Τετάρτη 14 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021
Τα σωματεία παίρνουν στα χέρια τους την απεργιακή προετοιμασία

Μαζική διαδικτυακή σύσκεψη χτες στη Θεσσαλονίκη. Ανάλογες πρωτοβουλίες από συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα

Από την απεργία στις 26 Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη
Από την απεργία στις 26 Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη
Σε ρυθμούς απεργιακής προετοιμασίας μπροστά στην Πρωτομαγιά κινούνται Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα. Μετά την πλατιά συνδικαλιστική σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα και τις συσκέψεις σε Πειραιά και Λαύριο, χτες τη σκυτάλη πήραν τα σωματεία της Θεσσαλονίκης.

Η σύσκεψη, που αρχικά ήταν προγραμματισμένη να γίνει σε υπαίθριο χώρο στη νέα παραλία, τελικά λόγω καιρού πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά. Οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν στην πορεία κλιμάκωσης του αγώνα είναι οι σημερινές κινητοποιήσεις για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων σε Λευκό Πύργο και Σταυρούπολη, και οι μέρες πανελλαδικής δράσης των εργαζομένων στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού στις 20 Απρίλη και των εργαζομένων στο Εμπόριο στις 22 Απρίλη.

Εισηγητικά ο Κυριάκος Τσιαούσης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ), αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και στην απάντηση που πρέπει να δώσει η εργατική τάξη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν και πήραν τον λόγο εκπρόσωποι από δεκάδες σωματεία. Ανάμεσά τους από το Σωματείο Εργαζομένων Σίτισης στη Λέσχη του ΑΠΘ, που με τον αγώνα τους έδωσαν απάντηση στα ιδεολογήματα περί «αναποτελεσματικότητας του αγώνα», βγαίνοντας νικητές σε όσες μάχες έδωσαν μέχρι τώρα για τη δουλειά τους.

Επίσης από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδας, που με τη στάση και τη δράση του απέτρεψε τα σχέδια της εργοδοσίας στα μεταλλεία της Χαλκιδικής να διαλύσει το Συνδικάτο, να επιβάλει περιοριστικά μέτρα έτσι ώστε να μην μπορούν οι εργαζόμενοι να δραστηριοποιούνται μέσα από αυτό.

Μέσα από τις παρεμβάσεις τους, παρουσίασαν πτυχές της επίθεσης που ήδη εξελίσσεται στους χώρους δουλειάς, ιδιαίτερα στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, με τους διανομείς να «λιανίζονται», θέτοντας καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή τους.

'Η στον κλάδο του Φαρμάκου - Καλλυντικού, όπου μόλις προχτές η μεγαλύτερη ιδιωτική φαρμακαποθήκη στη Βόρεια Ελλάδα και μία από τις πρώτες 10 πανελλαδικά, με πάνω από 200 εργαζόμενους και τζίρο πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ (στοιχεία 2019), απέλυσε δύο εργαζόμενους επειδή δεν δέχονται να δουλεύουν υπερωρίες, που θέλει να τους πληρώνει έναντι κουπονιών για 4ευρώ την ώρα.

Χωρίς καθυστέρηση στη μάχη

Ο Κ. Ηλιού, από την Επιτροπή Αγώνα ΟΑΣΘ, αναφέρθηκε στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι με τις περικοπές σε μισθούς και ρεπό, αλλά και στην ανάγκη να γίνει υπόθεση κοινής πάλης η διεκδίκηση φθηνών, ποιοτικών συγκοινωνιών για το λαό, με ανανέωση του στόλου των οχημάτων με καινούργια, κατάλληλα λεωφορεία, με προσλήψεις προσωπικού κ.λπ.

Ο Κ. Κατσιμένης, από το Σωματείο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, ανέφερε ότι πριν προλάβει η κυβέρνηση να φέρει το νομοσχέδιο - έκτρωμα στη Βουλή, ήδη ένας μονοπωλιακός όμιλος στην περιοχή προσπαθεί να επιβάλει στους εργαζόμενους να υπογράψουν «διευθέτηση» χρόνου εργασίας, δουλειά τα Σαββατοκύριακα, καταργεί ειδικότητες.

Τον λόγο πήραν επίσης σπουδαστές των ΕΠΑΣ και των δημόσιων ΙΕΚ, που με τη σειρά τους αναφέρθηκαν στην επίθεση που δέχονται στα μορφωτικά και επαγγελματικά τους δικαιώματα, με στόχο να βγουν στην αγορά εργασίας ως ανειδίκευτοι και ακόμη πιο φθηνοί εργάτες.

Στην κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία αναφέρθηκε ο Θ. Τασιούδης, από το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου». Την απόφαση των εργαζομένων του κλάδου των Ταχυμεταφορών, που ήδη βιώνουν 10ωρα και 12ωρα εργασίας 6 και 7 μέρες τη βδομάδα, να οργανωθούν και να παλέψουν για να βάλουν φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης, μετέφερε ο Μπ. Τσαμπαζλής, πρόεδρος του σωματείου της «Speedex» στη Θεσσαλονίκη.

Ο Η. Τζιώνας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του ομίλου «Σκλαβενίτη» στη Βόρεια Ελλάδα, αναφέρθηκε στην εντατικοποίηση και στα εξαντλητικά ωράρια, στους 2 νεκρούς συναδέλφους που μετράνε στον κλάδο στη Βόρεια Ελλάδα, στους δεκάδες που χρειάστηκαν νοσηλεία στα νοσοκομεία και στους εκατοντάδες που νόσησαν ελαφρύτερα, αφού παρά τα εκατομμύρια των κερδών των σούπερ μάρκετ, τα μέτρα περιορίζονται στη χρήση μάσκας, αντισηπτικού και plexiglass στα ταμεία, κι αυτά κάτω από την πίεση των εργαζομένων.

Στην πείρα από τους αγώνες ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τον νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, αλλά και για την ασφαλή διά ζώσης επαναλειτουργία σχολείων και πανεπιστημίων, αναφέρθηκαν εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΑΠΘ, εκπαιδευτικοί. Τον λόγο πήραν και εκπρόσωποι των συνταξιούχων, αλλά και κλάδων όπως το Μέταλλο, οι Κατασκευές, οι Τηλεπικοινωνίες - Πληροφορική κ.ά.

Στη Λάρισα και σε άλλες πόλεις

Με τη συμμετοχή συνδικαλιστών από δεκάδες σωματεία, πραγματοποιήθηκε χτες η σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Λάρισας για την προετοιμασία του απεργιακού εορτασμού της Πρωτομαγιάς. Στην εισήγηση ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του ΕΚΛ, στάθηκε στην ανάγκη μπροστά στην 1η Μάη να αναπτυχθεί μια πλατιά ενημερωτική και οργανωτική δουλειά σε κλάδους και χώρους δουλειάς, να παρθούν απεργιακές αποφάσεις συμμετοχής στον αγωνιστικό εορτασμό.

Σύσκεψη οργανώνουν επίσης σωματεία και φορείς του νομού Πιερίας το Σάββατο 17 Απρίλη στις 6.30 μ.μ., στον χώρο πίσω από το παλιό Νοσοκομείο Κατερίνης. Κάλεσμα απευθύνουν τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας, Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Πιερίας, Συνταξιούχων Λιτόχωρου και η Ομάδα Γυναικών Λιτόχωρου (μέλος της ΟΓΕ).

Τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί ακόμα οι εξής συσκέψεις:

  • Το Συνδικάτο Υπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Νομού Μεσσηνίας καλεί σωματεία σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στον αίθριο χώρο της Περιφέρειας (πρώην νομαρχία).
  • Σωματεία της Μαγνησίας καλούν στον Βόλο, σήμερα, στις 6 μ.μ., στον προαύλιο χώρο του Μεταξουργείου.
  • Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης καλεί σωματεία και φορείς επίσης σήμερα στις 6 μ.μ., στον αίθριο χώρο στα γραφεία του.
  • Σωματεία του Ηρακλείου πραγματοποιούν σύσκεψη αύριο Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στην είσοδο του Κηποθέατρου «Καζαντζάκη».
  • Το Σωματείο Επισιτισμού Νομού Χανίων καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία σε πλατιά σύσκεψη την Παρασκευή 16 Απρίλη, στις 6 μ.μ., στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας.

Τέλος, κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που διοργανώνει την Παρασκευή 16 Απρίλη στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας της Λαμίας, διεκδικώντας μέτρα στήριξης της υγείας των εργαζομένων και του λαού, απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Λαμίας. Παράλληλα καλεί σε ετοιμότητα για την οργάνωση της πρωτομαγιάτικης απεργιακής κινητοποίησης, απέναντι και στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ