Τετάρτη 14 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΕΛΛΑ - ΗΜΑΘΙΑ
Σε αδιέξοδο οι βιοπαλαιστές αγρότες μετά τον νέο παγετό

Eurokinissi

Ακόμα ένα σαρωτικό χτύπημα δέχτηκαν οι αγρότες της Πέλλας και της Ημαθίας, από τον παγετό που εκδηλώθηκε στις 8 και 9 Απρίλη. Οι ζημιές στις καλλιέργειες ήρθαν να προστεθούν σε όσες είχαν ήδη γίνει από τον παγετό που εκδηλώθηκε στις 24, 25 και 26 Μάρτη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Αγροτικών Συλλόγων της περιοχής, η ζημιά αγγίζει το 100% της παραγωγής για χιλιάδες στρέμματα με επιτραπέζια και συμπύρηνα ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, ακτινίδια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, αχλάδια κ.λπ.

Οι αγρότες βρίσκονται σε αδιέξοδο. Κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα, αφού δεν αναμένεται να βγάλουν παραγωγή, ενώ και οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, αν και όταν δοθούν, αναμένονται να είναι ψίχουλα. Την ίδια ώρα έχουν χρεωθεί και έχουν ήδη καλύψει το 90% των καλλιεργητικών εξόδων.

Ο ΕΛΓΑ ισχυρίζεται ότι οι κερασιές βρίσκονταν σε στάδιο πριν την άνθηση και για αυτόν τον λόγο, με βάση τον κανονισμό του, δεν μπορεί να τις εντάξει σε μελλοντικές αναγγελίες. Για τις υπόλοιπες καλλιέργειες, αν και υπήρξε δέσμευση από τον ΕΛΓΑ ότι θα ενταχθούν στο καθεστώς αναγγελίας ζημιάς παγετού, η όποια αποζημίωση των πληττόμενων παραγωγών δεν πρόκειται να καλύψει ούτε κατ' ελάχιστο τις μεγάλες απώλειές τους, λόγω του ισχύοντος κανονισμού του ΕΛΓΑ, που υπολογίζει την αποζημίωση με βάση την ασφαλιζόμενη αξία - και αυτή κουτσουρεμένη - και όχι με βάση την πραγματική απώλεια παραγωγής.

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τις ζημιές στις καλλιέργειες σε Πέλλα, Ημαθία και στην περιοχή του Αμυνταίου στη Φλώρινα, κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής. Ζητά να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών και να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν. Επιπλέον, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα που παρέχει η ανάπτυξη της επιστήμης, ώστε να εξασφαλιστεί πρόληψη από τις ζημιές που προκαλούν ο παγετός και το χαλάζι.

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ημαθίας του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι με ευθύνη των κυβερνήσεων οι βιοπαλαιστές αγρότες έχουν μείνει έρμαια της ανυπαρξίας μέτρων προστασίας της παραγωγής από τα καιρικά φαινόμενα και της έλλειψης των απαραίτητων υποδομών.

Συμπαραστέκεται στα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και τους καλεί να γυρίσουν την πλάτη σε όσους τους έχουν γεμίσει κάλπικες υποσχέσεις. «Οι διάφορες φιέστες που στήνουν από κοινού βουλευτές, εκπρόσωποι βιομηχανιών, στελέχη της Τοπικής Διοίκησης και λοιποί εξαφανισμένοι παρατρεχάμενοί τους είναι για τα μάτια του κόσμου. Οι αγρότες έχουν αποδείξει ότι όταν παίρνουν οι ίδιοι στα χέρια τους την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα και συλλογικά διεκδικούν, καταφέρνουν και κερδίζουν», σημειώνει.

Και καλεί την κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ να παρέμβουν άμεσα ώστε:

Να γίνει άμεση και γρήγορη καταγραφή των ζημιών. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνονται οι παραγωγοί στο 100% της ζημιάς από κάθε φυσική καταστροφή, χωρίς εξαιρέσεις, σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Να δοθούν άμεσα προκαταβολικές ενισχύσεις από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς που επλήγησαν. Να δοθεί επαρκής κρατική χρηματοδότηση στον ΕΛΓΑ και να στελεχωθεί με το απαραίτητο μόνιμο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό. Καμία διακοπή οικιακού ή αρδευτικού ηλεκτρικού ρεύματος βιοπαλαιστή αγρότη. Να παγώσουν όλες οι οφειλές σε τράπεζες, εφορία, ΕΦΚΑ, ΤΟΕΒ.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org