Παρασκευή 12 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΙΑΝΜΑΡ
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων

Τουλάχιστον άλλοι οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες στη Μιανμάρ, όπου εντείνεται η καταστολή των διαδηλώσεων ενάντια στο πραξικόπημα της 1ης Φλεβάρη. Διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι τα θύματα πλησιάζουν τα 70, ενώ αυξάνονται οι μαρτυρίες για επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής σε εργατογειτονιές, σε προαύλια νοσοκομείων, πανεπιστημίων κ.τ.λ.

Ο εκπρόσωπος της χούντας ταξίαρχος Ζο Μιν Τουν υποστήριξε πως οι δυνάμεις ασφαλείας είναι «πειθαρχημένες» και χρησιμοποιούν βία μόνο όταν είναι απαραίτητο, ενώ έκανε λόγο για εσφαλμένες υποθέσεις της Δύσης. Μεταξύ άλλων, είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα είναι στην εξουσία μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, ισχυριζόμενος ότι «είμαστε στο δρόμο προς την αυθεντική δημοκρατία»... Κατηγόρησε επίσης την επικεφαλής του «Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία» (που ανέτρεψαν οι πραξικοπηματίες με το επιχείρημα ότι επανεκλέχτηκε μετά από νοθεία) Αούνγκ Σου Τσι για δωροδοκία και διαφθορά, ώστε να επανεκλεγεί το κόμμα της.

Στο μεταξύ, ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντ. Ράαμπ, επανέλαβε ότι η χώρα του «εξετάζει επίσης πρόσθετες κυρώσεις (...) Δεν θα πρέπει να επιτραπεί στο καθεστώς να επωφεληθεί από την κατάχρηση εξουσίας και τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Υπενθυμίζεται ότι αργά προχτές ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις που άρχισαν για 2η φορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με βρετανική πρωτοβουλία. Στην κοινή ανακοίνωση, όπου κατέληξαν μετά από διάφορους συμβιβασμούς, το Συμβούλιο κάλεσε «το στρατό να επιδείξει απόλυτη συγκράτηση και τονίζει ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση». Μεταξύ άλλων, «επιβεβαιώνει τη σθεναρή του δέσμευση στην κυριαρχία, στην πολιτική ανεξαρτησία, στην εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Μιανμάρ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ