Παρασκευή 19 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Βαβυλωνία» στο Εθνικό

Stavros Habakis

Το Εθνικό Θέατρο ολοκληρώνει τον κύκλο των παραγωγών του στην Κεντρική Σκηνή για τη φετινή θεατρική περίοδο, με την κωμωδία του Δημητρίου K. Βυζάντιου, «Βαβυλωνία», σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Η παράσταση θα προβληθεί σε live streaming ζωντανά από την Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, το Σάββατο 20 Μάρτη, στις 19.30.

Η Βαβυλωνία γράφτηκε το 1836 και ανήκει στο είδος του «λαϊκού θεάτρου» (ηθογραφίας), όπου ο συγγραφέας αποτυπώνει ανάγλυφα μέσα από μια γλωσσική «βαβυλωνία» (γλωσσική/διαλεκτική ποικιλομορφία) το χρώμα και την εικόνα της κοινωνίας της πρώτης ελληνικής πρωτεύουσας κατά τη μετεπαναστατική περίοδο.

Η «Βαβυλωνία» μας μεταφέρει στο 1827 και στην καρδιά του κοσμοπολίτικου Ναυπλίου, έδρα της ελληνικής κυβέρνησης, αμέσως μετά τη νίκη στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Η χαρμόσυνη είδηση αποτελεί αφορμή για γλέντι μεταξύ Ρωμιών που βρίσκονται στο Ναύπλιο προερχόμενοι από διάφορα μέρη. Στη λοκάντα (πανδοχείο) του μισέ Μπαστιά λοιπόν βρίσκονται ένας Ανατολίτης (μικρασιάτης), ένας Μωραΐτης, ένας Χιώτης, ένας Κρητικός, ένας Αρβανίτης, ένας Κύπριος και ένας λογιότατος (πρωτευουσιάνος) για το γλέντι. Αλλά καθώς ο καθένας μιλάει το δικό του τοπικό γλωσσικό ιδίωμα, η ασυνεννοησία μεταξύ τους δεν αργεί να καταλήξει σε σύγκρουση: Ο μεθυσμένος Αρβανίτης θα πυροβολήσει τον Κρητικό και η υπόθεση θα φτάσει στην αστυνομία. Η παρέμβαση του Ζακυνθινού αστυνόμου, που θα προσπαθήσει να εξακριβώσει αν ο τραυματισμός είναι κάζο πενσάτο (εκ προμελέτης) ή ατσιντέντε (κακή στιγμή), θα επιτείνει την ασυνεννοησία, εφόσον και αυτός μιλάει το δικό του γλωσσικό ιδίωμα και αδυνατεί να καταλάβει τα λόγια των άλλων...

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Γιάννης Κακλέας. Σκηνικά: Σάκης Μπιρμπίλης, Γιάννης Κακλέας. Φωτισμοί: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Σάκης Μπιρμπίλης. Μουσική σύνθεση, επιμέλεια: Μαρίζα Ρίζου. Κίνηση: Αγγελική Τρομπούκη. Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη. Βοηθός σκηνοθέτη: Καλλιόπη Γερακιανάκη. Βοηθός σκηνογράφου: Νατάσα Τσιντικίδη. Βοηθός ενδυματολόγου: Ιωάννα Καλαβρού. Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου. Επιστημονικός σύμβουλος: Στέφανος Καβαλλιεράκης. Δραματολόγος: Εύα Σαραγά.

Διανομή: Ανατολίτης - Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Πελοποννήσιος - Θοδωρής Σκυφτούλης, Χίος - Γιάννης Κότσιφας, Κρης - Κώστας Αποστολάκης, Αλβανός - Κώστας Μαγκλάρας, Κύπριος - Δημήτρης Φουρλής, Λογιότατος - Θανάσης Δήμου, Τζουμερκιώτης - Λάμπρος Κτεναβός, Ξενοδόχος Χίος - Μιχάλης Βαλάσογλου, Αστυνομικός Επτανήσιος - Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Γραμματεύς της Αστυνομίας - Πάνος Ζυγούρος, Στρατιώτες - Κωνσταντίνος Ζωγράφου, Σπύρος Κυριάκος, Κανέλλα - Νίκη Λάμη, Γαρούφω - Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ιατρός αμαθής - Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Μουσικός επί σκηνής - Παναγιώτης Κωστόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ