Σάββατο 10 Απρίλη 2021 - Κυριακή 11 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αντίθετη σε κάθε αναθεώρηση της Συνθήκης του Μοντρέ

«Κάθε προσπάθεια αναθεώρησης της Συνθήκης του Μοντρέ θα επηρέαζε τα συμφέροντα της χώρας μας», δήλωσε την Παρασκευή η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζακχάροβα, προσθέτοντας ότι η Μόσχα θεωρεί τη Συνθήκη «κομβικό παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας, ειδικά σε ό,τι αφορά στη ναυσιπλοΐα των πολεμικών πλοίων».

Η ίδια υπογράμμισε ότι «δεν βλέπουμε εναλλακτικές για το διεθνές νομικό καθεστώς, το οποίο καθιερώθηκε στη βάση της Συνθήκης του Μοντρέ. Υπολογίζουμε ότι όλα τα σχετιζόμενα κράτη θα προσεγγίζουν υπεύθυνα την τήρησή του», σπεύδοντας να επισημάνει ότι «φυσικά, ιδιαίτερος ρόλος σ' αυτό ανήκει στην Τουρκία».

Υπενθυμίζεται ότι η Συνθήκη του Μοντρέ θέτει πρόσθετους περιορισμούς στα πολεμικά πλοία των μη παρευξείνιων χωρών και κατά συνέπεια περιορισμούς στο πέρασμα στη Μαύρη Θάλασσα από τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και άλλων ισχυρών κρατών του ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα, πάντως, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ δήλωσαν πριν από 15 μέρες ότι δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία θα περάσουν από τα τουρκικά στενά, για να αναπτυχθούν στη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τις 4 Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ