Παρασκευή 2 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει τα σπασμένα των τραπεζών

Συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομίας της Βουλής για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα

«

Αυτός ο μετασχηματισμός δεν μπορεί να γίνει χωρίς ένα στέρεο, ευέλικτο, ανταγωνιστικό τραπεζικό σύστημα. Ακριβώς αυτό το νέο μοντέλο της οικονομίας, που βρίσκεται ήδη εδώ, πρέπει να υπηρετήσει το τραπεζικό σύστημα για να συμβάλει στη χρηματοδότηση της "πράσινης ανάπτυξης", της "ψηφιακής μετάβασης"». Επομένως, οι επιχειρήσεις «χρειάζονται άμεσα τη ρευστότητα που θα εισρεύσει από το Ταμείο Ανάκαμψης» και γι' αυτό «επείγει η μεταρρύθμιση του τραπεζικού μας συστήματος».

Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Ζαββός, μιλώντας χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, δίνοντας το στίγμα των αναδιαρθρώσεων που «τρέχουν» στο τραπεζικό σύστημα και αφορούν την «προετοιμασία» των τραπεζών για την προσέλκυση επενδύσεων και την εξασφάλιση της απαιτούμενης ρευστότητας στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για την ανάκαμψη των κερδών τους. Με το λαό, όπως πάντα, να πληρώνει τα σπασμένα της ανακεφαλαιοποίησής τους, δηλαδή τη στήριξή τους αλλά και τα σπασμένα των «κόκκινων» δανείων.

Η συζήτηση στην Επιτροπή αφορούσε «τις εξελίξεις και τις προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, με ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς», η οποία άλλωστε αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των αναδιαρθρώσεων που «τρέχουν» στο τραπεζικό σύστημα.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, πρόκειται για τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η οποία «με στοιχεία Δεκεμβρίου 2020, είχε δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων περίπου στο 45%, τον υψηλότερο στην Ελλάδα, και έναν από τους υψηλότερους μεταξύ των συστημικών τραπεζών υπό την εποπτεία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού. Γίνεται κατανοητό ότι όταν η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα έχει "κόκκινο" το μισό χαρτοφυλάκιο δανείων της, υπάρχει πρόβλημα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».

Επομένως, κατά τον υπουργό, επειδή ακριβώς αυτό που «καίει» το τραπεζικό σύστημα είναι η μείωση των «κόκκινων» δανείων, «η υλοποίηση του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης και επιθετικής μείωσης των "κόκκινων" δανείων θα επιτρέψει στην τράπεζα, αφενός, να δώσει νέες χρηματοδοτήσεις 10 δισ. ευρώ» στους επιχειρηματικούς ομίλους και, «αφετέρου, θα επιδράσει θετικά στην πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας αλλά και στη συμμετοχή των συστημικών εγχώριων τραπεζών στην τραπεζική ενοποίηση».

Οι εξελίξεις που διαδραματίζονται αυτήν την περίοδο στην τράπεζα αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον «ανασχηματισμό» του τραπεζικού συστήματος. Ηδη, «τρέχει» πρόγραμμα κλεισίματος 145 καταστημάτων σε όλη τη χώρα, με ό,τι σημαίνει αυτό για την εξυπηρέτηση του κόσμου, με εκατοντάδες τραπεζοϋπαλλήλους είτε να βρίσκονται σε αργία είτε να δέχονται εκβιαστικές πιέσεις να υπογράψουν οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων που τη βαραίνουν θα αποφασιστεί στη Γενική Συνέλευση των μετόχων αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου από ιδιώτες επενδυτές και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ηδη, η Τράπεζα Πειραιώς έχει βάλει το μαχαίρι στο λαιμό στους αγρότες που είχαν πάρει δάνεια από την ΑΤΕ, μέρος της οποίας πήγε στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ κατά τη χτεσινή συζήτηση τόσο από τον υπουργό και τον υφυπουργό Οικονομικών όσο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο πόσο θα συμβάλουν στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων τα «εργαλεία» όπως το πρόγραμμα «Ηρακλής», το πρόγραμμα «Γέφυρα», που τώρα μπαίνει στη φάση 2, ο Πτωχευτικός Κώδικας, τα οποία προδιαγράφουν ακόμα και την κατάσχεση κινητής και ακίνητης λαϊκής περιουσίας.

Από εκεί και πέρα, ο υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για το ότι δεν έκανε και πολλά για τις τράπεζες, χαρακτήρισε αχρείαστη την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση κ.ά., προκαλώντας την άμεση αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλ. Τσακαλώτου, ο οποίος είπε ότι «στη δική μας θητεία έγινε νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων και πρωτογενής και δευτερογενής νομοθεσία και νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας» και νομοθετική παρέμβαση «για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και υιοθέτηση της ψηφιακής πλατφόρμας για τη διαχείριση των δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία». Συμφώνησε βέβαια με την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ ανέδειξε ως «στρατηγική» διαφωνία με τη ΝΔ το αν «θα υπάρχει δημόσιος πυλώνας στις τράπεζες».

Αναδιαρθρώσεις σε βάρος του λαού

Στον αντίποδα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανέδειξε ότι οι εργαζόμενοι και συνολικά ο λαός είναι αυτοί που πληρώνουν τις τράπεζες από όλες τις πλευρές. Αναφέρθηκε στις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και «τις απώλειες ταυτόχρονα των 40 - 45 δισεκατομμυρίων από τη συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών». Στη μείωση, από το 2010 μέχρι σήμερα, των υποκαταστημάτων των τραπεζών κατά 50% και τη μείωση σε αντίστοιχο ποσοστό των εργαζομένων που είχαν, αυξάνοντας ταυτόχρονα την ταλαιπωρία του λαού.

Ανέδειξε ότι τα προγράμματα «Ηρακλής», «Γέφυρα 1» και «Γέφυρα 2» αυτό που κάνουν είναι να στηρίζουν τις τράπεζες «με κρατικό χρήμα, με δημόσιο χρήμα και όσον αφορά τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων, τις εγγυήσεις και όσον αφορά την εξυπηρέτηση των δανείων φυσικών προσώπων και επιχειρηματιών, για να μη δημιουργηθούν νέα "κόκκινα" δάνεια, που κι αυτό είναι κρατική συμμετοχή. Δηλαδή, ποιος πληρώνει και σε αυτή την περίπτωση;».

«Δηλαδή, οι όποιες ενέργειες, το επόμενο διάστημα, τι επιπτώσεις θα έχουν για τους φορολογούμενους, για τους εργαζόμενους, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών; Κάτω από αυτό το πρίσμα εμείς προσεγγίζουμε την υπόθεση εξέλιξης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην πορεία ψηφιοποίησης των τραπεζών, σημείωσε ότι «θα διαμορφώσει ένα ακόμη πιο δύσκολο περιβάλλον για τους εργαζόμενους. Ανάγκη για πολύ λιγότερους εργαζόμενους, πολύ λιγότερα υποκαταστήματα».

Απαίτησε «κούρεμα» των δανείων των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών αγροτών που αφορούν στεγαστικά, επαγγελματικά, καλλιεργητικά δάνεια, αγροτοκτηνοτροφικά κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η απεργία των εργαζομένων στις τράπεζες(2019-12-11 00:00:00.0)
Φορτώνουν τα σπασμένα στις πλάτες του λαού(2018-11-27 00:00:00.0)
Στόχος της η «απελευθέρωση πόρων» για κερδοφόρες επενδύσεις(2016-05-05 00:00:00.0)
Το ζουμί της ανακεφαλαιοποίησης(2015-11-10 00:00:00.0)
Φορτώνουν τα σπασμένα στις πλάτες του λαού(2015-10-04 00:00:00.0)
Μεγάλος είναι ο καημός...(2013-05-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ