Πέμπτη 1 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ
Προτάσεις για την άμεση επαναλειτουργία του Πανεπιστημίου με όρους υγειονομικής ασφάλειας

Στη συγκρότηση επιτροπής, με ευθύνη την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την άμεση σταδιακή επαναλειτουργία του ΑΠΘ με όρους υγειονομικής ασφάλειας, προχώρησε ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του ΑΠΘ, με βάση την απόφαση της τελευταίας του Γενικής Συνέλευσης.

Συντονιστής της επιτροπής είναι ο Ηλίας Κονδύλης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής, και μέλη της οι: Σεραφείμ Αλεξίου (καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ), Αλέξανδρος Γαρύφαλλος (καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής), Αθανάσιος Κούγκολος (καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών), Ιωάννα Μπίμπου (καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης), Δημοσθένης Σαρηγιάννης (καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών). Τεχνικός σύμβουλος της επιτροπής είναι ο Αλέξης Μπένος (ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής).

Στην έκθεσή τους, που δημοσίευσαν στις 23 Μάρτη, προτείνουν δέσμες μέτρων βασισμένες σε 4 άξονες: Α) Την εξασφάλιση με ευθύνη της κυβέρνησης και των πρυτανικών αρχών επαρκών Μέσων Ατομικής Προστασίας και όλων των αναγκαίων χώρων για την αποφυγή συγχρωτισμού. Β) Επιδημιολογική επιτήρηση με ευθύνη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας. Γ) Την προτεραιοποίηση της εμβολιαστικής κάλυψης της πανεπιστημιακής κοινότητας. Δ) Μέτρα αποφυγής διασποράς του SARS-CoV-2 εκτός πανεπιστημιακού campus, μέσω της αύξησης των δρομολογίων του ΟΑΣΘ προς και από τις πανεπιστημιακές δομές (με συνεχή απολύμανση, εξαερισμό και ανώτατο όριο επιβατών), αλλά και με σχέδιο για την υγειονομικά ασφαλή λειτουργία της Πανεπιστημιακής Λέσχης και των Εστιών.

Η επιτροπή σημειώνει μεταξύ άλλων ότι καθώς η εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού δεν αναμένεται να βελτιώσει άμεσα και αισθητά τη σημερινή εξέλιξη της επιδημίας, ενώ τα πανεπιστήμια της χώρας παραμένουν κλειστά για παραπάνω από έναν χρόνο, παρέχοντας διδασκαλία αποκλειστικά μέσω τηλεκπαίδευσης, η οποία «απέχει μακράν σε επίπεδο ποιότητας συγκρινόμενη με τη διά ζώσης διδασκαλία», και με δεδομένη τη σημερινή επιδημιολογική κατάσταση, εκτιμά ότι «θέμα άμεσης και καθολικής επανόδου σε διά ζώσης διδασκαλία στα πανεπιστήμια δεν τίθεται», όμως προκρίνει ως ρεαλιστική πρόταση για τη διαφύλαξη του κύρους των πανεπιστημίων και την προάσπιση της ποιότητάς τους τη «σταδιακή, μερική και ευέλικτη (ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας) επάνοδο στη διά ζώσης λειτουργία τους».

Με βάση τα παραπάνω, η επιτροπή τονίζει ότι η προετοιμασία της επαναλειτουργίας των πανεπιστημίων πρέπει να ξεκινήσει άμεσα και καθολικά, υπό το συντονισμό των Συγκλήτων, με συνεδριάσεις των αρμόδιων οργάνων των Τμημάτων και σε συνεννόηση και συνεργασία με τους φοιτητικούς συλλόγους και τους συλλόγους εργαζομένων του κάθε πανεπιστημίου.

Την απόφαση της επιτροπής του ΕΣΔΕΠ κατέθεσαν ως Αναφορά στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποχή από τις εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης αποφάσισαν οι πανεπιστημιακοί(2023-02-09 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για την ασφαλή λειτουργία του πανεπιστημίου(2021-12-07 00:00:00.0)
Σε θέση μάχης οι φοιτητές για ανοιχτά και ασφαλή πανεπιστήμια(2021-10-02 00:00:00.0)
Απαιτεί επανέναρξη των κλινικών και εργαστηριακών ασκήσεων(2021-04-23 00:00:00.0)
Απαράδεκτες πιέσεις σε πανεπιστημιακούς(2021-04-22 00:00:00.0)
Διεκδικήσεις από τις διοικήσεις σχολών και ιδρυμάτων(2020-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ