Παρασκευή 2 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ
Την Τρίτη στη Λιβύη για το παζάρι στην Ανατ. Μεσόγειο

Από παλιότερη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Λιβύη

Eurokinissi

Από παλιότερη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Λιβύη
Στη Λιβύη μεταβαίνει την Τρίτη ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, για συνάντηση με τον πρόεδρο του Μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Γιουνές Μένφι και τον πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά. Επαφές με φόντο τις δρομολογούμενες διευθετήσεις εντός ευρωατλαντικού πλαισίου, όπου τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα μπαίνουν στο τραπέζι των ιμπεριαλιστικών παζαριών, για τη μοιρασιά της καπιταλιστικής λείας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οπως έλεγε χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σκοπός της επίσκεψης είναι η ομαλοποίηση και αποκατάσταση των σχέσεων με μια σημαντική - όπως τη χαρακτήρισε - χώρα της περιοχής. Απέφυγε να απαντήσει αν θα τεθεί και θέμα ακύρωσης του περιλάλητου τουρκολιβυκού μνημονίου διαμοιρασμού θαλασσίων ζωνών μεταξύ Αγκυρας - Τρίπολης. Επέμεινε μόνο ότι η πολιτική της κυβέρνησης «δεν αποτελεί παρακολούθημα της πολιτικής κανενός άλλου». Από πλευράς ΥΠΕΞ, πάντως, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αλ. Παπαϊωάννου στη χτεσινή ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών επανέλαβε ότι το εν λόγω μνημόνιο είναι ανυπόστατο, άκυρο και δεν παράγει αποτέλεσμα για καμία τρίτη χώρα, διαβεβαιώσεις που αποτελούν «κενό γράμμα» στο πλαίσιο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη Μητσοτάκη θα σηματοδοτήσει την επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη (είχε ανασταλεί τον Ιούλη του 2014), ενώ μεταβαίνει ήδη στη χώρα ο Ελληνας επιτετραμμένος με κλιμάκιο για να προετοιμάσει την επίσκεψη του πρωθυπουργού.

Σημειωτέον, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ήδη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, μέσα από τη συμμετοχή στα ευρωενωσιακά σχέδια. Χαρακτηριστικά, μέχρι και τις 31/3 ναυαρχίδα («πλοίο διοίκησης») στην αεροναυτική δύναμη που επιχειρεί στα ανοιχτά της Λιβύης και στην Κεντρική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της ναυτικής επιχειρήσεως της ΕΕ «IRINI» (επισήμως για εφαρμογή του εμπάργκο όπλων μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών στη Λιβύη), ήταν η φρεγάτα «Αιγαίον», και εν πλω διοικητής της επιχείρησης Ελληνας αρχιπλοίαρχος. Τα ηνία ανέλαβε από χτες το ιταλικό ΠΝ, ωστόσο έτερος Ελληνας αρχιπλοίαρχος ανέλαβε καθήκοντα επιτελάρχη της επιχείρησης, στο αρχηγείο της στη Ρώμη.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι συζητήσεις για το αν και πώς θα γίνει η επίσκεψη Δένδια στην Αγκυρα στις 14 Απρίλη και η συνάντησή του εκεί με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου, όπως επίσης αν θα ανοίξει ένας δρόμος για τον επόμενο, 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών, μέσα στον Απρίλη.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος χτες έβαλε ξανά ως προαπαιτούμενο την αποχή της Αγκυρας από «προκλητικές ενέργειες» και «επιθετικές δηλώσεις». «Δεν συνάδουν και δεν βοηθούν στην εμπέδωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης», είπε.

Αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ είπε ότι ο Ν. Δένδιας θα μεταβεί στην Αγκυρα «αν το επιτρέψουν οι συνθήκες», προσθέτοντας ότι στην προχτεσινή συνάντηση του υπουργού με τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από την Αγκυρα να «απέχει» από ενέργειες που θα μπορούσαν να ανεβάσουν την ένταση και να εμποδίσουν τη δημιουργία «εποικοδομητικού κλίματος». «Συστάσεις» που μάλλον δεν πάρθηκαν ιδιαίτερα υπόψη, εξ ου και η τουρκική ΠΑ προχώρησε την ίδια μέρα σε υπερπτήσεις πάνω από ελληνικές νησίδες στο Αιγαίο.

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα της συζήτησης, πέρα από τα γνωστά «διμερή θέματα» που αναμένεται - όπως είπε - να θέσουν και οι δύο πλευρές, θα μπουν στο τραπέζι και τα οικονομικά, οι μπίζνες, ο τουρισμός, η πολιτιστική συνεργασία. Ο εκπρόσωπος δεν είχε κάτι ανακοινώσιμο για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών, ενώ για το ενδεχόμενο μιας συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν απάντησε «βλέποντας και κάνοντας», αναλόγως της στάσης που θα τηρήσει η Αγκυρα, και εφόσον γίνει πρώτα η συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου.

Να καταγράφει τέλος ότι στο πλαίσιο της οικοδόμησης και άλλων ΝΑΤΟικής κοπής αξόνων για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης, ο ΥΠΕΞ τη Δευτέρα, μια μέρα πριν το ταξίδι στη Λιβύη, μεταβαίνει στη Σερβία για επαφές με πολιτικούς παράγοντες της χώρας. Θέματα η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, η επιβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την «ευρωενωσιακή προοπτική» της Σερβίας και ολόκληρης της Δυτικοβαλκανικής, ενώ παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας θα γίνει για πρώτη φορά τριμερής συνάντηση των υπουργών των τριών χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ