Πέμπτη 11 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ενας χρόνος τώρα με κλειστές σχολές - «Ως εδώ!» λένε οι φοιτητές

Με το μαζικότερο συλλαλητήριο των τελευταίων βδομάδων στη Θεσσαλονίκη, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές και εργαζόμενοι ένωσαν τις φωνές τους και διαδήλωσαν χτες το μεσημέρι, διεκδικώντας την επαναλειτουργία πανεπιστημίων και σχολείων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της Υγείας, αλλά και αντιδρώντας στην όξυνση της κρατικής καταστολής, που πάει χέρι χέρι με την προσπάθεια για «σιγή νεκροταφείου» στα «πανεπιστήμια» - επιχειρήσεις.

Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου συμμετείχαν πέρα από τους φοιτητικούς συλλόγους του ΑΠΘ και φοιτητές από τα άλλα ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ, η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας, η Ομοσπονδία Γονέων Κ. Μακεδονίας, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Θεσσαλονίκης και η Πρωτοβουλία Σπουδαστών Δραματικών Σχολών Θεσσαλονίκης.

Στην ομιλία της από το βήμα της συγκέντρωσης, η Αννα - Μαρία Ηλιού, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, τόνισε πως οι φοιτητές «σήμερα, μέρα συμπλήρωσης ενός χρόνου μακριά από τις σχολές μας, με τη δυναμική μας παρουσία, με το μαζικό σημερινό συλλαλητήριο στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα: Ως εδώ!», και πρόσθεσε πως διεκδικούν να «γίνουν ξανά φοιτητές» αλλά και παλεύουν για να μην εφαρμοστούν όσα φέρνει ο νέος απαράδεκτος νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη.


MotionTeam

Στη δική της ομιλία η Ξανθίππη Ευθυμιάδου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης, περιέγραψε πώς οι μαθητές πιέζονται από το συνεχές ανοιγοκλείσιμο των σχολείων και των δραστηριοτήτων τους και δεν αντέχουν άλλο το «δράμα» της τηλεκπαίδευσης, τονίζοντας πως από τον αγώνα «σίγουρα βγαίνουμε κερδισμένοι και νιώθουμε ότι έχει αποτέλεσμα».

Η μαχητική πορεία που ακολούθησε, κατευθύνθηκε μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, τους οποίους οι συγκεντρωμένοι κατέκλυσαν, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Εκεί παρέμεινε μπροστά από την πύλη το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων και δίπλα φοιτητές που κρατούσαν πλακάτ που σχημάτιζε τη φράση «ανοιχτές σχολές». Οι συγκεντρωμένοι, με συνθήματα, τραγούδια και παλμό, κατήγγειλαν το όργιο καταστολής της κυβέρνησης του τελευταίου διαστήματος, απαίτησαν την αθώωση όλων των φοιτητών που συνελήφθησαν κατά την επιδρομή των αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ, ύστερα από την παραγγελία του πρύτανη του Ιδρύματος, και ξεκαθάρισαν ότι δεν θα κάνουν πίσω στον αγώνα τους για το ασφαλές άνοιγμα των πανεπιστημίων.

«Οι φοιτητές παλεύουν και θα νικήσουν, στην καταστολή δεν θα υποχωρήσουν», ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναζαν χειροκροτώντας ρυθμικά.

Λίγο πριν λήξει η κινητοποίηση, φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ τραγούδησαν από τα μεγάφωνα μαζί με τους συγκεντρωμένους φοιτητές, μαθητές, γονιούς και εκπαιδευτικούς «πάλι εγώ θα μπαίνω στη σχολή, δεν φοβάμαι την καταστολή», διασκευάζοντας γνωστό παραδοσιακό τραγούδι και στη συνέχεια το «Ακορντεόν» του Μάνου Λοΐζου.

Τον δικό τους τόνο φρόντισαν να δώσουν και οι μαθητές συγκεντρωμένοι στο μπλοκ της Συντονιστικής Επιτροπής που δεν σταμάτησαν να φωνάζουν συνθήματα, όπως «Τάξεις - καθαριότητα και καθηγητές, θέλουμε σχολείο ασφαλές», «για Υγεία και Παιδεία δεν έχουνε λεφτά, δίνουνε στο ΝΑΤΟ και στα αφεντικά!».

Σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας

Εκατοντάδες ήταν οι φοιτητές και οι μαθητές που βγήκαν στους δρόμους των πόλεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχοντας στο πλευρό τους γονείς και εκπαιδευτικούς. Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συγκέντρωση και πορεία μαθητών, φοιτητών και γονιών στην Αλεξανδρούπολη, με τους μαθητές να γράφουν στο πανό τους «Ως εδώ! Μην παίζετε με την Παιδεία μας!».

Αντίστοιχα μαζική ήταν και η πορεία των φοιτητικών συλλόγων και εργατικών σωματείων στη Κομοτηνή, όπου οι φοιτητές, μαζί με τα συνθήματά τους για το άνοιγμα των σχολών, κρατούσαν και πλακάτ που έγραψαν: «Αλεξανδρούπολη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ΝΑΤΟικών» και «30 εκατομμύρια για ζεστό νερό και θέρμανση στις Εστίες!».

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι και σε Ξάνθη, Ορεστιάδα και Καβάλα, ενώ το απόγευμα πορείες έγιναν και σε Κατερίνη, Κοζάνη και Πτολεμαΐδα.

Πρωτοφανής υπήρξε η κινητοποίηση ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας στη Χρυσούπολη Καβάλας, όπου είχαν προγραμματίσει συγκέντρωση μαθητές. Η αστυνομία τοποθέτησε κλούβα των ΜΑΤ στην πλατεία και οι αστυνομικοί έφτασαν μέχρι και το σημείο να καλέσουν στα σπίτια μαθητών - μελών 15μελών συμβουλίων, απειλώντας πως οι μαθητές θα θεωρηθούν οργανωτές παράνομης συγκέντρωσης και θα τους επιβληθούν πρόστιμα σε περίπτωση που πραγματοποιήσουν την κινητοποίησή τους. Με ανακοίνωσή του, το ΤΣ Καβάλας της ΚΝΕ κατήγγειλε την προσπάθεια των αστυνομικών δυνάμεων να αποτρέψει την κινητοποίηση μαθητών και απαίτησε την απόσυρσή τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ