Σάββατο 13 Μάρτη 2021 - Κυριακή 14 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΑΤΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΜΑΡΤΗ
Ολοι στους δρόμους για τη ζωή και τα δικαιώματά μας!

Τους δεκάδες λόγους που έχουν οι εργαζόμενοι να δώσουν μαζικά το «παρών» μεταφέρουν στον «Ριζοσπάστη» συνδικαλιστές από κλάδους και χώρους δουλειάς

«Δεν πάει άλλο! Ολοι στους δρόμους!»: Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν εργαζόμενοι συνδικαλιστές από δεκάδες χώρους δουλειάς σε όλη την Αττική, προετοιμάζοντας το μεγάλο συλλαλητήριο της Τετάρτης 17 Μάρτη. Και όπως δηλώνουν στον «Ριζοσπάστη», οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι και οι νέες έχουν δεκάδες λόγους για να βγουν με τους συναδέλφους τους μαζικά στους δρόμους του αγώνα.

Οι υγειονομικοί που είναι στην πρώτη γραμμή δεν φιμώνονται

«Ενα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής είναι οριακή. Τα νοσοκομεία σε κάθε εφημερία κυριολεκτικά πλημμυρίζουν από ασθενείς, οι ανάγκες των οποίων δεν μπορούν να καλυφθούν», αναφέρει η Μαίρη Αγρογιάννη, επικουρική παθολόγος στα ΤΕΠ του ΓΝ Νίκαιας, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ. Εξηγώντας τους λόγους που οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, οι υγειονομικοί θα είναι στο δρόμο στις 17 Μάρτη, σημειώνει: «Το προσωπικό βρίσκεται σε ένα καθεστώς διαρκούς μετακίνησης για να καλύπτονται όπως όπως οι ελλείψεις, στα όρια της εργασιακής εξουθένωσης. Δεν υπάρχει καμία ενίσχυση του νοσοκομείου με όλο τον απαραίτητο σύγχρονο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τις τελευταίες μέρες υπάρχουν προβλήματα ακόμη και στο σύστημα παροχής οξυγόνου και αμφιβολίες αν θα μπορέσει να υποστηρίξει τις αυξημένες ανάγκες των ασθενών με Covid. Η λοιπή νοσηρότητα έχει εκτοξευθεί, τα χειρουργεία αναβάλλονται το ένα μετά το άλλο, οι επισκέψεις στα τακτικά ιατρεία το ίδιο. Και όλα αυτά ενώ 6 χιλιόμετρα μακριά βρίσκεται το "Metropolitan", ένα ιδιωτικό μεγαθήριο, με σύγχρονο εξοπλισμό και εκπαιδευμένο προσωπικό, που εξακολουθεί να μην εντάσσεται στη μάχη κατά της πανδημίας. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται την πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα, δείχνοντας για άλλη μια φορά ότι θεωρεί πιο σημαντικά τα κέρδη των κλινικαρχών από την υγεία του λαού».

Από τα γιαπιά στους δρόμους!

«Με δύναμη και αισιοδοξία από το μεγάλο συλλαλητήριο στη Νέα Σμύρνη, το Συνδικάτο Οικοδόμων ετοιμάζει τη συμμετοχή του και για τις 17 Μάρτη», αναφέρει ο Παύλος Αλεξανδράκης, γενικός γραμματέας του Συνδικάτου. Αλλωστε, τα παραρτήματα του Συνδικάτου στη Νότια Αθήνα πρωτοστάτησαν για τη διοργάνωση της μεγαλειώδους λαϊκής κινητοποίησης στη Ν. Σμύρνη. Οπως αναφέρει ο συνδικαλιστής οικοδόμος, οι εργάτες από εργοτάξια και κατασκευαστικές ετοιμάζονται χώρο το χώρο να κατέβουν στο δρόμο, αφού εκτός από όλα τα άλλα η κυβέρνηση ενώ δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την ίδια στιγμή «δίνει "ζεστό" χρήμα 30 εκατ. ευρώ στους κατασκευαστικούς ομίλους. Την ίδια στιγμή οι συνάδελφοί μας βρίσκονται στην ανεργία, αντιμετωπίζουν την ανασφάλιστη εργασία, τις συνθήκες εντατικοποίησης και έλλειψης μέτρων προστασίας», αναφέρει, μεταφέροντας την καθημερινή αναμέτρηση με τους κινδύνους από τα εργατικά ατυχήματα και το συνωστισμό στους χώρους δουλειάς.

Δεν θα επιτρέψουμε να «παίζουν» με τη ζωή μας

Αν υπάρχει ένας κλάδος που οι εργαζόμενοί του καθημερινά παίζουν «κορόνα - γράμματα» την υγεία τους, αυτός είναι των σούπερ μάρκετ, με τον Μιλτιάδη Κρητικό, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, να σημειώνει: «Θρηνούμε νεκρούς συναδέλφους από τον κορονοϊό, ο αριθμός των εργαζομένων που νοσηλεύονται αυξάνεται, μετράμε καθημερινά όλο και περισσότερους συναδέλφους μας που νοσούν. Η εργοδοσία αποφασίζει ποιος θα βγει σε καραντίνα, πόσες μέρες θα διαρκέσει αυτή, πότε θα γυρίσει στη δουλειά. Μετακινεί προσωπικό από το ένα κατάστημα στο άλλο, για να καλύψει τα κενά που δημιουργούνται από την εξάπλωση του ιού. Επιβάλλει συνθήκες εντατικοποίησης, ατελείωτα ωράρια, δουλειά τις Κυριακές. Οι συνάδελφοι φεύγουν από το πόστο τους "κομμάτια" και επιστρέφουν στο σπίτι με την ψυχή στο στόμα, με την ανησυχία μήπως πέσουν σε έλεγχο. Οι εργαζόμενοι που αποφασίζουν να καταγγείλουν τα παραπάνω γίνονται "μπαλάκι" μεταξύ Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ελεγκτικών μηχανισμών και εργοδοσίας, ενώ το ίδιο σκηνικό αντιμετωπίζουν και τα σωματεία. Κι όταν διεκδικούμε το αυτονόητο, Υγεία, Παιδεία, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, η απάντηση της κυβέρνησης είναι να ρίχνει πάνω σε μας και τα παιδιά μας όλο τον κατασταλτικό μηχανισμό. Να εντείνει την τρομοκρατία για να μας κλείσει το στόμα».

«Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο γιατί έχουμε ζήσει στο πετσί μας την εντατικοποίηση της δουλειάς», δηλώνει ο Κώστας Σφακιανάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση «New Sia Greece» (πρώην «First Data»). Και προσθέτει: Γιατί «ζούμε την τρομοκρατία από την εργοδοσία με τις 8 πρόσφατες απολύσεις συναδέλφων μας που δουλεύουν πάνω από 15 χρόνια στον χώρο, με σοβαρά προβλήματα υγείας. Συμμετέχουμε για να καταγγείλουμε τη μονιμοποίηση της τηλεργασίας, που αγγίζει το 90% στον χώρο μας και δεν αφήνει τους συναδέλφους μας να επιστρέψουν στον χώρο δουλειάς τους. Συμμετέχουμε γιατί το παναττικό συλλαλητήριο για εμάς είναι κλιμάκωση του αγώνα που κάνουμε για την ανάκληση των απολύσεων μετά τις δύο πολύ πετυχημένες στάσεις εργασίας με ιδιαίτερα αυξημένη συμμετοχή, ακόμη και συναδέλφων από το σπίτι».

Στον επιτυχημένο αγώνα που έδωσαν εργαζόμενοι και κάτοικοι της Ηλιούπολης για να μη μετατραπεί το Κέντρο Υγείας σε μιας νόσου, κάτι που το κατάφεραν μετά από ενάμιση μήνα κινητοποιήσεων και παρεμβάσεων, αναφέρεται η Θοδώρα Καραγιαννίδου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης. Καλώντας στο συλλαλητήριο δηλώνει ότι οι εργαζόμενοι του δήμου παίρνουν τη σκυτάλη από αυτήν τη μάχη, όπως και από τη στάση εργασίας και την αποχή τους από την υπερωριακή απασχόληση, διεκδικώντας «μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας, την πραγματοποίηση τεστ για την Covid σε όλους τους εργαζόμενους, το σύνολο των Μέσων Ατομικής Προστασίας που δικαιούμαστε για το 2019 και το 2020. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από όσα έχουμε ανάγκη. Δεν μας τρομάζουν η καταστολή και η τρομοκρατία».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org