Παρασκευή 2 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Πολλαπλασιάζονται πάλι τα κρούσματα, λόγω των ελλείψεων μέτρων σε χώρους δουλειάς

Την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στις δομές Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, η οποία για άλλη μια φορά «βράζει» από κρούσματα, αναδεικνύει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Υγειονομικών Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης και Κέντρου Υγείας Σιάτιστας.

Οπως σημειώνουν οι υγειονομικοί, οι κλίνες του ΓΝ Κοζάνης έχουν γεμίσει «και φτάσαμε στο σημείο να διακομίζονται ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία». Αναφέρουν επίσης ότι λόγω της έλλειψης προσωπικού, γιατροί, νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τη ραγδαία αύξηση των ασθενών με κορονοϊό, τόσο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών όσο και στην Παθολογική κλινική του νοσοκομείου, την ίδια ώρα που η σύμπτυξη κλινικών έχει επιβαρύνει π.χ. τη Χειρουργική με τη νοσηλεία ασθενών με άλλες σοβαρές παθήσεις.

«Τα Κέντρα Υγείας έχουν χάσει τον πολύ σημαντικό ρόλο τους στην αντιμετώπιση μεγάλου όγκου ασθενών», συνεχίζει η ανακοίνωση, «διότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους γενικούς ιατρούς για να "κλείνει τρύπες" στα νοσοκομεία σε οποιοδήποτε τμήμα χρειάζεται ιατρικό προσωπικό, μετακινώντας τους συνέχεια λόγω της υποστελέχωσης των νοσοκομείων».

Στην Καστοριά, που επίσης αντιμετωπίζει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, εδώ και 5 μέρες έχουν σταματήσει οι διακομιδές ασθενών με κορονοϊό προς το ΓΝ Γρεβενών, που είχε επιφορτιστεί με αυτόν τον ρόλο, και πλέον προκειμένου να νοσηλευτούν ασθενείς στο ΓΝ Καστοριάς έχουν συμπτυχθεί και εκεί κλινικές και, ενδεικτικά, έχει περιοριστεί σημαντικά η δυνατότητα νοσηλείας της Παιδιατρικής κλινικής.

«Η κυβέρνηση αντί να περάσει άμεσα στην επίταξη άνευ όρων κλινών, κλινικών, κλινών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης, για να ενταχθεί στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση τόσο της πανδημίας όσο και των υπόλοιπων προβλημάτων υγείας, μαζί με την 3η ΥΠΕ προχωρούν σε κλείσιμο κλινικών, όπως η Μαιευτική, με επόμενη τη μοναδική Ψυχιατρική της Δυτ. Μακεδονίας, για τη μετατροπή τους σε κλινικές Covid, θέτοντας έτσι νέους φραγμούς στην πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας και ανοίγοντας τον δρόμο για τον ιδιωτικό τομέα», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα.

Οι υγειονομικοί διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα από την κυβέρνηση, όπως επίταξη του ιδιωτικού τομέα, ενίσχυση των νοσοκομείων, των ΚΥ και του ΕΚΑΒ, ελέγχους στους μεγάλους χώρους δουλειάς κ.λπ.

Το γεγονός ότι κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν αφήσει ανοχύρωτους τους χώρους δουλείας σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ενεργειακού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Αναφέρεται ειδικά στην κατάσταση που επικρατεί στα ορυχεία και τους σταθμούς της ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι «στην κατασκευή της Μονάδας "ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V" μια σειρά από εργοδότες τσαλαπατούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα διαγνωστικά τεστ γίνονται με το σταγονόμετρο ή και καθόλου. Στα νέα έργα κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν έχουν υποβληθεί ούτε μια φορά σε διαγνωστικό μοριακό έλεγχο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται εκεί που υπάρχει συγκεντρωμένο το εργατικό δυναμικό».

Η ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου τονίζει πως η κυβέρνηση πρέπει χωρίς άλλη καθυστέρηση να ενισχύσει ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας και να ενισχυθεί ο ρυθμός εμβολιασμού του πληθυσμού, με πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια, να επιταχθούν εδώ και τώρα όλες οι ιδιωτικές δομές Υγείας που μπορούν να αξιοποιηθούν από το δημόσιο σύστημα στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό.

Καλεί το λαό να μη δείξει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στο κράτος που λειτουργούν με κριτήριο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και τις «αντοχές της οικονομίας», και προσθέτει πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει να δίνει όλες του τις δυνάμεις για να μείνει όρθιος ο λαός στις συνθήκες της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, για να οργανώσει την εργατική - λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ