Πέμπτη 25 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Αντιπαράθεση για τον αγωγό «Nord Stream 2»

Ενώ ο Χ. Μάας ζήτησε επαναφορά του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας

Την αντίθεση των ΗΠΑ στον αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2» μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας επανέλαβε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, στον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, κατά τη συνάντησή τους την Τρίτη το βράδυ, στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.

Ο Μπλίνκεν υπογράμμισε «τη δέσμευση των ΗΠΑ να συνεργαστεί με συμμάχους και εταίρους για να αντιμετωπιστούν οι ρωσικές προσπάθειες υπονόμευσης της συλλογικής μας ασφάλειας», σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Είναι μια κακή συμφωνία, στην οποία αντιταχθήκαμε και θα αντιταχθούμε», ξεκαθάρισε ο Μπλίνκεν, υπενθυμίζοντας πως οι ΗΠΑ διαθέτουν «οπλοστάσιο» για επιβολή κυρώσεων. Οι δυο ΥΠΕΞ συζήτησαν επίσης για το Αφγανιστάν και συμφώνησαν να υπάρξει «στενός συντονισμός».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ εστίασε στις «προκλήσεις» που συνιστούν για τις ΗΠΑ οι πολιτικές και οι κινήσεις της Κίνας, την οποία επέκρινε πως επιχειρεί με την επίδειξη «πιεστικής συμπεριφοράς» να διαταράξει τη σημερινή «διεθνή τάξη πραγμάτων», εκτίμησε πως οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους θα καταφέρουν να ξεπεράσουν στον ανταγωνισμό την Κίνα, ενώ, από την άλλη, άφησε ανοικτή την «πόρτα» συνεργασίας με το Πεκίνο ιδιαίτερα στους τομείς αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας.

Με αυτά ως φόντο, δήλωσε πίστη και αφοσίωση στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, αντιλαμβανόμενος πως «έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη εταίρων και συμμάχων τα τελευταία λίγα χρόνια». Διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν τις συμμαχικές και εταιρικές σχέσεις όχι με τελεσίγραφα, αλλά με πειθώ και «στη βάση καινοτομίας».

Ο δε Χ. Μάας, μιλώντας στη Σύνοδο, σημείωσε πως για τη Γερμανία είναι σημαντικό το ΝΑΤΟ να δίνει μια ενιαία απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα και παραπληροφόρηση, αλλά παράλληλα ελπίζει και σε επαναφορά των πολιτικών συνομιλιών μεταξύ εκπροσώπων της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ.

«Υπάρχουν ευκαιρίες εντός του ΝΑΤΟ, στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας για διεξαγωγή αυτού του διαλόγου με πολύ εντατικό και αξιόπιστο τρόπο όσον αφορά την πολιτική ασφάλειας», είπε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, προσθέτοντας: «Είμαστε έτοιμοι γι' αυτό και ελπίζουμε ότι η ρωσική πλευρά θα είναι ξανά έτοιμη στο εγγύς μέλλον».

Οι τελευταίες συνομιλίες στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλη του 2019. Ενας από τους λόγους διακοπής τους φέρεται να είναι ότι η Ρωσία δεν θέλει πλέον να συζητά για τη σύγκρουση στην Ουκρανία σε αυτήν τη μορφή, παρά μόνο στα πλαίσια του «Σχήματος της Νορμανδίας» (Ρωσία, Ουκρανία, Γαλλία, Γερμανία).

Ατυπη συνομιλία είχαν οι Μπλίνκεν και Μάας με τους ομολόγους τους από τη Γαλλία, Ζαν Ιβ Λε-Ντριάν και τη Μεγάλη Βρετανία, Ντόμινικ Ράαμπ. Οι «εμπιστευτικές συνομιλίες» αφορούσαν το Αφγανιστάν, την Υεμένη και το Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ