Πέμπτη 18 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Κινήσεις κλιμάκωσης της κόντρας με αφορμή ξανά τις αμερικανικές εκλογές

Η Μόσχα ανακάλεσε τον πρέσβη της από την Ουάσιγκτον, μετά τις απειλές Μπάιντεν κατά του Ρώσου Προέδρου

Σε ταυτόχρονη κλιμάκωση της ρητορικής τους απέναντι τόσο στην Κίνα (βλ. σχετικό θέμα στη σελ. 17), όσο και τη Ρωσία προχωρούν οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση Μπάιντεν, με παρεμβάσεις και τοποθετήσεις χαρακτηριστικές για την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, στις συνθήκες της νέας οικονομικής κρίσης και των διεθνών ανακατατάξεων που επιταχύνει.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται η έκθεση που συνέταξε η επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στον Λευκό Οίκο, Αβριλ Χέινς, για το ρόλο της Ρωσίας - και άλλων δυνάμεων - στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2020 και η αξιοποίησή της από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, για την εκτόξευση απειλών κατά του Προέδρου της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν.

Η Ρωσία από την πλευρά της απάντησε απορρίπτοντας τις καταγγελίες και ανακαλώντας τον πρέσβη της από την Ουάσιγκτον για διαβουλεύσεις στη Μόσχα.

Μπάιντεν: «Φονιάς» που «θα πληρώσει» ο Πούτιν

Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ABC και τον Τζορτζ Στεφανόπουλο, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την έκθεση των μυστικών υπηρεσιών για το ρόλο της Ρωσίας, ο Τζο Μπάιντεν απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν θεωρεί δολοφόνο τον Ρώσο ομόλογό του. Απείλησε μάλιστα τον Βλ. Πούτιν με νέες κυρώσεις ή και άλλα μέτρα λέγοντας: «Θα πληρώσει το κόστος. Θα το δείτε σύντομα!». Πρόσθεσε αναφερόμενος στον Ρώσο ηγέτη: «Τον γνωρίζω αρκετά καλά. Το πιο σημαντικό στη διαπραγμάτευση με ξένους ηγέτες, με βάση την εμπειρία μου, είναι να γνωρίζεις καλά τι είναι ο άλλος απέναντί σου».

Στην έκθεση της διευθύντριας των μυστικών υπηρεσιών (National Intelligence) Α. Χέινς - σε επανάληψη των αντίστοιχων κατηγοριών για τις προηγούμενες αμερικανικές εκλογές - αναφέρεται πως οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες επιχείρησαν να παρέμβουν υπέρ της υποψηφιότητας Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοέμβρη και να προκαλέσουν πλήγματα στην υποψηφιότητα Μπάιντεν. Το CNN - που στην ενδοαστική αντιπαράθεση τοποθετείται στην πλευρά των Δημοκρατικών - παρουσιάζοντας το πόρισμα των μυστικών υπηρεσιών, σχολιάζει πως «η "αληθινή βόμβα" δεν περιέχεται στην εμπιστευτική έκθεση των μυστικών υπηρεσιών για το ρόλο της Ρωσίας, αλλά στο γεγονός ότι οι Αμερικανοί ειδικοί επί των μυστικών υπηρεσιών επιβεβαιώνουν για δεύτερη φορά σε προεδρικές εκλογές ότι συνεργάτες του Τραμπ επανειλημμένα χρησιμοποίησαν, εν γνώσει ή όχι, παραπληροφόρηση που ετοίμασαν οι κατάσκοποι ενός εκ των ορκισμένων ξένων αντιπάλων της Αμερικής, ώστε να δοκιμάσει να κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές».

Να σημειωθεί ότι η ίδια έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών κάνει λόγο για «μυστική εκστρατεία επιρροής» του Ιράν εναντίον του Τραμπ, όπως και για απόπειρες επηρεασμού των εκλογών από Κούβα, Βενεζουέλα και «Χεζμπολάχ».

Ανακλήθηκε ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσιγκτον

Από την πλευρά του Κρεμλίνου, ο εκπρόσωπός του, Ντμίτρι Πεσκόφ, απέρριψε απερίφραστα τις αιτιάσεις για ανάμειξη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στις αμερικανικές εκλογές, ενώ έκανε λόγο για ετοιμότητα της Μόσχας να αντιμετωπίσει έναν νέο γύρο κυρώσεων των ΗΠΑ.

«Δεν συμφωνούμε με τα αποτελέσματα αυτής της έκθεσης σχετικά με τη χώρα μας», ανέφερε. «Η Ρωσία δεν επενέβη στις προηγούμενες εκλογές και δεν επενέβη στις εκλογές του 2020, όπως αναφέρεται στην έκθεση. Η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με την καμπάνια κατά οποιουδήποτε υποψηφίου (...) Είναι απολύτως αβάσιμοι (οι ισχυρισμοί) και αναπόδεικτοι».

Αργότερα χτες βράδυ η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, ανακοίνωσε την ανάκληση στη Μόσχα του Ρώσου πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ, για διαβουλεύσεις. Η Μ. Ζαχάροβα εξήγησε την ανάκληση του διπλωμάτη λέγοντας πως θα επιχειρηθεί «να αποφευχθεί μια μη αναστρέψιμη φθορά» στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις. Εξέφρασε επίσης την επιθυμία της ρωσικής πλευράς να βρει τρόπους ώστε να βελτιώσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οι τελευταίες φέρουν την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία αυτές περιήλθαν.

Στο μεταξύ, σε μια ακόμα εξέλιξη στην όξυνση της κόντρας ΗΠΑ - Ρωσίας, η αμερικανική κυβέρνηση θα επεκτείνει από σήμερα τους εξαγωγικούς περιορισμούς κατά της Ρωσίας με αφορμή την υπόθεση του αντιπολιτευόμενου Αλ. Ναβάλνι, με το σκεπτικό ότι «η κυβέρνηση της Ρωσίας έχει χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου ή θανατηφόρα χημικά ή βιολογικά όπλα εναντίον των υπηκόων της», όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ