Πέμπτη 8 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΝΕΟΛΑΙΑ
Με «ατομική ευθύνη» και «αυτοδιάγνωση» αντί για μέτρα ανοίγουν τα Λύκεια τη Δευτέρα

INTIME NEWS

Το άνοιγμα των Λυκείων την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Απρίλη, ανακοινώθηκε χτες από την κυβέρνηση, η οποία, όπως αποδεικνύεται, όλο αυτό το διάστημα δεν προχώρησε σε κανένα σχεδιασμό και επιπλέον μέτρο, πέρα από την... επέκταση της «ατομικής ευθύνης» και την αυτοδιάγνωση, μέσω των self tests.

Οι μαθητές καλούνται να επιστρέψουν στα σχολεία με την πανδημία να καλπάζει, χωρίς καμία μέριμνα για αραίωση των παιδιών ανά τάξη, με το ίδιο προσωπικό που καλείται να αναλάβει τις αυξημένες ανάγκες καθαριότητας, χωρίς οργανωμένα τεστ με ευθύνη του κράτους, πλησιάζοντας στις εξετάσεις με επιπλέον εμπόδια μετά τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν μέσα στην πανδημία, επιβεβαιώνοντας πως όλες οι παραπάνω ελλείψεις αποτελούν συνειδητή της επιλογή.

Η υπουργός κατά τη χτεσινή ενημέρωση δεν είχε να παρουσιάσει κανέναν επιπλέον τρόπο θωράκισης των σχολείων, πέρα από τις επιλογές που τελικά οδήγησαν όλο αυτό το διάστημα στο ανοιγοκλείσιμο και την τηλεκπαίδευση, ενώ οι αναφορές κινήθηκαν κυρίως γύρω από τη χρήση των self tests για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ειδικότερα, όπως περιέγραψε, το αυτοδιαγνωστικό τεστ θα γίνεται δύο φορές τη βδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου και θα είναι απαραίτητο για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Θα τους διατίθενται δύο δωρεάν τεστ κάθε βδομάδα από το φαρμακείο με βάση τον ΑΜΚΑ.

Οπως ειπώθηκε κατά τη χτεσινή ενημέρωση, το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από σήμερα σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη και από αύριο Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το δεύτερο τεστ. Από το υπουργείο συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ και το αποτέλεσμα θα δηλώνεται μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

Αν είναι αρνητικό για τους μαθητές, μέσω της πλατφόρμας θα εκδίδεται σχολική κάρτα την οποία θα έχουν μαζί τους όλη τη βδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης. Επίσης, για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα / τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, θα εκδίδεται δήλωση μέσω της πλατφόρμας για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή. Αν και αυτό είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και αν είναι αρνητικό, θα εκδίδεται σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και οι μαθητές ή εκπαιδευτικοί θα επιστρέφουν στο σχολείο.

Σε ό,τι αφορά τα ειδικά σχολεία, η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Σχετικά με το πότε θα ανοίξουν οι υπόλοιπες δομές Εκπαίδευσης, η υπουργός Παιδείας σημείωσε πως το υπουργείο συζητά με την Επιτροπή των Ειδικών και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Οπως είπε, προτεραιοποιήθηκε το άνοιγμα των Λυκείων γιατί παραμένουν κλειστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και επειδή πλησιάζουν οι πανελλαδικές εξετάσεις. Στο μεταξύ, για το ζήτημα της κάλυψης της ύλης, η υπουργός Παιδείας ανέφερε πως εντός της βδομάδας εκδίδονται νέες οδηγίες για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, 9 από τα μέλη της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων εξέφρασαν διαφωνίες γύρω από την ημερομηνία ανοίγματος των Λυκείων, ζητώντας να εξασφαλιστούν πρώτα μια σειρά προϋποθέσεων.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org