Πέμπτη 15 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ - ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
ΚΚΕ: Σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο

Συνάντηση ενημέρωσης με τα κόμματα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Από τη χτεσινή συνάντηση
Από τη χτεσινή συνάντηση
Συνάντηση ενημέρωσης των κομμάτων για το Νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, που είναι σε διαπραγμάτευση, οργάνωσαν χτες το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και ο αρμόδιος υπουργός, Ν. Μηταράκης.

Το ΚΚΕ εκπροσωπήθηκε από την βουλευτή του Μαρία Κομνηνάκα και τον Μάκη Μακρή, υπεύθυνο της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του Κόμματος για το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό.

Στην τοποθέτησή της η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε για το νέο Σύμφωνο ότι όλο το σκεπτικό του αναπτύσσεται στη διαχείριση των συνεπειών των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών και αφήνεται έξω από το κάδρο η μεγάλη ευθύνη που έχουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή που προκαλούν τα προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα. Ακόμα ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναζητεί συναινέσεις στην αντιμεταναστευτική πολιτική, σημειώνοντας ότι «τέτοιες συναινέσεις η κυβέρνηση μπορεί να τις αναζητήσει στα άλλα κόμματα που θεωρούν τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και την ευρωενωσιακή πολιτική δεδομένη, και όχι στο ΚΚΕ».

Υπογράμμισε ότι «οι βασικές διατάξεις της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας όσο και η ουσία του Κανονισμού του Δουβλίνου παραμένουν σε ισχύ, προμηνύοντας ότι ο εγκλωβισμός στη χώρα θα εξακολουθήσει. Διατηρείται και επεκτείνεται, δηλαδή, όλο το αντιδραστικό πλαίσιο που φορτώνει όλο το βάρος στα θύματα του πολέμου και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης».

Με αφορμή τις εξελίξεις με το κλείσιμο του καταυλισμού στον Σκαραμαγκά, αναφέροντας ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει σχετική Ερώτηση στη Βουλή, ανέδειξε το γεγονός ότι ακόμα και για αναγνωρισμένους πρόσφυγες που επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας, η λεγόμενη διεθνής προστασία παραμένει μόνο στα λόγια, από τη στιγμή που δεν εξασφαλίζονται ούτε τα στοιχειώδη για την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία, όπως η εργασία, η υγειονομική περίθαλψη, η εκμάθηση της γλώσσας, η πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Μετά το τέλος της συνάντησης σε δήλωσή της τόνισε:

«Συμμετείχαμε σε αυτήν τη συνάντηση που οργάνωσε το υπουργείο. Η αλήθεια είναι πως είναι η πολλοστή φορά που κουβεντιάζουμε απέναντι σε διακηρυγμένες θέσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και από τη μεριά της κυβέρνησης. Το ΚΚΕ έχει κάνει ξεκάθαρο ότι το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης κινείται σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Εντείνει τα ζητήματα της καταστολής, των απελάσεων και του εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα μας. Από αυτήν την άποψη, θεωρούμε ότι δεν έχει κάτι να προσδοκά και ο ελληνικός λαός και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε σχέση με την αντίληψη που δημιουργούν, ότι δήθεν θα υπάρξει μια νέα σελίδα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Εμείς θα συνεχίσουμε, και μέσα από τη Βουλή και έξω από τη Βουλή, να διεκδικούμε το να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να φτάσουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους, να καταθέτουν εκεί τα αιτήματα ασύλου τους, να σταματήσει ο εγκλωβισμός, τον οποίο σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση - παρά το μακρόχρονο των διαπραγματεύσεων που είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν σε σχέση με το Σύμφωνο Μετανάστευσης - ήδη έχει αρχίσει να υλοποιεί με την κατασκευή των κλειστών κέντρων στα νησιά, που είναι το βασικό στοιχείο της υποδοχής αυτού του Συμφώνου. Δηλαδή, του εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων στη χώρα μας και τα νησιά».

Ομολογία ότι η «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» είναι κενό γράμμα

Ο υπουργός, Ν. Μηταράκης, αφού σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο θα διαρκέσει μεγάλο διάστημα, επιχείρησε να διαφημίσει τη συμμετοχή της χώρας στην ομάδα των μεσογειακών κρατών (med-5), τη στιγμή που η διαμόρφωση αξόνων και αντιαξόνων μέσα στην ΕΕ και σε κλίμα όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών εργαλειοποιεί παραπέρα το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό στα γεωπολιτικά παζάρια που εξελίσσονται.

Υπερασπίστηκε την Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, που έχει οδηγήσει στον διπλό εγκλωβισμό χιλιάδων ξεριζωμένων στα νησιά του Αιγαίου, ισχυριζόμενος ότι έχει παίξει ρόλο στη μείωση των ροών.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι με το νέο Σύμφωνο αντιμετωπίζονται συνθήκες μόνο μειωμένων ροών, τη στιγμή που τα μέτωπα ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή παραμένουν ενεργά, η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης καλά κρατεί και βαθαίνει η συμμετοχή και εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Επέμεινε στην κατασκευή νέων υπερδομών στα νησιά του Αιγαίου και στην επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου, επιχειρώντας να παρουσιάσει τις εγκαταστάσεις που μετατρέπουν τα νησιά και τον Εβρο σε φυλακή της ΕΕ λίγο έως πολύ ως ένα ειδυλλιακό τοπίο για τους πρόσφυγες, των οποίων ο πραγματικός προορισμός δεν είναι η Ελλάδα αλλά άλλες χώρες της ΕΕ.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η όλη διαχείριση του Προσφυγικού καθώς και οι διαδικασίες ένταξης για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες που θα παραμείνουν στη χώρα, θα εξαρτηθούν από τη χρηματοδότηση των ταμείων της ΕΕ, η οποία προβλέπεται σημαντικά μειωμένη για την περίοδο 2021 - 2027, επιβεβαιώνοντας ότι παρά τις διακηρύξεις για ανάκτηση του ελέγχου του Προσφυγικού από την κυβέρνηση μια σειρά κρίσιμων τομέων που αφορούν τη διαβίωση των ξεριζωμένων θα εξακολουθήσουν να παραμένουν στα χέρια των κάθε λογής ΜΚΟ, ενώ πολλοί εξ αυτών θα παραμένουν εκτεθειμένοι σε διάφορα κυκλώματα.

Να σημειωθεί ότι σε άρθρο του στο «Βήμα» προανήγγειλε νομοσχέδιο εντός των επόμενων βδομάδων, που «θα απλοποιήσει το κανονιστικό πλαίσιο και θα αυστηροποιήσει τις διαδικασίες επιστροφών», δηλαδή των απελάσεων.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι βουλευτές Ι. Λαμπρόπουλος (Νέα Δημοκρατία), Γ. Ψυχογιός (ΣΥΡΙΖΑ), Γ. Καμίνης (Κίνημα Αλλαγής), Κ. Χήτας (Ελληνική Λύση) και η Ε. Αμπάζη (ΜέΡΑ 25).

Οι υπόλοιποι βουλευτές ζήτησαν την αλληλεγγύη του συνόλου της ΕΕ με ισόποση κατανομή της ευθύνης μεταξύ των κρατών - μελών, ενώ ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης επανέλαβε τις αντιδραστικές απόψεις περί μεταφοράς των ξεριζωμένων σε ακατοίκητα νησιά.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org