Παρασκευή 12 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΕΞ
Αντιδρά σε γραμματόσημα για το «Μεγάλο Κουρδιστάν»

Την έντονη αντίδρασή του εξέφρασε το τουρκικό ΥΠΕΞ σε επετειακά γραμματόσημα που εκδόθηκαν στο ιρακινό Κουρδιστάν και εικονίζουν εδάφη της τουρκικής επικράτειας ως τμήμα του. Τα γραμματόσημα εκδόθηκαν με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στην περιοχή.

Η Αγκυρα κατηγορεί τις αρχές της «Περιφερειακής Διοίκησης του Κουρδιστάν» στο Ιράκ (KRG) ότι εκμεταλλεύτηκαν την επίσκεψη για να εκδηλώσουν «ωμά όνειρα» που «στοχοποιούν την εδαφική ακεραιότητα γειτονικών χωρών». Η Αγκυρα καλεί την τοπική κυβέρνηση της Αρμπίλ να επανορθώσει και σημειώνει ότι «οι αρχές της πρέπει να θυμούνται ότι τέτοιοι ύπουλοι στόχοι τελειώνουν μάταια».

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, τα γραμματόσημα εμφανίζουν τμήματα των τουρκικών επαρχιών Χατάι, Αγκρι, Καχραμνμαράς, Γκαζιαντέπ, Μαρντίν και Βαν ως τμήμα της KRG. Αντίστοιχοι χάρτες είχαν εμφανιστεί και το 2017, για το «Μεγάλο Κουρδιστάν», όταν στο βόρειο Ιράκ (με τις αρχές του οποίου η Αγκυρα κατά καιρούς έχει αναπτύξει πολύ στενές συνεργασίες) είχε γίνει δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίησή του από το Ιράκ.

Νέα τουρκική βάση στη Συρία

Στο μεταξύ, σε μια παράλληλη εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή, η Τουρκία χτες ολοκλήρωσε τη δημιουργία νέας στρατιωτικής βάσης στη Συρία, που απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο από το βόρειο τμήμα του κομβικού οδικού άξονα Μ4 και βρίσκεται κοντά σε χωριά που ελέγχουν φιλότουρκοι μισθοφόροι του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού». Πρόκειται για την τέταρτη βάση που έφτιαξαν οι τουρκικές δυνάμεις σε βάθος 32 χλμ. εντός του εδάφους της βόρειας Συρίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ