Παρασκευή 19 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Διαρροές» σχεδίου «επανεκκίνησης» για το Παλαιστινιακό

Την «επανεκκίνηση» των σχέσεων των ΗΠΑ με την Παλαιστινιακή Αρχή, την εμβάθυνση της «ολοκλήρωσης του Ισραήλ στην ευρύτερη περιοχή» (πιθανώς εννοούν την επισημοποίηση σχέσεων με αραβικές χώρες ή και την αναγνώριση εβραϊκών εποικισμών) και την επανέναρξη ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης, με στόχο την επίτευξη λύσης στη βάση των δύο κρατών, «των γραμμών συνόρων του 1967 με αμοιβαία συμφωνημένη ανταλλαγή εδαφών και συμφωνίες για την ασφάλεια και το προσφυγικό» «διαρρέει» πως σχεδιάζει η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Την αποκάλυψη έκανε χτες η εφημερίδα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων «The National» που επικαλείται τετρασέλιδο υπόμνημα της κυβέρνησης Μπάιντεν με τίτλο: «Η αμερικανο-παλαιστινιακή επανεκκίνηση και το μονοπάτι εμπρός». Μεταξύ άλλων προβλέπει την ανάκληση ορισμένων βημάτων της προηγούμενης κυβέρνησης Τραμπ ώστε να αποθαρρύνει περαιτέρω αύξηση των εβραϊκών εποικισμών στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Οχθης, χορήγηση έκτακτης βοήθειας 15 εκατ. δολαρίων προς την Παλαιστινιακή Αρχή για την αντιμετώπιση της πανδημίας πιθανώς μέσα στην επόμενη μιάμιση βδομάδα. Αναφέρει ότι η προσέγγιση της νέας ομάδας Αμερικανών διπλωματών που θα αναλάβει την αποστολή «επαναπροσέγγισης» των Παλαιστινίων θα έχει τη διττή αποστολή για προσέγγιση της Παλαιστινιακής Αρχής και του παλαιστινιακού λαού, αλλά και βελτίωση της σχέσης με το Ισραήλ στο πλαίσιο «εμβάθυνσης της ολοκλήρωσης στην περιοχή».

Στο μεταξύ, το ίδιο 24ωρο, ο Παλαιστίνιος πρώην επικεφαλής της «Φατάχ» στη Λωρίδα της Γάζας, που ζει εδώ και πολλά χρόνια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μοχάμεντ Νταχλάν, ο οποίος προβάλλεται (κυρίως από τους Ισραηλινούς) ως ένας πιθανός διάδοχος του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μ. Αμπάς, υπονόησε πως ο Αμπάς δεν θα είναι ο μόνος υποψήφιος στις παλαιστινιακές προεδρικές εκλογές της 31ης Ιούλη. Ο ίδιος απέφυγε να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει τις φήμες για τη συμμετοχή του στις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές της 22ης Μάη και στις προεδρικές της 31ης Ιούλη.

Τέλος, την έντονη αντίθεσή του στην έναρξη έρευνας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη για τα εγκλήματα πολέμου σε βάρος των Παλαιστινίων από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές εξέφρασε με χτεσινό άρθρο στην εφημερίδα «Λε Φιγκαρό» ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ρέουβεν Ρίβλιν, που πραγματοποιεί από την Τρίτη μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία. Ο Ισραηλινός Πρόεδρος δημοσίευσε το άρθρο πριν από τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν. Νωρίτερα Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως παρέλαβαν σχετική επιστολή από το ΔΠΔ για την έναρξη της έρευνας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ