Πέμπτη 15 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
«Μπαλάκι» οι ευθύνες ενώ παραμένουν σοβαρά προβλήματα

Σχεδόν 40 μέρες μετά τις μεγάλες σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν στον νομό Λάρισας, κυβέρνηση, Περιφέρεια Θεσσαλίας και δήμοι έχουν στήσει ένα άθλιο παιχνίδι μετατόπισης ευθυνών για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες οικογένειες.

Αυτό αναδείχθηκε και κατά τη διάρκεια της χτεσινής παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης των σεισμόπληκτων του δήμου Ελασσόνας με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας.

Στα συγκεκριμένα αιτήματα της Επιτροπής για επιτάχυνση των διαδικασιών αποζημίωσης, εξασφάλισης στέγης, αποκατάστασης των σχολείων και γρήγορου εμβολιασμού των κατοίκων, ο περιφερειάρχης έδειξε «κατανόηση» και ταυτόχρονα ισχυρίστηκε πως αυτός πιέζει, αλλά η κυβέρνηση έχει την πρώτη ευθύνη για τη μη υλοποίησή τους. Σε σχέση με το σοβαρό πρόβλημα έλλειψης τουλάχιστον 20 οικίσκων, δήλωσε ότι τις επόμενες μέρες θα φτάσουν άλλοι 9, προερχόμενοι από δωρεές ιδιωτών! Αλλά και για τα προβλήματα που παρατηρούνται με τα τεράστια χρηματικά ποσά που ζητάνε μηχανικοί προκειμένου να γίνουν οι προβλεπόμενες μελέτες για την επισκευή των σπιτιών, η απάντησή του επί της ουσίας ήταν το «νίπτω τας χείρας μου».

Εκ μέρους της Επιτροπής ο Χάρης Νούσιας, πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης, δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»: «Δυστυχώς επιβεβαιώνεται ακόμα μια φορά πως οι υποσχέσεις των κρατικών παραγόντων έγιναν καπνός. Τα περιβόητα "μέτρα αποκατάστασης και ενίσχυσης" αποδεικνύονται ανεπαρκέστατα μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής και των πραγματικών αναγκών για τα λαϊκά νοικοκυριά που πλήγηκαν, ενώ βλέπουμε και πως η διαδικασία αυτή κινείται με αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να παραμένουν ξεκρέμαστοι. Για παράδειγμα, για δεκάδες οικογένειες δεν έχει λυθεί ακόμα το ζήτημα της στέγασης, καθώς δεν έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι οικίσκοι ή τροχόσπιτα που έχουν αιτηθεί, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να μένουν σε πρόχειρα παραπήγματα ή ακόμα και μέσα σε σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί "κόκκινα", από το επίδομα των 600 ευρώ έχουν αποκλειστεί εκατοντάδες οικογένειες και οι αυτοψίες για το επίδομα των 1.200 - 6.000 ευρώ για απλές επισκευαστικές εργασίες και οικοσκευές δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για όλη αυτήν την κατάσταση, για το γεγονός ότι αφήνει απροστάτευτο το λαό πριν, στη διάρκεια και μετά από κάθε φυσική καταστροφή, συνθλίβοντας τις ανάγκες του στην πολιτική του "κόστους - οφέλους" για το κεφάλαιο. Εμείς σαν Επιτροπή θα συνεχίσουμε τις επόμενες μέρες τις συσκέψεις στα χωριά, ώστε να δούμε πώς θα οργανώσουμε τα επόμενα βήματά μας».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org