Πέμπτη 8 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Να αποσυρθεί τώρα το κατάπτυστο νομοσχέδιο!

Μεγάλη συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία και στις συγκεντρώσεις που έγιναν σε μια σειρά πόλεις

Τούμπα
Τούμπα
Βροντερό μήνυμα αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ανατρέπει το χαρακτήρα του θεσμού των λαϊκών αγορών, δίνοντας «αέρα στα πανιά» της επιχειρηματικής δράσης, με αποτέλεσμα να πετά στην ανεργία χιλιάδες επαγγελματίες και παραγωγούς, έστειλαν αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματίες και παραγωγοί των λαϊκών αγορών, με την πανελλαδική απεργία και τις συγκεντρώσεις που οργάνωσαν σε μια σειρά πόλεις η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών μαζί με Ομοσπονδίες, σωματεία και Επιτροπές Αγώνα. Ταυτόχρονα, σε μια σειρά από πόλεις, μοιράστηκαν δωρεάν προϊόντα στον κόσμο, σε μια συμβολική κίνηση, ώστε να αναδείξουν τις συνέπειες που θα έχει το νομοσχέδιο στη δυνατότητα της λαϊκής οικογένειας να προμηθεύεται φρέσκα προϊόντα σε προσιτές τιμές.

Ακόμα, την απεργία και τις κινητοποιήσεις στήριξαν μια σειρά από Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες.

Στο πλευρό των αυτοαπασχολούμενων βρέθηκαν αντιπροσωπείες Οργανώσεων του ΚΚΕ, εκλεγμένοι σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μοιράζοντας ανακοινώσεις και συζητώντας με τους βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους για τον χαρακτήρα του νομοσχεδίου και τον αγώνα που δίνουν.

Λάρισα
Λάρισα
Μαζί με την απόσυρση του νομοσχεδίου, στα βασικά αιτήματα της απεργίας περιλαμβάνονταν και άλλα, όπως να παραμείνουν οι άδειες προσωπικές και μόνιμες, σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει έως τώρα, να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας στις λαϊκές, κανένας να μη βρεθεί στην ανεργία, να απαλειφθεί η υποχρέωση της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για την αναθεώρηση της άδειας, όπως ίσχυε και παλιότερα, να περιοριστούν τα τεράστια πρόστιμα που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο κ.λπ...

Μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα

Στην Αθήνα, οι περισσότερες λαϊκές αγορές δεν λειτούργησαν, ενώ έγινε και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις Ομοσπονδίες από Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία, Κρήτη κ.α.

Δυναμικό «παρών» έδωσε η Επιτροπή Αγώνα Λαϊκών Αγορών, εκ μέρους της οποίας χαιρέτισε ο Θωμάς Κούκος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως η πρόταση της κυβέρνησης έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες και δεν αντιμετωπίζει τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο εισόδημα και στη λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, ο οποίος εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει το νομοσχέδιο. Νωρίτερα, στη λαϊκή αγορά στον Κολωνό μοιράστηκαν δωρεάν τρόφιμα.

Αθήνα
Αθήνα
Στη Θεσσαλονίκη, οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι και παραγωγοί των λαϊκών αγορών προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία, στην Ανω Τούμπα, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του λαϊκού χαρακτήρα των ανοιχτών αγορών, ενώ μοίρασαν δωρεάν προϊόντα στον λαό της περιοχής από τους πάγκους τους.

Στην Πάτρα, έγινε συγκέντρωση στη λαϊκή αγορά της Αγίας Βαρβάρας. Στο πλευρό τους βρέθηκε ο δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης, καθώς και ο Δημήτρης Αγγελόπουλος από το Εργατικό Κέντρο.

Στη Λάρισα, όπου δεν λειτούργησε καμία λαϊκή, εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενοι πραγματοποίησαν πορεία προς το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ζητώντας από τον περιφερειάρχη να πάρει θέση στα αιτήματά τους. Στο πλευρό των αυτοαπασχολούμενων βρέθηκε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ρίζο Μαρούδα.

Στον Βόλο, οι αυτοαπασχολούμενοι συγκεντρώθηκαν στη συμβολή των οδών Ανθίμου Γαζή και Παγασών, και από εκεί συντονισμένα, με τα οχήματά τους, πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης και κατευθύνθηκαν στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, όπου επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στην αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας.

Στην Καρδίτσα, μέλη του Σωματείου Παραγωγών Κηπευτικών Λαϊκών Αγορών συγκεντρώθηκαν στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς, μοίρασαν φυλλάδια, ενώ στη συνέχεια έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης, η οποία κατέληξε στο δημαρχείο και έπειτα στην Αντιπεριφέρεια.

Στα Χανιά, οι παραγωγοί συγκεντρώθηκαν το πρωί στον κόμβο των Μουρνιών, απ' όπου πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους της πόλης, ενώ επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο.

Στο Ηράκλειο, οι παραγωγοί έκαναν προσυγκέντρωση στο οικόπεδο Λυδάκη και πορεία προς την Περιφέρεια Κρήτης και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Κινητοποιήσεις έγιναν ακόμα σε Λιβαδειά, Θήβα, Χαλκίδα και αλλού.

Στο πλευρό των απεργών αντιπροσωπείες του ΚΚΕ

Στη συγκέντρωση της Αθήνας παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θανάση Τζίμα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως «το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα, βρίσκεται δίπλα στους αγώνες των βιοπαλαιστών εμπόρων και παραγωγών, για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, για να μπουν εμπόδια στην αλλοίωση του χαρακτήρα των λαϊκών αγορών και στις μεθοδεύσεις που εντείνουν τον ανταγωνισμό και θα οδηγήσουν χιλιάδες επαγγελματίες στην ανεργία». Επίσης ενημέρωσε για τις προτάσεις νόμου που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή, όπως την πρόταση νόμου στις 20 Γενάρη, με στόχο την ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου από τις συνέπειες της κρίσης και της διαχείρισης της πανδημίας, καθώς και αντίστοιχες Ερωτήσεις για τα προβλήματα των επαγγελματιών στις λαϊκές αγορές.

Στην κινητοποίηση της Θεσσαλονίκης παραβρέθηκε κλιμάκιο του Κόμματος, στο οποίο συμμετείχαν ο βουλευτής Λεωνίδας Στολτίδης και ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Μεταξύ άλλων, ο Λεωνίδας Στολτίδης ενημέρωσε πως όλες οι δυνάμεις των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης δεν υπερψήφισαν το ψήφισμα που κατέθεσε πρόσφατα η «Λαϊκή Συσπείρωση» για την απόσυρση του νομοσχεδίου, «αποδεικνύοντας τη σταθερή προσήλωση όλων των κομμάτων και των παρατάξεών τους και σε τοπικό επίπεδο στην κατεύθυνση της ΕΕ να βάλει στο χέρι μεγάλων οικονομικών συμφερόντων τη δραστηριότητα των βιοπαλαιστών εμπόρων και αγροτών».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org