Παρασκευή 16 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΟΥΔΑ
Εξοδος πλοίων και αεροσκαφών με κατεύθυνση τη Μαύρη Θάλασσα

Τα πλοία των ΗΠΑ «Donald Cook» και «Roosevelt» ελλιμενισμένα στη Σούδα στις 14/4
Τα πλοία των ΗΠΑ «Donald Cook» και «Roosevelt» ελλιμενισμένα στη Σούδα στις 14/4
«Φωτιά» έχει πάρει η βάση στη Σούδα, καθώς αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη και πανίσχυρα πολεμικά πλοία την αξιοποιούν αυτό το διάστημα για την ανάπτυξή τους στη Μαύρη Θάλασσα, σε μια περιοχή όπου κλιμακώνεται η αντιπαράθεση.

Αναδεικνύονται έτσι ξανά οι τεράστιες ευθύνες που έχουν αναλάβει όλες οι κυβερνήσεις, και η σημερινή της ΝΔ (η οποία μάλιστα ετοιμάζεται να διευρύνει παραπέρα τη Συμφωνία για τις βάσεις με τις ΗΠΑ), δίνοντας «γην και ύδωρ» στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς και κάνοντας το λαό στόχο των ανταγωνισμών.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη ήταν εκεί ελλιμενισμένα τα αντιτορπιλικά του 6ου Στόλου - επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική - «USS Donald Cook» και «USS Roosevelt» (αμφότερα τύπου «Arleigh Burke»), σε μια στάση «logistics και συντήρησης», όπως αναφέρεται αρμοδίως.

Τα πλοία απέπλευσαν βάζοντας ρότα βορειοανατολικά. Σύμφωνα άλλωστε με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Τουρκίας, «Αναντολού» (αποδίδει τις πληροφορίες του σε διπλωματικές πηγές), οι ΗΠΑ ήδη από τις 9/4 ενημέρωσαν τις αρμόδιες τουρκικές αρχές ότι τα πλοία τους θα διέπλεαν τα Στενά στις 14 - 15/4, με κατεύθυνση τη Μαύρη Θάλασσα, όπου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επρόκειτο να παραμείνουν μέχρι τις 5/5.

Σημειωτέον, τις προηγούμενες μέρες η είδηση του κατάπλου των δύο αμερικανικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα προκάλεσε ως αντίδραση την έξοδο στα ίδια νερά αρμάδας ρωσικών πλοίων αποτελούμενης από μία φρεγάτα, δύο πυραυλάκατους, ένα αερόστρωμνο, ένα ναρκοθηρευτικό και απροσδιόριστο αριθμό «μεγάλων αποβατικών πλοίων», επισήμως για «ασκήσεις»...

Κινητικότητα όμως υπάρχει και στο αεροπορικό σκέλος της βάσης των Αμερικανών στη Σούδα. Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, αεροσκάφος «Lockheed EP-3E» του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, ειδικευμένο σε ηλεκτρονικό πόλεμο και υποκλοπή σημάτων και επικοινωνιών, απογειώθηκε στις 14/4 από τη Σούδα και αναπτύχθηκε στη Μαύρη Θάλασσα και συγκεκριμένα στα ανοιχτά της δυτικής Κριμαίας, σε αποστολή Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance - ISR). Το ίδιο αεροσκάφος επιχείρησε στη Μαύρη Θάλασσα και στις 10/4.

Ταυτόχρονα, άλλα αμερικανικά και ΝΑΤΟικά αεροσκάφη οργώνουν το FIR Αθηνών, πετώντας από τη βάση τους στη Σιγκονέλα της Ιταλίας έως τη Μαύρη Θάλασσα, σε αντίστοιχες αποστολές ISR.

Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί πτήσεις αμερικανικών «P-8A Poseidon» (αεροσκάφη θαλάσσιων περιπολιών, ειδικευμένα και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο), όπως και μη επανδρωμένων «Grumman RQ-4D» του ΝΑΤΟ. Η λυκοσυμμαχία έχει 5 τέτοια αεροσκάφη και ανακοίνωσε την έναρξη της επιχειρησιακής τους λειτουργίας στις 15/2 φέτος, ρίχνοντας έτσι άλλο ένα όπλο στο πεδίο της αντιπαράθεσης με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι οι αναπτύξεις αυτές μέσα από το FIR Αθηνών «συνέπεσαν» με την έναρξη, τη Δευτέρα, της πολυεθνικής άσκησης που οργανώνει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, «Ηνίοχος 21», στο πλαίσιο της οποίας κινητοποιείται μια τεράστια δύναμη, συνολικά 25 μοίρες, φέρνοντας πρόσθετες ευρωατλαντικές μάχιμες μονάδες σε επιχειρήσεις μια ανάσα από τα Δαρδανέλια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ