική μετάβαση» στο Αφγανιστάν.

Εντονη αντίδραση της Κίνας στις επισημάνσεις Μπάιντεν για τις νέες «προκλήσεις»

Την ίδια ώρα, όπως ήταν αναμενόμενο, οι επισημάνσεις του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συνέδεσε ευθέως την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν με την ανάγκη «να επικεντρωθούμε στις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας» και ιδιαίτερα στον σκληρό ανταγωνισμό με την Κίνα, δεν πέρασαν απαρατήρητες στο Πεκίνο.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, αφού περιέγραψε την «κατάσταση με την ασφάλεια στο Αφγανιστάν» ως «σύνθετη και σοβαρή», δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι επισημάνσεις της αμερικανικής πλευράς που συνδέουν την απόσυρσημε την αντιμετώπιση προκλήσεων που συνιστά η Κίνα αντανακλούν μια νοοτροπία απαίσια και βαθιά ριζωμένη στον Ψυχρό Πόλεμο, που είναι καταστροφική για την αμοιβαία εμπιστοσύνη ΗΠΑ - Κίνας και δεν θα βοηθήσει τον διμερή συντονισμό και τη συνεργασία σε περιφερειακά και διεθνή θέματα».

Ο Ζάο επισήμανε ακόμα ότι «η τρομοκρατία στο Αφγανιστάν χρειάζεται πολύ καιρό ακόμα για να έχει ηττηθεί» και πως «η Κίνα είναι έτοιμη να διατηρήσει επικοινωνία και συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ώστε να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην υλοποίηση μιας μακράς ειρήνης και σταθερότητας στο Αφγανιστάν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ