Παρασκευή 2 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
Εμπρακτη αλληλεγγύη και κάλεσμα αγωνιστικής διεκδίκησης

Καθημερινή δράση και συγκεντρώσεις στα χωριά της περιοχής

Η άμεση έκφραση και οργάνωση έμπρακτης αλληλεγγύης στις λαϊκές οικογένειες που επλήγησαν από τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις που αναστάτωσαν το νομό της Λάρισας και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, και η οργάνωση της διεκδίκησης για να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα αποκατάστασης και στήριξης των πληγέντων, βρίσκονται στο επίκεντρο της δράσης που αναπτύσσει η Επιτροπή Διεκδίκησης και Αλληλεγγύης Ελασσόνας, καθώς έναν μήνα μετά, τα μεγάλα προβλήματα παραμένουν άλυτα.

Αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις και συσκέψεις σε χωριά της Ελασσόνας, με στόχο να φτάσει πιο πλατιά το κάλεσμα αγώνα και διεκδίκησης, να γίνει υπόθεση κι άλλων σωματείων, Αγροτικών Συλλόγων, Πολιτιστικών Συλλόγων και μαζικών φορέων που θέλουν να συνεισφέρουν σ' αυτήν την κατεύθυνση, κάνοντας πράξη το σύνθημα «Κανένας μόνος του».

Μετά τις συγκεντρώσεις - συσκέψεις σε Μεσοχώρι και Μαγούλα, σειρά είχε χτες το Πραιτώρι, όπου δεκάδες σεισμόπληκτοι συζήτησαν για τα προβλήματά τους, για το πώς θα οργανώσουν καλύτερα τις δράσεις τους προκειμένου να βρεθούν λύσεις. Ανάμεσα στα προβλήματα που αναφέρθηκαν είναι το απαράδεκτο γεγονός να παρακρατείται από τις τράπεζες μέρος του ποσού των 600 ευρώ που χορηγείται στους σεισμόπληκτους, λόγω οφειλών τους στο Δημόσιο. Το ποσό αυτό πρέπει να είναι ακατάσχετο, επεσήμαναν μέλη της Επιτροπής, ενώ τονίστηκε και η αναγκαιότητα το επίδομα να δοθεί σε όλους τους σεισμόπληκτους και να είναι 1.000 ευρώ.

Ανάμεσα στα ζητήματα που ανοίγει η Επιτροπή είναι αυτά που αφορούν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής, αφού δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα τι θα γίνει με τις ζημιές στον εξοπλισμό και στα εμπορεύματά τους.

Ακόμα, την ίδια ώρα που παραμένει το πρόβλημα της στέγασης, καθώς οι οικίσκοι δεν επαρκούν για όλες τις οικογένειες, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Τυρνάβου καταγγέλλει ότι «μια μονογονεϊκή οικογένεια και ένας συμπολίτης μας, που διαμένουν σε ξενοδοχείο της Λάρισας λόγω ζημιών που έχουν υποστεί τα σπίτια τους, έχουν κληθεί από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να παραδώσουν τα δωμάτιά τους και "να πάνε να βρουν σπίτι να νοικιάσουν" όπως τους έχει δηλωθεί».

Αγωνία για χιλιάδες μαθητές

Μαζί με τα προβλήματα της ασφαλούς στέγασης και της καταβολής των αποζημιώσεων, αναστάτωση επικρατεί σε εκατοντάδες οικογένειες της περιοχής για τις μεγάλες ζημιές που έχουν υποστεί δεκάδες σχολεία, με αποτέλεσμα να τίθεται σοβαρό πρόβλημα για το πού θα κάνουν μάθημα χιλιάδες μαθητές όταν ανοίξουν τα σχολεία. Ηδη την Τρίτη 7 Απρίλη θα έρθουν πέντε κοντέινερ στον δήμο Παλαμά, ενώ για τις υπόλοιπες περιοχές εξετάζονται η μετεγκατάσταση σε άλλα σχολεία και η λειτουργία σε απογευματινές βάρδιες.

Ταυτόχρονα, προβλήματα παρατηρούνται και όλες αυτές τις μέρες που οι μαθητές καλούνται να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης, χωρίς καλή σύνδεση στο ίντερνετ, μέσα από κινητά στις σκηνές και στα τροχόσπιτα μαζί με τα άλλα μέλη της οικογένειάς τους ή στους κοινόχρηστους χώρους στους καταυλισμούς. Ειδικά για τα παιδιά της Γ' Λυκείου, που έχουν μπροστά τους τις πανελλήνιες, αναδεικνύεται η ανάγκη να υλοποιηθεί το αίτημα να τους δοθεί ποσόστωση για τις πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά και να διατεθούν ειδικοί χώροι ή κοντέινερ αποκλειστικά για μελέτη και με παροχή ίντερνετ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ