Τετάρτη 14 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΜΙΝΕΑΠΟΛΙΣ
Κινητοποιήσεις για τη νέα δολοφονία Αφροαμερικανού από αστυνομικά πυρά

Από τις κινητοποιήσεις που συνεχίζονται στη Μινεάπολις
Από τις κινητοποιήσεις που συνεχίζονται στη Μινεάπολις
Χιλιάδες διαδηλωτές συνέχισαν της κινητοποιήσεις στις Μινεάπολις των ΗΠΑ, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας, διαμαρτυρόμενοι για την δολοφονία του 20χρονου Αφροαμερικανού Ντόντε Ράιτ από αστυνομικά πυρά, την περασμένη Κυριακή, την ώρα που στην ίδια πόλη συνεχίζεται η δίκη για την περσινή δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από τον λευκό αστυνομικό Ντ. Σόβιν. Απέναντι στους διαδηλωτές που καταγγέλλουν την διαρκή αστυνομική και ρατσιστική βία στις ΗΠΑ, η αστυνομία επιστράτευσε ξανά δεκάδες συλλήψεις, δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου - λάμψης, πλαστικές σφαίρες, ενώ παράλληλα αναπτύχθηκαν περίπου 1.000 πάνοπλα μέλη της Εθνοφρουράς.

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις κάμερες στη στολή αστυνομικών, 48χρονη αστυνομικός Κιμ Πότερ, με 26 χρόνια υπηρεσίας, φαίνεται να πυροβολεί «κατά λάθος» με το όπλο της εξ επαφής τον νεαρό Ντόντε Ράιτ... ενώ φώναζε ότι σκόπευε να χρησιμοποιήσει εναντίον του τέιζερ (όπλο ηλεκτρικής εκκένωσης). Οι αστυνομικοί είχαν προηγουμένως σταματήσει το όχημα του 20χρονου γιατί... είχε στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου αρωματικά χώρου που απαγορεύονται από τη νομοθεσία της Μινεσότα (!), ενώ προσπάθησαν να τον συλλάβουν για ένταλμα που είχε εκδοθεί εναντίον του για απλήρωτα πρόστιμα κάτω των 350 δολαρίων...

Αργά χτες βράδυ υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους ο αρχηγός της αστυνομίας του Μπρούκλιν Σέντερ και η αστυνομικός που πυροβόλησε θανάσιμα τον Ντ. Ράιτ.

  • Στο μεταξύ, νέο φονικό σε σχολείο διαδραματίστηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, στο Νόξβιλ του Τενεσί. Αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν μαθητή του σχολείου, ο οποίος όπως κατέθεσαν άνοιξε πυρ εναντίον τους μέσα σε τουαλέτα τραυματίζοντας τον έναν. Να σημειωθεί ότι ο κυβερνήτης του Τενεσί, Μπιλ Λι, είχε υπογράψει πριν μερικές μέρες νόμο που επιτρέπει στους πολίτες που κατέχουν νόμιμα όπλα να τα φέρουν χωρίς άδεια από τον ερχόμενο Ιούλιο σε δημόσιους χώρους.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ