Πέμπτη 1 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Επείγουν τα μέτρα στήριξης των πληγέντων

Παρατημένοι έχουν αφεθεί οι σεισμόπληκτοι της Θεσσαλίας

Eurokinissi

Παρατημένοι έχουν αφεθεί οι σεισμόπληκτοι της Θεσσαλίας
Η ανάγκη διεκδίκησης της πλήρους αποκατάστασης του συνόλου των απωλειών κάθε λαϊκής οικογένειας και της στήριξής τους από το κράτος έρχεται αποφασιστικά στο προσκήνιο, καθώς ένα μήνα μετά τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις που αναστάτωσαν το νομό της Λάρισας και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, ο λαός της περιοχής εξακολουθεί να μετράει τις πληγές του.

Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή παίζει η δημιουργία της Συντονιστικής Επιτροπής σεισμόπληκτων Ελασσόνας, που συνεχίζει αυτές τις μέρες τις συνελεύσεις στα χωριά της περιοχής. Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης, Χάρης Νούσιας, σημειώνει: «Σε αυτήν την κατάσταση εγκατάλειψης κανείς δεν μπορεί να μένει αμέτοχος. Καλούμε όλους όσοι έχουν πληγεί, τα σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς της περιοχής να ενισχύσουν την Επιτροπή, να συμμετάσχουν μαζικά σε μια σειρά αγωνιστικές πρωτοβουλίες που έχουν σχεδιαστεί και θα εμπλουτιστούν, να δείξουν και έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους συντοπίτες μας που έχουν υποστεί ζημιά από το σεισμό».

Την ανάγκη αυτή αναδεικνύουν με ανακοινώσεις τους και οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στους δήμους Τεμπών και Τυρνάβου.

Συγκεκριμένα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Τυρνάβου καλεί την κυβέρνηση να εκδώσει άμεσα Υπουργική Απόφαση, ορίζοντας ποσόστωση στους μαθητές της Γ' Λυκείου του δήμου για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Οπως αναφέρει στην ανακοίνωση, «οι μαθητές της περιοχής καθημερινά βιώνουν μια δύσκολη και πρωτοφανή κατάσταση, με τα σπίτια τους να έχουν υποστεί ζημιές ή να έχουν καταστραφεί και να βλέπουν τα οικεία τους πρόσωπα, τους φίλους τους και τις οικογένειές τους σε απόγνωση. Προσπαθούν να βρουν έναν υποτυπώδη χώρο να μελετήσουν ή να συνδεθούν για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα με τηλεκπαίδευση. Ο χώρος αυτός μπορεί να είναι το κοντέινερ ή το τροχόσπιτο εφόσον είναι από τους τυχερούς και έχει δοθεί στις οικογένειές τους, ή το σπίτι που έχει υποστεί ζημιές και ίσως ένα μέρος του έχει κριθεί μη κατοικήσιμο και επισκευάσιμο ή φιλοξενούνται σε φιλικά και συγγενικά σπίτια ή σε κάποιο δωμάτιο ξενοδοχείου που εγκαταστάθηκαν προσωρινά. Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με την πανδημία να καλπάζει οι παρεμβάσεις της πολιτείας πρέπει να είναι άμεσες. Οι μαθητές χρειάζεται να προετοιμαστούν με όσο το δυνατόν λιγότερη ψυχολογική πίεση και αβεβαιότητα. Πρέπει να γνωρίζουν από τώρα οι ίδιοι και οι οικογένειές τους με ποια διαδικασία θα εισαχθούν στα ΑΕΙ, λόγω του ότι η περιοχή που διαμένουν έχει υποστεί φυσική καταστροφή».

Αντίστοιχα, την ένταξη του δήμου Τεμπών στις σεισμόπληκτες περιοχές ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση», καταγγέλλοντας τη δημοτική αρχή για ολιγωρία και κυρίως την κυβέρνηση για πολιτική σκοπιμότητα, αφού, όπως τονίζει, «ένα στα τρία κτίσματα που ελέγχθηκαν κρίθηκαν ότι χρήζουν παρέμβασης για επισκευή ή ανακατασκευή».

Συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις αλληλεγγύης

Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» παρέδωσαν χτες υλική βοήθεια σε ένδειξη έμπρακτης συμπαράστασης και αλληλεγγύης στην κοινότητα Μεσοχωρίου. Ο πρόεδρος της κοινότητας, Ιωάννης Ζαρλαδάνης, μετέφερε στην αντιπροσωπεία την εγκατάλειψη από την πλευρά της πολιτείας, λέγοντας πως τις πρώτες μέρες παρέλασαν κάποια κυβερνητικά στελέχη, έκτοτε όμως τους έχουν αφήσει στη μοίρα τους. Ενδεικτικά ανέφερε ότι από τις 230 κατοικίες της κοινότητας οι 147 είναι μη κατοικήσιμες. Εχουν ζητήσει 31 κοντέινερ για τη στέγαση των σεισμοπαθών της κοινότητας και τους έχουν δοθεί μόνο 12. Επίσης σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν με τον εμβολιασμό που δεν προχωρά ενώ υπάρχουν ασθενείς με COVID. Αντίστοιχα αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές, όπως το ότι δεν υπάρχει σταθερό δίκτυο ίντερνετ, με συνέπεια πολλοί να μην έχουν τη δυνατότητα στην τηλεκπαίδευση και να παίρνουν απουσίες. Οσο για την οικονομική βοήθεια των 600 ευρώ από τις 170 οικογένειες που την αιτήθηκαν μόνο το 15% την έχει λάβει. Από την πλευρά της η αντιπροσωπεία διαβεβαίωσε ότι θα σταθεί συμπαραστάτης και αλληλέγγυα στον αγώνα των κατοίκων, στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν με οποιαδήποτε μορφή χρειαστεί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ