Παρασκευή 19 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
Αγωνία και αγανάκτηση για την κατάσταση στα Ειδικά Σχολεία

Απεργιακές κινητοποιήσεις χτες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκίδα

Βήμα καταδίκης της πολιτικής της κυβέρνησης και του υπουργείου, που όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε «τζογάρουν την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών με τραγικές συνέπειες», έγινε η χτεσινή συγκέντρωση εκπαιδευτικών και προσωπικού των Ειδικών Σχολείων στο υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο της απεργιακής τους κινητοποίησης.

«Είναι εξοργιστική η αδιαφορία του υπουργείου, που εδώ και έναν χρόνο έχει αφήσει παιδιά και εκπαιδευτικούς ανοχύρωτους, χωρίς προστασία, στο έλεος της εξέλιξης της πανδημίας», τόνισαν, αναφερόμενοι στην τακτική να μένουν ανοιχτά τα Ειδικά Σχολεία ακόμα και στις «κόκκινες» περιοχές, χωρίς κανένα μέτρο.

Εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών σωματείων, του προσωπικού της Ειδικής Αγωγής μετέφεραν την αγωνία και αγανάκτηση εργαζομένων και γονιών για την κατάσταση, για την απουσία μέτρων και την αδιαφορία του υπουργείου, αναφερόμενοι παράλληλα στις τεράστιες προσπάθειες που γίνονται από το προσωπικό των σχολείων, με συνείδηση του ρόλου του. Θύμισαν για μια ακόμα φορά πως στα Ειδικά Σχολεία φοιτούν και παιδιά που έχουν υποκείμενα νοσήματα, καθώς και την τραγική κατάληξη του μαθητή Ειδικού Σχολείου του Πειραιά, η οποία ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης.

Εκπρόσωποι σωματείων ανέδειξαν και ειδικότερα προβλήματα: Από τον Σύλλογο Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου περιέγραψαν το πώς τρία Ειδικά Δημοτικά και τρία Νηπιαγωγεία της περιοχής λειτουργούν σε αίθουσες 2x2, όπου συνυπάρχουν εκπαιδευτικοί, ειδικό εκπαιδευτικό - βοηθητικό προσωπικό και παιδιά. Από την ΕΛΜΕ Πειραιά αναδείχθηκαν ζητήματα όπως η κοινή μεταφορά μαθητών του 2ου ΕΕΕΕΚ και του ΕΝΕΕΓΥΛ στα ίδια λεωφορεία.

Αντιπροσωπεία των σωματείων έθεσε το σύνολο των ζητημάτων σε συνάντηση με την υφυπουργό Παιδείας Ζ. Μακρή, η οποία - όπως μετέφεραν οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών - επανέλαβε την προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις, να εμφανιστεί ότι το υπουργείο ανταποκρίνεται «όπως μπορεί» στις αυξημένες ανάγκες της περιόδου.

Κατά τ' άλλα, καμία δέσμευση δεν υπήρξε στα συγκεκριμένα αιτήματα που αφορούν τους όρους λειτουργίας των σχολείων με επιπλέον προσωπικό και αίθουσες, τεστ μέσα στα σχολεία. Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, οι εκπαιδευτικοί επεσήμαναν ότι η διαδικασία προχωρά αργά και είναι ζήτημα αν θα ολοκληρωθεί πριν κλείσουν τα σχολεία. Μεταξύ άλλων τέθηκε και το θέμα της ασφαλούς μεταφοράς από και προς τα σχολεία, το οποίο όμως από το υπουργείο μετατέθηκε σε άλλους φορείς.

Σε Θεσσαλονίκη και Χαλκίδα

Μαχητική απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι και εκπαιδευτικοί και των Ειδικών Σχολείων της Θεσσαλονίκης, έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, έχοντας τη συμπαράσταση των συναδέλφων τους εκπαιδευτικών της Γενικής Εκπαίδευσης. Απαίτησαν άμεσα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των Ειδικών Σχολείων που βρίσκονται στο «κόκκινο»: Μαζικά - περιοδικά τεστ, ιχνηλατήσεις και φροντίδα των πασχόντων σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος, όλα τα σχολεία να έχουν νοσηλευτή. Να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό για να μειωθούν οι μαθητές ανά ομάδα, επιπλέον προσωπικό καθαριότητας, να αυξηθούν τα δρομολόγια κ.ά.

Στη συνάντησή τους με την ηγεσία του υπουργείου εισέπραξαν μόνο ευχολόγια, χωρίς καμία ουσιαστική απάντηση στα αιτήματά τους. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το Αγαλμα Βενιζέλου, όπου συμμετείχαν στο φοιτητικό συλλαλητήριο.

Την άμεση λήψη μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των Ειδικών Σχολείων απαίτησαν και εκπαιδευτικοί της Χαλκίδας, που αρχικά πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο κέντρο της Χαλκίδας και στη συνέχεια προχώρησαν σε πορεία διαμαρτυρίας μέχρι τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μέσα από την κινητοποίησή τους ανέδειξαν την κατάσταση που διαμορφώθηκε το προηγούμενο διάστημα στα Ειδικά Σχολεία της περιοχής, με τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων τόσο σε μαθητές όσο και σε εκπαιδευτικούς, που είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο σχολείων, ενώ επεσήμαναν τους κινδύνους διασποράς από τον συγχρωτισμό των μαθητών στα ΜΜΜ, τα οποία χρησιμοποιούνται και για τη διενέργεια άλλων δρομολογίων, όπως η μεταφορά εργαζομένων σε χώρους δουλειάς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ