Πέμπτη 25 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Αναγκαίο το δυνάμωμα του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα

Ανακοίνωση στα 22 χρόνια από την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία

Σε ανακοίνωσή της για τη συμπλήρωση - χτες - 22 χρόνων από τη ΝΑΤΟική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) αφού υπενθυμίζει το κόστος για το λαό της χώρας μετά από 78 μέρες ανελέητων ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών σημειώνει: «Η ΕΕ πρωτοστάτησε σε αυτό το ιμπεριαλιστικό έγκλημα. Αποκαλύφθηκε ο βρώμικος ρόλος κατά των λαών που έπαιξαν οι διάφορες κεντροαριστερές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα». Θυμίζει πως η επέμβαση, στον απόηχο των αντεπαναστατικών ανατροπών στη Σοβιετική Ενωση και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, «είχε άμεση σχέση με τις πλούσιες πλουτοπαραγωγικές πηγές και τη γεωστρατηγική θέση της περιοχής των Βαλκανίων (...) και με την προσπάθεια από πλευράς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ να πατήσουν πόδι γερά στην περιοχή».

Η ΕΕΔΥΕ σημειώνει πως σήμερα «το φιτίλι του πολέμου παραμένει ακόμη αναμμένο στα Βαλκάνια. Η τελωνειακή ένωση του Κοσόβου με την Αλβανία, οι εξελίξεις στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη κ.λπ. προμηνύουν μεγάλους κινδύνους.

Στις σημερινές συνθήκες, που στο φόντο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί και η επιθετικότητα ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Κίνα, Ρωσία, Ιράν και εμπλέκονται δεκάδες περιφερειακά κράτη, έρχεται στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ξεσπάσματος τοπικών και περιφερειακών συγκρούσεων, ακόμη κι ενός γενικευμένου πολέμου».

Σημειώνει πως «η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στον δρόμο που έστρωσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και με την αμέριστη στήριξη των αστικών κομμάτων, απογειώνει την ελληνική εμπλοκή, για λογαριασμό της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ελληνικής αστικής τάξης». Τονίζει ακόμη πως «η επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία 22 χρόνια πριν ανέδειξε όμως και τη δύναμη που έχει ο λαός να αντιταχθεί αποφασιστικά σε όλους αυτούς τους σχεδιασμούς (...) Σήμερα είναι ανάγκη να δυναμώσει ακόμη περισσότερο αυτός ο αγώνας του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ