Σάββατο 13 Μάρτη 2021 - Κυριακή 14 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Ολοι στο συλλαλητήριο την Τετάρτη 17 Μάρτη στην Αθήνα!

Στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια το αγωνιστικό ραντεβού. Πάλη για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων, κόντρα στον αυταρχισμό και την καταστολή

Σε παναττικό συλλαλητήριο την Τετάρτη 17 Μάρτη στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια, για την προστασία της υγείας, την επιβίωση, ενάντια στην κρατική βία και καταστολή, προχωρούν συνδικαλιστικές οργανώσεις, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής σε σωματεία από όλη την Αττική, σε εργαζόμενους από κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς.

Παράλληλα, την Τρίτη 16 Μάρτη στη 1 μ.μ., στην αίθουσα Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως), θα δοθεί από τα σωματεία συνέντευξη Τύπου με θέμα «Η προστασία της υγείας και του λαϊκού εισοδήματος. Η απάντησή μας ενάντια στην κρατική βία και καταστολή - Κάλεσμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια στις 17 Μάρτη».

«Απαντάμε δυναμικά - αγωνιστικά στο κλίμα αστυνομοκρατίας, στην κρατική βία και καταστολή!», επισημαίνουν μεταξύ άλλων στο κάλεσμά τους, τονίζοντας: «Ενας χρόνος πανδημίας. Συνεχίζουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, κόντρα στον αυταρχισμό και την καταστολή».

Στο κάλεσμά τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σημειώνουν ότι εδώ και ένα χρόνο ο εργαζόμενος λαός καθημερινά παλεύει για την προστασία της υγείας και της ζωής του, μετρώντας πλήγματα σε ανθρώπινες ζωές, στην εργασία του, στο εισόδημά του. «Ολο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση έχει αφήσει "γυμνό" το δημόσιο σύστημα Υγείας, αδύναμο να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας, αφού τα παγιωμένα κενά και οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό το έχουν σμπαραλιάσει, ενώ παράλληλα μετατρέπεται εν μέσω πανδημίας σε σύστημα μίας νόσου. Την ίδια στιγμή κλινικάρχες και ιδιωτικός τομέας Υγείας θησαυρίζουν πάνω στον πόνο του λαού. Ηδη μετράμε νεκρούς μέσα από τους εργασιακούς χώρους, εκατοντάδες νοσούντες και ακόμα περισσότερους σε καραντίνα».

Επισημαίνεται ακόμα ότι η κυβέρνηση, «αξιοποιώντας την πανδημία, προχωρά την επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, δίχως φρένο. Χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται στην ανεργία. Χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα στο εισόδημά τους, είτε βρίσκονται σε αναστολή είτε σε άλλα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρηματικών κερδών. Χιλιάδες εργαζόμενοι εργάζονται κακοπληρωμένοι κάτω από νέα απάνθρωπα ωράρια, χωρίς μέτρα προστασίας.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει!

Μιλούν για lockdown! Μας κοροϊδεύουν! Τα lockdown είναι μόνο για μας, για να μη μιλάμε, να μην οργανώνουμε την αντίσταση των εργαζομένων απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε στην υγεία μας, στο εισόδημά μας, στο δικαίωμα στη σταθερή εργασία! Μας θέλουν με κλειστό το στόμα, υποταγμένους στην κερδοφορία των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Δυναμώνουν την καταστολή στους χώρους δουλειάς, στους χώρους Εκπαίδευσης και στις γειτονιές! Στις γειτονιές παρελαύνουν αύρες, ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ και χτυπούν, τρομοκρατούν, βρίζουν εργαζόμενους και νεολαία. Η οργή και η αγανάκτηση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας απέναντι στην ένταση της κρατικής καταστολής και στο όργιο της αστυνομοκρατίας δεν μπορεί να κρυφτεί!

Υπάρχει ελπίδα! Οργανωμένα, αγωνιστικά, ταξικά να απαντήσουμε στη νέα επίθεση!

Χωρίς τη δράση των συνδικάτων και των φορέων του οργανωμένου λαϊκού κινήματος, η κατάσταση σήμερα θα ήταν πολύ χειρότερη. Η αποκάλυψη της εγκληματικής πολιτικής κυβέρνησης - εργοδοσίας, οι εκατοντάδες παρεμβάσεις των σωματείων, είναι αυτά που σήμερα φοβούνται, και γι' αυτό έχουν λυσσάξει να καταστείλουν κάθε φωνή που αγωνίζεται και αντιστέκεται. Γι' αυτό βαράνε στο ψαχνό και συκοφαντούν τους λαϊκούς αγώνες, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, έως και τους υγειονομικούς που δίνουν μάχες μέσα και έξω από τα νοσοκομεία, διεκδικώντας υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό.

Η απάντηση σήμερα εκφράζεται με άμεσες διεκδικήσεις προς το κράτος και την εργοδοσία, με αφοβία μπροστά στην εργοδοτική τρομοκρατία, με συλλογικό, οργανωμένο και ταξικό αγώνα».

Τα αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων:

-- Επίταξη ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημίωση.

-- Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.

-- Οργανωμένος έλεγχος σε ΒΙΠΕ και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι. Οργανωμένος έλεγχος στα σούπερ μάρκετ.

-- Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Προστασία των ανέργων, ένταση του αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους, που επιχειρούν να τσακίσουν μισθούς και συντάξεις, ασφαλιστικά, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα.

-- Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορονοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και στην κρατική καταστολή.

Φουσκώνει το κύμα συμμετοχής από κλάδους και χώρους δουλειάς

Στο συλλαλητήριο καλούν με ανακοινώσεις τους δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Σχετικές αποφάσεις έχουν ήδη πάρει:

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), Οικοδόμων, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Λογιστών (ΠΟΛ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Συνταξιούχων ΙΚΑ (ΟΣΙΚΑ).

Τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Οικοδόμων Αθήνας, Ηλεκτρολόγων Αττικής, Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ), ΟΤΑ Αττικής, Καθαριστριών Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Αττικής, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ, η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Χαϊδαρίου, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση ν. Αττικής «Ο Βύρων», το Σωματείο Εργαζομένων «Forthnet - Netmed». Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης», Διοικητικού Προσωπικού Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας ν. Αττικής, Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής. Τα Σωματεία Εργαζομένων «DHL Express (Hellas)», Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Λαυρεωτικής, το Σωματείο Ηλεκτροτεχνιτών Λαυρίου, το Σωματείο Εργαζομένων «Σελέκτ Σέρβις Πάρτνερ» Αεροδρομίου Αθηνών.

  • Στο συλλαλητήριο καλούν επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, φοιτητικοί σύλλογοι και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων.
Παρεμβάσεις και σε γειτονιές το Σάββατο

Παρεμβάσεις σε συνοικίες της Αττικής οργανώνουν το Σάββατο 13/3 σωματεία και φορείς, με σύνθημα «Δώστε λεφτά για Υγεία και Παιδεία! Οχι στην καταστολή και την τρομοκρατία!».

Πιο συγκεκριμένα, παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν: Στην Πετρούπολη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Ηρώ (θα ακολουθήσει αυτοκινητοπορεία). Στο Ιλιον, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Στους Αγίους Αναργύρους, στις 11 π.μ. στην πλατεία. Στη Νέα Ιωνία, στις 12 μ. στην πλατεία Σημηριώτη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ