Τετάρτη 31 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Οχι στον αποκλεισμό μουσικών από το επίδομα στήριξης

Παρά τη νέα προθεσμία που δόθηκε μέχρι τις 12 Απρίλη, για τους εγγεγραμμένους στο Μητρώο Καλλιτεχνών, σχετικά με τις αποζημιώσεις Γενάρη - Φλεβάρη, ανάστατος είναι ο χώρος των μουσικών καθώς η κυβέρνηση χωρίς καμία τεκμηρίωση έβγαλε από την επιδότηση άγνωστο αριθμό μουσικών που μέχρι σήμερα έπαιρναν τα επιδόματα δηλωμένοι ως «μουσικοί του δρόμου».

Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος εκτιμά ότι ακόμα και με την παράταση μεγάλο μέρος του κλάδου θα παραμείνει εκτός μέτρων στήριξης και ταυτόχρονα σημειώνει: «Είναι προκλητικά το κυνήγι και τα πρόστιμα σε βάρος συναδέλφων μας που είτε για να συμπληρώσουν μεροκάματο είτε για να επικοινωνήσουν την τέχνη τους βγαίνουν και παίζουν στο δρόμο». Ο ΠΜΣ εκτιμά ότι πρόκειται για μια τακτική της κυβέρνησης για να κόψει δικαιούχους και εξηγεί: «Στην ειδικότητα "Μουσικοί του δρόμου" γράφτηκαν πολλοί ενεργοί συνάδελφοι οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ενταχθούν σε κάποια από τις υπόλοιπες κατηγορίες. Πρόκειται για κόσμο που ασκεί επαγγελματικά τη δραστηριότητα του μουσικού και συμπληρώνει εισόδημα παίζοντας στο δρόμο. Αυτή η κατάσταση έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις ήδη πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Οι απαράδεκτοι όροι στα μαγαζιά, η ραγδαία πτώση στα μεροκάματα έστρεψαν μεγάλο τμήμα των συναδέλφων όλο και πιο πολύ σε αυτό τον προσανατολισμό».

Ο ΠΜΣ ξεκαθαρίζει ότι «για εμάς δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρχει αμφισβήτηση πως αυτός ο κόσμος είναι μέρος του κλάδου και πρέπει να ενταχθεί στα μέτρα στήριξης. Από την άλλη είναι ξεκάθαρο πως η ειδικότητα "Μουσικός του δρόμου" δεν είναι επαγγελματική κατηγορία αλλά μπορεί να περιλάβει οποιονδήποτε βγαίνει στο δρόμο και παίζει. Σε αυτό δεν μπορεί να μπει κανένα κριτήριο διαχωρισμού του επαγγελματία από τον ερασιτέχνη γιατί απλά δεν υπάρχει επάγγελμα. Εμείς ζητάγαμε να ενταχθεί το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου στα μέτρα στήριξης, έχοντας ως κριτήριο καταρχήν τα 5 ένσημα μουσικού μέσα στο 2019. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο θα κάλυπτε τη μεγάλη πλειονότητα του κλάδου, χωρίς την εμπλοκή του Μητρώου».

Ο ΠΜΣ καλεί να δυναμώσει ο αγώνας για ένταξη όλων των εργαζομένων του κλάδου στα μέτρα στήριξης, καθώς και να ενισχυθούν τα μέτρα αυτά με επέκταση της επιδότησης ενοικίου σε όλους τους δικαιούχους της αποζημίωσης, να μην αποκλείονται οι επιδοτούμενοι άνεργοι του ΟΑΕΔ, να συνεχιστεί η επιδότηση για όσο διαρκούν οι επιπτώσεις της πανδημίας κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ