Πέμπτη 15 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εργα ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος

Παρεμβάσεις ανάδειξης των μνημείων του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και του πάρκου που τον περιβάλλει δρομολογεί το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με τον δήμο της Αθήνας, μετά την ομόφωνη έγκριση προχτές από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δυο σχετικών μελετών του δήμου Αθηναίων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών.

Οι δύο μελέτες αφορούν στο νότιο και ανατολικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου, τον Τομέα Γυμνασίου έκτασης 60 περίπου στρεμμάτων και τον Τομέα Περιστυλίου έκτασης 10 στρεμμάτων.

Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζονται στοχεύουν μεταξύ άλλων:

-- Στην εκ νέου αποκάλυψη ευρημάτων των παλαιών ανασκαφών και στη διενέργεια σύγχρονης αρχαιολογικής έρευνας με την ευκαιρία της ενοποίησης των σκαμμάτων.

-- Στην ενίσχυση της αναγνωσιμότητας του αρχαιολογικού χώρου και την προστασία και ανάδειξη των επιμέρους μνημείων, ως τμήματα ενός ευρύτερου αρχιτεκτονικού συνόλου.

-- Στη βελτίωση της προσβασιμότητας στα μνημεία και τη δημιουργία συνέχειας μεταξύ του επιπέδου με τις αρχαιότητες και αυτού της σύγχρονης πόλης με το πάρκο, που συνεχίζει να αποτελεί πνεύμονα πρασίνου και προορισμό περιπάτου και αναψυχής.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε για άλλη μια φορά η προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την εκπόνηση της μελέτης που θα οδηγήσει στην ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθήνας, που εδώ και 20 χρόνια περίπου έχει χωροθετηθεί στην Ακαδημία Πλάτωνος, με σκοπό να εκτεθούν εκεί αρχαιολογικά ευρήματα από την πόλη, τα οποία δεν είχαν τη δυνατότητα να εκτεθούν αλλού. Να σημειωθεί ότι η κτιριολογική και μουσειολογική μελέτη για το Μουσείο έχουν εκπονηθεί και εγκριθεί από το υπουργείο Πολιτισμού από το 2011, ενώ το 2012 είχε και πάλι ανακοινωθεί «πανηγυρικά» η προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org