Παρασκευή 2 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Μαίνεται η μάχη των υγειονομικών κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες

149 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, οι 128 στην Αττική, 2 περιμένουν για κρεβάτι από τις ...5 Μάρτη!

Eurokinissi

Το τραγικό αποτύπωμα της ευθύνης όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που η μία μετά την άλλη προώθησαν την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, περιέκοψαν τη χρηματοδότηση στις δημόσιες δομές, έκλεισαν νοσοκομεία, δεν στελέχωσαν πλήρως με επαρκές, μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό το δημόσιο σύστημα Υγείας, φαίνεται πια καθημερινά στις δεκάδες των διασωληνωμένων που παραμένουν μέχρι και 26 μέρες εκτός ΜΕΘ. Ανθρωποι που στερούνται την ευκαιρία να δώσουν μάχη για τη ζωή τους, μαζί με τους χιλιάδες ασθενείς που τρέχουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να βρουν την κλινική, τον γιατρό και τη θεραπεία που χρειάζονται, υγειονομικοί που βιώνουν κάθε μέρα τον εφιάλτη των τραγικών ελλείψεων είναι οι μάρτυρες του εγκλήματος που χρόνια τώρα διαπράττεται στην Υγεία.

Χτες το μεσημέρι, 149 διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν εκτός ΜΕΘ, 128 από τους οποίους στην Αττική. Δύο διασωληνωμένοι περιμένουν να βρεθεί κρεβάτι από τις ...5 Μάρτη, άλλοι από τις 8 και 11 Μάρτη. Οι 63 είναι εκτός Εντατικής πάνω από τέσσερα 24ωρα, ενώ στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ για την εύρεση κρεβατιού σε Εντατική πλέον βρίσκεται και διασωληνωμένος που νοσηλεύεται σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Για άλλη μια μέρα, χτες, οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 αυξήθηκαν (σε σχέση με την Τετάρτη) κατά 17,12%, φτάνοντας τις 561 (μόνο μέσω ΕΚΑΒ).

Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, ράντζα και φρακαρισμένες κλινικές

Μόνο τις τελευταίες δύο βδομάδες έχουν πεθάνει τουλάχιστον 10 διασωληνωμένοι περιμένοντας να βρεθεί κρεβάτι ΜΕΘ στο, εδώ και βδομάδες, φρακαρισμένο Νοσοκομείο Νίκαιας. Χτες το απόγευμα, ...15 διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν σε κοινό θάλαμο, με κάποιους να μετρούν ήδη αρκετά 24ωρα αναμονής. Στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, που μετατρέπεται από την ερχόμενη βδομάδα σε νοσοκομείο αποκλειστικά Covid, 7 διασωληνωμένοι παραμένουν εκτός ΜΕΘ.

Στο «Γεννηματάς», 10 διασωληνωμένοι προσπαθούν να κρατηθούν στη ζωή εκτός ΜΕΘ, ενώ και αυτό το νοσοκομείο οδεύει προς στην εξολοκλήρου μετατροπή του σε Covid. Ηδη το 40 - 50% των κρεβατιών για τις υπόλοιπες νόσους έχει κλείσει. Οι δύο από τις 3 Παθολογικές κλινικές έχουν μετατραπεί σε Covid, έχοντας πληρότητα 100%. Ολα τα παθολογικά περιστατικά στοιβάζονται στην Παθολογική κλινική που έχει απομείνει για την ώρα, η οποία εφημερεύει κάθε ...4 μέρες, κάνοντας 50 έως και 80 εισαγωγές σε κάθε εφημερία (50 - 80 εισαγωγές στην εφημερία που γινόταν προηγουμένως κάθε 12 μέρες), σε ράντζα διάσπαρτα σε οποιαδήποτε κλινική και όροφο, δυσχεραίνοντας παραπέρα την παρακολούθηση. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση «θωράκισε τα νοσοκομεία» κλείνοντας δεκάδες κλινικές και αναστέλλοντας χειρουργεία. Η εντατικοποίηση της εργασίας και σ' αυτό το νοσοκομείο είναι άνευ προηγουμένου, το προσωπικό δεν φτάνει και στο αίτημα για νέες προσλήψεις, η απάντηση ήταν μετακίνηση με «εντέλλεσθε» 3 ειδικευόμενων (στην ενδοκρινολογία κ.ο.κ.) από τα εξίσου υποστελεχωμένα Νοσοκομεία «Αγιος Σάββας» και το μαιευτήριο «Ελενα Βενιζέλου».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες ασθενείς εξετάζονται σε σκηνές του στρατού που έχουν στηθεί στο προαύλιο του στρατιωτικού νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ (δέχεται κυρίως non Covid περιστατικά). Τα κρεβάτια Covid είναι λίγα κι έχουν πληρότητα 100%, όπως και όλες οι υπόλοιπες κλινικές. Το προσωπικό είναι ελάχιστο, αδύνατο να ανταποκριθεί στον όγκο των περιστατικών. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Παθολογική κλινική, τα βράδια εφημερεύει ...μόνο μια νοσηλεύτρια έχοντας στην ευθύνη της 40 ασθενείς, εκ των οποίων πολλά βαριά περιστατικά.

Με την παράλληλη πανδημία να τρέχει, δεκάδες ασθενείς λοιπών νοσηροτήτων έχουν πάρει τους δρόμους από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, αντιμέτωποι με το χάος. Ενα από τα «μέτρα» για τις λοιπές νοσηρότητες που πήρε η κυβέρνηση, είναι η ενίσχυση του χρεοκοπημένου «Ερρίκος Ντυνάν» (χρωστά 82 εκατομμύρια ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς και 68 σε ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.) με την ένταξή του στις εφημερίες. Μόνο από τις 12 Μάρτη, έγιναν μέσω ΕΟΠΥΥ 1.250 επισκέψεις στα Επείγοντα και 250 εισαγωγές, εισπράττοντας για κάθε κρεβάτι τη διπλάσια αποζημίωση, με τις εισαγωγές να διαρκούν 1 - 3 μέρες και μετά να παίρνουν εξιτήριο.

Ο ΕΟΠΥΥ δεν εξασφαλίζει πλήρη και καθολική περίθαλψη. Από τις 7.600 καταχωρημένες διαγνωστικές εξετάσεις, ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τις 2.800, δίνει δηλαδή την «ελάχιστη τιμή πόρτας», τα υπόλοιπα τα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι από την τσέπη τους. Για παράδειγμα, για ένα ηλεκτρομυογράφημα (διερευνώνται παθήσεις του περιφερικού νευρικού συστήματος) ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ πληρώνει μια μικρή συμμετοχή για την εξέταση, και από την τσέπη του δίνει στο «Ντυνάν» 85 ευρώ για τη βελόνα. Σε άλλες απεικονιστικές εξετάσεις μπορεί να πληρώνει και το 100%. Σύμφωνα με καταγγελίες, ανασφάλιστοι αποκλείονται από το νοσοκομείο, όπως και οι Ρομά. Το ελάχιστο προσωπικό δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα περιστατικά, ρεπό κόβονται και ενώ ρέει χρήμα προς την κλινική, οι μισθοί τους παραμένουν καθηλωμένοι σε χαμηλά επίπεδα.

Αμεσα μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ, επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών απαιτούν και οι επιστρατευμένοι

Θυμίζουμε ότι ένα από τα πιο ...έκτακτα μέτρα που διαφήμισε η κυβέρνηση και προφανώς σε αντιπερισπασμό για το δίκαιο λαϊκό αίτημα της επίταξης χωρίς αποζημίωση του ιδιωτικού τομέα ήταν η επιστράτευση 200 γιατρών στην Αττική, στην πλειοψηφία τους συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Γιατροί που, όπως καταγγέλλουν, τους πέταξε η κυβέρνηση στη μάχη της εφημερίας, χωρίς να έχουν εμπειρία νοσοκομειακής περίθαλψης, χωρίς να λάβουν τη στοιχειώδη ενημέρωση κι εκπαίδευση για την Covid-19, αποδυναμώνοντας ταυτόχρονα παραπέρα την ξεχαρβαλωμένη ΠΦΥ.

Είναι χαρακτηριστική η καταγγελία που έφτασε στον «Ριζοσπάστη» από επιστρατευμένους γιατρούς, που μέσα σε λίγες ώρες διαπίστωσαν από πρώτο χέρι τις επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας στα δημόσια νοσοκομεία και την ανάγκη άμεσης επίταξης των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων.

«Εμείς οι επιταγμένοι ιδιώτες γιατροί λαμβάνοντας υπόψιν τη σοβαρότητα και την κρισιμότητα της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα δημόσια νοσοκομεία λόγω της χρόνιας άρνησης των κυβερνήσεων να ενισχύσουν αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με ενίσχυση των υλικοτεχνικών υποδομών (μηχανήματα, κλίνες απλές και ΜΕΘ), καταγγέλλουμε την κυβέρνηση, η οποία καταφεύγει σε επικοινωνιακά τρικ και μπαλώματα προκειμένου να αποφύγει την πραγματική κάλυψη των αναγκών και έτσι εφαρμόζει το αντιδραστικό μέτρο της επιστράτευσής μας», σημειώνουν.

Υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για μέτρο «ανώφελο και επισφαλές για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19, γιατί βάζει γιατρούς μη καταρτισμένους επιστημονικά στον τομέα της συγκεκριμένης ειδικής λοιμωξιογόνου νόσου, γιατρούς που έχουνε φύγει από τη λειτουργία του ΕΣΥ για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να μην έχουν την απαραίτητη εμπειρία ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες ασφαλούς νοσοκομειακής νοσηλείας των ασθενών, ενώ παράλληλα αφήνουν στο κενό τους ασθενείς τους που νοσούν ήπια από Covid-19 και βρίσκονται σπίτι και τους παρακολουθούν, όπως και τους ασθενείς τους που νοσούν από άλλα εξίσου σοβαρά νοσήματα».

Σημειώνουν ακόμα ότι μαζί με τους συναδέλφους τους στα δημόσια νοσοκομεία διεκδικούν: Αμεση ενίσχυση σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις. Ανοιγμα των δημόσιων δομών Υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και νοσοκομείων χωρίς αποζημίωση των κλινικαρχών. Αμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους λοιπούς χώρους που υπάρχει υπερμετάδοση του ιού, καθώς και διενέργεια εβδομαδιαίων μοριακών τεστ με επιβάρυνση των εργοδοτών. Πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα και εγκεκριμένα εμβόλια προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν ο εμβολιασμός του πληθυσμού καθώς και πρόσβαση όλων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων στις νέες θεραπευτικές μεθόδους για την Covid-19.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ