Παρασκευή 2 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΙΤΑΛΙΑ
«Το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι είμαστε πολύ πιο κουρασμένοι... »

Κραυγή αγωνίας και οργής από τους υγειονομικούς

Ιταλοί υγειονομικοί στο πρώτο κύμα της πανδημίας στηρίζουν τις κινητοποιήσεις σωματείων για μέτρα προστασίας των εργαζομένων
Ιταλοί υγειονομικοί στο πρώτο κύμα της πανδημίας στηρίζουν τις κινητοποιήσεις σωματείων για μέτρα προστασίας των εργαζομένων
«Ενα χρόνο μετά δεν έχει αλλάξει τίποτα. Το μόνο πράγμα που έχει αλλάξει είναι ότι είμαστε πολύ πιο κουρασμένοι, πολύ κουρασμένοι όχι μόνο σωματικά, πάνω από όλα ψυχικά», δήλωνε πριν από λίγες μέρες μια προϊσταμένη σε ΜΕΘ νοσοκομείου της Ρώμης, όπου όλα τα κρεβάτια ήταν κατειλημμένα, καθώς όλο το Μάρτη καταγράφονταν δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες νεκροί τη μέρα.

Στην Ιταλία πάνω από 3,5 εκατ. άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με Covid-19, ενώ έχουν καταγραφεί επίσημα τουλάχιστον 109.000 θάνατοι, ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός στην Ευρώπη, μετά τη Βρετανία. Η «πλεονάζουσα θνησιμότητα» υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο της συνηθισμένης ετήσιας θνησιμότητας της χώρας. Πρόκειται είτε για θανάτους λόγω Covid-19 που δεν έφτασαν ποτέ σε νοσοκομείο και δεν καταμετρήθηκαν ως τέτοιοι ή λόγω άλλης ασθένειας, ακριβώς επειδή τα νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει και πολλοί άλλοι ασθενείς αποκλείονται.

Το ίδιο «έργο» επαναλαμβάνεται ξανά. «Λίγα άδεια κρεβάτια και αναγκαζόμαστε και πάλι να επιλέξουμε ποιον θα θεραπεύσουμε», δήλωνε πριν από μερικές μέρες ο διευθυντής της μονάδας μολυσματικών ασθενειών νοσοκομείου στην Μπολόνια. «Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες από Covid ασθενείς και συχνά αναβάλλουμε σημαντικές χειρουργικές επεμβάσεις, όπως είναι οι ογκολογικές», τονίζει.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Αναισθησιολογίας του Ινστιτούτου Υγείας της Ρώμης, μέσα στο Μάρτη «η πληρότητα στις κλίνες αγγίζει το 80%».

Οι μαζικές περικοπές και η διαρκής κρατική υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, το μοντέλο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα που εφαρμόζεται στην Ιταλία από το 1992, έδειξαν και συνεχίζουν να δείχνουν τις τραγικές συνέπειές τους σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Ετσι, μέσα στο Μάρτη, κι ενώ τα νοσοκομεία θύμιζαν ξανά «εμπόλεμη ζώνη», από τα 5,5 δισ. ευρώ των ευρωενωσιακών κονδυλίων για την πανδημία που παίρνει η Ιταλία, τα 2,8 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν ως επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις. Στην Υγεία πηγαίνουν περίπου 1,4 δισ. ευρώ, με τα κονδύλια και πάλι να κατευθύνονται στην πλειοψηφία τους στην έρευνα και ψηφιοποίηση, στην τηλεϊατρική και σε ιδιωτικές εταιρείες, αντί να ενισχυθούν με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό τα δημόσια νοσοκομεία.

Επίσης, στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του σχεδίου εμβολιασμού και του συστήματος Υγείας, η κυβέρνηση ενέκρινε πρόσφατα 2,1 δισ. ευρώ επιπλέον για την αγορά εμβολίων και 700 εκατ. για φάρμακα κατά της Covid-19, ενώ μόλις 50 εκατ. για τα νοσοκομεία...

Να σημειωθεί ότι την τελευταία δεκαετία περικόπηκαν συνολικά από το δημόσιο σύστημα Υγείας 37 δισ. ευρώ (25 δισ. ευρώ την πενταετία 2010 - '15 και άλλα 12 δισ. έως το 2019). Από την άλλη μεριά, μόνο για το 2019 οι αμυντικές δαπάνες της Ιταλίας, στο πλαίσιο και των στόχων που θέτει το ΝΑΤΟ, ξεπέρασαν τα 21 δισ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ