Τετάρτη 14 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Διεκδικεί τη διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων

Κινητοποιήσεις σε Πάτρα και Ηράκλειο

Πάτρα
Πάτρα
Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε χθες το απόγευμα το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας ενάντια στο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό, για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του κλάδου.

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με το διευθυντή του γραφείου του υπουργού, ο οποίος μετέφερε την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει τα αντεργατικά μέτρα, ενώ σε ο,τι αφορά την αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων που έθεσε το Συνδικάτο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου δεσμεύτηκε ότι θα απαντήσει το προσεχές διάστημα.

«Η απάντησή μας θα δοθεί στους δρόμους του αγώνα» τόνισε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας προσθέτοντας πως δεν κάνουν βήμα πίσω από τα αιτήματά τους και θα συνεχίσουν πιο δυναμικά.

Το Συνδικάτο καταγγέλλει ότι «με το νέο νομοσχέδιο θα πληρώνουμε για την Ασφάλισή μας ώστε να μπορεί το κράτος να χρηματοδοτεί με ευκολία τους εργοδότες και τα επιχειρηματικά τους σχέδια».

και διεκδικεί την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και διατάξεων, την άμεση επαναφορά του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 58, χορήγηση επιδόματος ανεργίας με προϋπόθεση τα 50 ένσημα και αύξησή του στα 600 ευρώ. Αναγνώριση όλου του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου, με ευθύνη της χρηματοδότησης από κράτος και εργοδοσία. Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Επαναφορά του αντικειμενικού συντελεστή ενσήμων στο 1,5 ανά τετραγωνικό μέτρο, ως πλαφόν για την προστασία των οικοδόμων από την κλοπή της Ασφάλισής τους. Στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών του κράτους και εντατικοποίηση των ελέγχων, καμία εξαίρεση από τη λίστα των ΒΑΕ για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, π.χ. γυψοσανιδάδες. Υπογραφή διακρατικών συμβάσεων, όπου δεν υπάρχουν, με αναγνώριση του χρόνου ασφάλισης για τους μετανάστες από και προς τις χώρες καταγωγής τους.

Καθολική απεργία σε εργοτάξιο στην Πάτρα

Στην Αθήνα
Στην Αθήνα
Με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε χτες η απεργία στο εργοτάξιο της κατασκευής καταστήματος σούπερ μάρκετ, επί της παλαιάς Eθνικής οδού στην Πάτρα, δίνοντας μια πρώτη απάντηση στο εργασιακό γκέτο που έχουν στήσει εργοδοσία και εργολάβοι. Την απεργία προκήρυξε το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας μετά από συνέλευση των εργαζομένων στον χώρο δουλειάς.

Είχαν προηγηθεί δύο παρεμβάσεις του Συνδικάτου, με τις οποίες σταμάτησαν οι εργασίες που διενεργούνταν παράνομα, δίχως τις απαραίτητες άδειες, με την εργοδοσία να καταστρατηγεί πενθήμερο και επτάωρο. Επιπλέον, το Συνδικάτο είχε καταγγείλει την έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων από την πανδημία, τόσο στο εργοτάξιο όσο και κατά τη μεταφορά από και προς αυτό, αλλά και την ανασφάλιστη εργασία.

Στάση εργασίας για τα δεδουλευμένα στο εργοτάξιο του αεροδρομίου στο Καστέλι

Σε 4ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. έως 3 μ.μ.) και συγκέντρωση στις 12 μ. στην Περιφέρεια προχωρούν αύριο Πέμπτη 15 Απρίλη οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο κατασκευής του νέου αερολιμένα στο Καστέλι της Κρήτης. Την κινητοποίηση έχει προκηρύξει το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, μετά από συνέλευση με τους εργαζόμενους, οι οποίοι είναι απλήρωτοι.

Το Συνδικάτο καταγγέλλει την κυβέρνηση, τα εμπλεκόμενα υπουργεία και φορείς για τη συνεχιζόμενη κοροϊδία των συμβασιούχων. «Μετά την επίσχεση εργασίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι το Μάρτη, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα δύο μηνών, κατάφεραν να πληρωθούν μόνο για τον μήνα Γενάρη», όπως αναφέρει, ενώ τώρα δέχονται απειλές πως η επίσχεση «είναι παράνομη» και δεν πρόκειται να πληρωθούν για τους μήνες Φλεβάρη και Μάρτη «μέχρι να ελεγχθεί η νομιμότητα της επίσχεσης», στρώνοντας το έδαφος για νέες, ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις στις πληρωμές. «Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι», σχολιάζει το Συνδικάτο. «Η διεκδίκηση των δεδουλευμένων είναι νομιμότατη», ξεκαθαρίζει και απαιτεί να καταβληθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσε την αστυνομία και απείλησε με μηνύσεις(19/2/2011)
Νίκησαν εργοδότη και εργοδοτικούς(14/8/2009)
Με τον αγώνα τους «στριμώχνουν» τον Αλαφογιάννη(12/1/2005)
Τελεσίγραφο στον Αλαφογιάννη(3/12/2004)
Ο Αλαφογιάννης θα μας βρίσκει απέναντί του(1/12/2004)
Αρχισαν επίσχεση στην ΕΛΤΕΚΑ(21/7/2000)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org