Τετάρτη 24 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Αντιδράσεις μετά τη δημοσιοποίηση της σύμβασης με την εταιρεία «Cisco»

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση τελικά από την κυβέρνηση της σύμβασής της με την εταιρεία «Cisco», το πρόγραμμα της οποίας (webex) χρησιμοποιείται για την τηλεκπαίδευση στα δημόσια σχολεία της χώρας.

Θυμίζουμε ότι η υπουργός Παιδείας είχε υποστηρίξει κατ' επανάληψη ότι το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν, ότι η σύμβαση δεν κοστίζει ούτε ένα ευρώ στο Ελληνικό Δδημόσιο, «ξέχασε» όμως να πει ότι αυτό το δωρεάν ισχύει μόνο για κάποιους μήνες, στην προκειμένη περίπτωση μόνο μέχρι το Γενάρη του 2021 κι όχι για όσο διάστημα υπάρχει ανάγκη χρήσης του. Κάτι σαν τα γνωστά διαφημιστικά κόλπα των εταιρειών «σου δίνω δυο μήνες δωρεάν τη χρήση μιας υπηρεσίας κι αν σου αρέσει κάνεις συμβόλαιο». Ετσι, για το επόμενο διάστημα που συνεχίζει η τηλεκπαίδευση (και δεν ξέρουμε για πόσο ακόμα θα συνεχίζει να υπάρχει η ανάγκη της, αφού η κυβέρνηση αρνείται να χρηματοδοτήσει μέτρα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία) το κόστος για τις άδειες των εκπαιδευτικών προκειμένου να συνεχίσει η χρήση του webex για ένα χρόνο αγγίζει τα 2.000.000 ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με το υπουργείο Παιδείας, το ποσό αυτό «εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, συμβάσεις για το οποίο υπεγράφησαν από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του 2019 (4 και 5 Ιουλίου 2019) και περιλαμβάνουν πληθώρα προϊόντων της εταιρείας CISCO».

Επιπλέον ερωτήματα προκαλεί και η δυνατότητα αξιοποίησης από την εταιρεία των ηλεκτρονικών μεταδεδομένων όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας, παρά τις ρήτρες που διατείνεται το υπουργείο ότι προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα των ανήλικων μαθητών, που δεν καθησυχάζουν κανέναν. Μάλιστα, το υπουργείο επικαλείται σχετική απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για να υποστηρίξει ότι η τηλεκπαίδευση «δεν αντίκειται στη νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα», ωστόσο και αυτή ακόμα η Αρχή έχει εκφράσει επιφυλάξεις.

«Τα στοιχεία που έχουν βγει στη δημοσιότητα σχετικά με τη σύμβαση του ΥΠΑΙΘ και της εταιρείας "Cisco" για την τηλεκπαίδευση, έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που δυο χρόνια διεκδικούν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί: Να παρθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία», τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας και προσθέτει: «Τα 2 εκατ. ευρώ που δαπανά το ελληνικό κράτος σε ιδιωτική εταιρεία για την τηλεκπαίδευση θα μπορούσαν να δαπανηθούν για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, για προσλήψεις εκπαιδευτικών, για ολόπλευρη υλικοτεχνική στήριξη των σχολείων. Σήμερα υπάρχουν υποδομές, τεχνογνωσία και επιστημονικό προσωπικό ώστε να διαμορφωθεί υποδομή για δημόσια πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης που θα σχετίζεται με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ