Τετάρτη 7 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Εκρηξη με θύματα Τούρκους στρατιωτικούς στη Συρία ανέφεραν χτες βράδυ το ρωσικό πρακτορείο «RIA Novosti» και η συριακή εφημερίδα «αλ Ουατάν». Η έκρηξη κατά μία εκδοχή αποδίδεται σε ρωσικό βομβαρδισμό θέσης τζιχαντιστών στην επαρχία Χάσακα, σε μικρή απόσταση από τουρκική στρατιωτική βάση - «παρατηρητήριο». «Ως αποτέλεσμα της έκρηξης κοντά στην τουρκική στρατιωτική βάση στην αλ Χάσακα 12 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν», ανέφερε η πηγή. Νωρίτερα Σύροι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την απαγωγή 19 αμάχων από τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στην επαρχία Χάμα και την κλοπή φορτίου 14 φορτηγών με σιτηρά στα περίχωρα της επαρχίας Χάσακα από τον αμερικανικό στρατό.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια» μετέδωσε χτες βράδυ πως χτυπήθηκε ιρανικό φορτηγό πλοίο που ανήκε στους Ιρανούς «Φρουρούς της Επανάστασης», ενώ έπλεε ανοικτά της Ερυθραίας. Πρόσφατα η εφημερίδα «Wall Street Journal», επικαλούμενη αμερικανικές και ισραηλινές πηγές, αποκάλυψε ότι οι Ισραηλινοί είχαν κάνει 12 επιθέσεις σε τέτοια πλοία τα τελευταία χρόνια.

ΜΟΣΧΑ - ΝΑΪ ΠΙ ΤΑΟΥ.-- Το ρωσικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «ανώφελο», «αντιπαραγωγικό» και «επικίνδυνο» το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά των πραξικοπηματιών της Μιανμάρ, σχολιάζοντας ότι θα έχουν «αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις στο σύστημα των διεθνών σχέσεων», ενώ έκανε λόγο και για πιθανή εμφύλια σύρραξη μεγάλης κλίμακας. Στο μεταξύ, στη Μιανμάρ χτες οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν σε υγειονομικούς που για πολλοστή φορά κατέβηκαν στους δρόμους της Μαντελέι, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας. Διαδηλωτές έγραψαν με κόκκινη μπογιά συνθήματα για τους εκατοντάδες σκοτωμένους (υπολογίζεται ότι προσεγγίζουν τους 570).

ΜΕΡΙΛΑΝΤ.-- Ενας ναύτης του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού έπεσε νεκρός αφού άνοιξε πυρ μέσα σε μια στρατιωτική βάση στο Μέριλαντ, τραυματίζοντας δύο άτομα, ανακοίνωσαν χτες εκπρόσωποι του στρατού και της τοπικής αστυνομίας. Τα κίνητρα του δράστη δεν αποσαφηνίστηκαν άμεσα.

ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.-- Ξεκίνησε χτες την πλήρη λειτουργία του το συγκρότημα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το εργοστάσιο στο εμιράτο του Αμπού Ντάμπι είναι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός στον αραβικό κόσμο και η κατασκευή του εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της πετρελαιοπαραγωγού χώρας να διαφοροποιήσει το ενεργειακό της μείγμα. Ο πρώτος αντιδραστήρας είχε τεθεί σε λειτουργία τον περασμένο Αύγουστο και στη συνέχεια συνδέθηκε με το εθνικό δίκτυο Ενέργειας.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Πάνω από 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε φυλετικές συγκρούσεις που μαίνονται από το Σάββατο στη σουδανική πόλη Τζενέινα, πρωτεύουσα του Δυτικού Νταρφούρ, που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ δεν απέκλειε περαιτέρω αύξηση του αριθμού των θυμάτων από τις συγκρούσεις ανάμεσα σε ένοπλα μέλη της φυλής Μασαλίτ και άλλων αραβικών φυλών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ