Τετάρτη 10 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΚΠΑ
Καταγγέλλει το πρόγραμμα «Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα»

Σύνθημα του ΕΑΜ ενάντια στην επιστράτευση που επιχείρησαν οι γερμανικές αρχές κατοχής
Σύνθημα του ΕΑΜ ενάντια στην επιστράτευση που επιχείρησαν οι γερμανικές αρχές κατοχής
«Οι φοιτητές του Ιστορικού - Αρχαιολογικού, οι αυριανοί εκπαιδευτικοί και επιστήμονες, καταδικάζουμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα", που είναι προς χρησιμοποίηση από εκπαιδευτικούς, στην Ελλάδα και τη Γερμανία και αφορά στη διδασκαλία της Κατοχής», δηλώνει ο Σύλλογος Ιστορικού - Αρχαιολογικού Αθήνας και εξηγεί:

«Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, το ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και το γερμανικό ίδρυμα "Μνήμη, Ευθύνη και Μέλλον", πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από εκπαιδευτικούς στη χώρα μας και στη Γερμανία, με σκοπό να "αλλάξει" τον τρόπο με τον οποίο διδάσκεται η περίοδος Κατοχής της χώρας μας από τις δυνάμεις του ναζιστικού - φασιστικού άξονα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Σκοπός δεν είναι η ανάδειξη των πραγματικών, κοινωνικών αιτιών της εγκληματικής φύσης του ναζισμού και του φασισμού και οι επιπτώσεις του στο λαό της χώρας μας, αλλά η "ανασύνθεση" του παρελθόντος αποκλειστικά μέσα από υποκειμενικές, προφορικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν σχετικά γεγονότα πολλές δεκαετίες πριν! Η μέθοδος αναθεώρησης της Ιστορίας, που προωθεί το πρόγραμμα, σκόπιμα παραγνωρίζει ότι για να είναι αντικειμενική η ιστορική έρευνα χρειάζεται την επιστημονική μεθοδολογία. Καλούνται οι μαθητές να προσεγγίσουν την Ιστορία της Κατοχής αποκλειστικά και μόνο μέσα από τις αναμνήσεις ηλικιωμένων ανθρώπων, που ήταν παιδιά ή έφηβοι στην περίοδο της Κατοχής, οι οποίοι μετά από 70 και πάνω χρόνια καλούνται να περιγράψουν τα ιστορικά γεγονότα, αποκλείοντας ιστορικά τεκμήρια και ντοκουμέντα. Είναι γνωστό πως οι αναμνήσεις περιγράφονται με βάση και τη μετέπειτα εμπειρία, την πολιτική τοποθέτηση, τη γενικότερη στάση ζωής του καθενός, γι' αυτό και η προσωπική μνήμη διακατέχεται από υποκειμενικότητα και αποσπασματικότητα. Εξάλλου, οι μαρτυρίες θα γίνονται κατ' επιλογή, συλλέγονται τώρα και κατευθύνονται από τους εμπνευστές του προγράμματος έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί ο βαθύτερος και αντιεκπαιδευτικός στόχος του προγράμματος που είναι το ξαναγράψιμο της Ιστορίας. Οι προσωπικές μαρτυρίες χωρίς τα ιστορικά τεκμήρια δεν συμβάλλουν στη διδασκαλία της Ιστορίας, παρά μόνο θα αξιοποιηθούν ως εργαλείο στη διαδικασία διαστρέβλωσής της, στη συσκότιση των ιστορικών γεγονότων.

Παρόλο που η κυβέρνηση από επιλογή ένα χρόνο τώρα μας κρατάει μακριά από τις σπουδές μας αφού δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για να επαναλειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια, εμείς ξέρουμε πολύ καλά πως αυτή η μέθοδος προσέγγισης της Ιστορίας είναι αντιεπιστημονική. Ο ιστορικός, απαλλαγμένος από άλλα ιστορικά τεκμήρια, διαλέγει τα κομμάτια των μαρτυριών που εκείνος εκτιμά. Σε μια τέτοια περίπτωση παύει να είναι ιστορικός, δεν διδάσκει αντικειμενικά την Ιστορία. Υποβιβάζεται η μελέτη της Ιστορίας ως προς την ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων. Ταυτόχρονα επιχειρούν να περάσουν στην ιστορική λήθη τις ένδοξες σελίδες του μαζικού λαϊκού αντιστασιακού αγώνα που έγραψε ο λαός μας».

Ο Σύλλογος αναφέρεται ακόμα στη γενικότερη προσπάθεια αναθεώρησης της Ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που γίνεται, καθώς και στις αντιδράσεις που έχουν υπάρξει για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ προσθέτει πως «ιδιαίτερα μας προβληματίζει η συνεργασία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με το πρόγραμμα, καθώς και η συμμετοχή σε αυτό καθηγητικού προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής».

Ο Σύλλογος απαιτεί:

«Την άμεση απόσυρση του προγράμματος. Να μη φτάσει η αναθεώρηση της Ιστορίας σε καμία εκπαιδευτική βαθμίδα.

Τη διακοπή της συνεργασίας του ΕΚΠΑ με το εν λόγω αντιεπιστημονικό πρόγραμμα, καθώς και με όποια αντίστοιχα "εκπαιδευτικά προγράμματα" ενδεχομένως προκύψουν στο μέλλον, με την ίδια αποστολή».

Καλεί «τους φοιτητές του τμήματός μας, τους συναδέλφους μας και τους συλλόγους τους σε τμήματα Ιστορίας, Ιστορίας και Αρχαιολογίας σε όλη την Ελλάδα, τους καθηγητές μας, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές, εκπαιδευτικούς και συλλόγους γονέων να καταδικάσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα, να απαιτήσουν την άμεση απόσυρσή του!».

Το ΕΕΤΕ

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας τοποθετείται με ανακοίνωσή του για το θέμα καταδικάζοντας «το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα", που αφορά τη διδασκαλία της Ιστορίας της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα, κατοχής που η χώρα μας έζησε με τον σκληρότερο τρόπο, την οποία ο ελληνικός λαός βίωσε με χιλιάδες νεκρούς και αντιστάθηκε, γράφοντας την εποποιία της Αντίστασης». Αναφέρεται στους χρηματοδότες του προγράμματος και τον σκοπό του «να "αλλάξει" τον τρόπο με τον οποίο διδάσκεται η περίοδος Κατοχής στη χώρα μας από τις δυνάμεις του ναζιστικού - φασιστικού άξονα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το ΔΣ του ΕΕΤΕ καταδικάζουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα και απαιτούμε την άμεση απόσυρσή του!», καταλήγει το ΕΕΤΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ